Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 27 februari 2012


 Lökfröplantering... ganska små och många frön... då är det skönt att kunna affirmera fram lite bilder, eller som här hämta i bildarkivet foton på lök - växande, skördad  och i flätor.
Vi har fortfarande ett betryggande lager med egen lök, vitlök och potatis kvar. Att klara vår egen försörjning av detta känns fantastiskt!

I fredags gjorde jag lasagne med en köttfärsfyllning på ekologisk nötfärs från Bjärhus, egen lök, vitlök, oregano och konserverade tomater.
Känslan av att hälla i en stor burk med konserverade tomater som jag sått från frön är en väldigt speciell. Att det sedan blir väldigt gott är ju lite som löken på laxen eller vad det nu heter...
11 kommentarer:

 1. Hej! Vad glad jag är att jag hittade din blogg! Vilken inspiration du är! Apropå lök. Själv har jag bara använt mig av sättlök från affären tidigare år men i år provar jag även att så. Jag hoppas på tur för jag tycker det finns fler trevliga sorter att så än att sätta. Jag provar Alisa Craig, Great Spanish white (tror den heter så) en kulturarvsort plus en röd salladslök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Oj vad glad jag blev av ditt fina beröm! Förra året sålde jag plantor på en växtloppis där även Anette på Boäng "dagliljan.se" sålde sina rara plantor. Hon gav mig några kul löksorter som hon sått! Jag hade bara satt sättlök innan som du så en ny lökvärld öppnade sig kan jag lova. Jag skall skriva en liten sortlista imorgon har jag tänkt mig - återkommer alltså.

   Radera
 2. Vad glad jag är att du kommenterade så jag hade chansen att hitta hit. Nej, kastanjehägnet kommer inte från Vertical Garden utan från Hunden och Herden. De hade en kampanj förra året och det blev mycket billigare än VG. Jag är så nöjd och det blev precis som jag hade drömt om med rosor som väller mellan spjälorna.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hélena!
   Hunden och herden... - check...tack!
   Vi ses!

   Radera
 3. Visst är det underbart med lök i alla former. Min favorit är ju Keravel, en rosatonad gul lök från Frankrike. I år skall jag testa en ny sort, en rödrosa sort, Ruz Tan, från samma region (Roscoff).

  SvaraRadera
 4. Jag har också använt sättlök förut, men helt klart roligare att så egna frön! Blir det inte också ett jämnare resultat? Vackert du gör med flätor och inläggningar, helt i min "bonniga" stil! Känslan du beskriver av att äta från eget förråd är oslagbar! Ha det gott/Maria/Fröpåsen

  SvaraRadera
 5. Visst är det underbart att kunna så och odla så man har hela hösten och vintern, så skulle jag oxå vilja göra med, men har så liten plats så man får vara glad för det lilla.//Helen

  SvaraRadera
 6. Underbart och vilken trädgårdslust bilderna framkallar! Såg att ni är grannar med Anette på Boäng. Kul! Vi brukar åka till henne på gräv och grill i juli. Kanske att vi ses i år?
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 7. Ja visst är egen skörd är guld värd...
  Vi hade en 285 kvm välutnyttjad radhustomt innan vi flyttade till 10.000 kvm här på gården. Så jag vet hur det är att ha det trångt om odlingsmöjligheterna. Vi tar igen det nu om man säger så.

  SvaraRadera