Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

lördag 18 februari 2012

Nu ruvar inga hönor på ägg längre. En hade gått över tiden och de två andra fick lämna sina reden efter genomlysning av äggen under dom. Det är egentligen inte rätt tid för dom att ruva eftersom det är för kallt så jag fick rycka upp mig och se sanningen i vitögat. Så nu blir det att schasa upp höns ett tag.

Chorogi (Stachy affinis)
I den svalare drivplatsen i dräng-
stugans kök spirar det trots 9 grader.
Chorongi (Stachy affinis) eller kinaskokker som de heter på danska är vita, krispiga och smakar som kronärtskocka enligt Lena Israelsson bok Odla orientaliskt (W&W). Knölarna ser ut som pyttesmå michelingubbar (eller som larver enligt vissa) och jag är mer än nyfiken på hur skörden skall bli. Jag har förplanterat knölarna i sandblandad jord och skall plantera ut dom när våren är här på riktigt.

Jordkastanjen (Bonium bulbocastanum L.)
Jordkastanjen (Bonium bulbocastanum L.) har jag köpt på nätet och delat upp och planterat i flera krukor. Just nu ser den lite medtagen ut men när den planteras ut kommer den få rätt förutsättningar för att kunna etablera sig som en perenn ört. Rötterna skall vara nötaktiga och väldigt goda.


2 kommentarer:

  1. Det är ett elände när hönsen ligger och surruvar i tomt rede tycker jag. Vi kläckte 4 ägg i slutet på november vilka vi hade lagt under en höna som envisades med att ligga där fast det var vinter. Så föddes 4 kycklingar varav 1 dog. Sedan visade det sig att alla 3 var tuppar. Det blir väl gryta vad det lider antar jag.

    Ha det gott!
    /Anna

    SvaraRadera
  2. Fniss fniss ja de är lite knasiga de där hönsen. Jag fick lyfta ur dom ur redena mängder med gånger innan de "gav upp". En gjorde sig nästan helt platt och när jag lyfte upp henne lät det som om hon skällde på mig. Den andra kuttrar och verkar gilla bli upplyft... Typiskt för er att det var tre tuppar! Det är belöningen för att ni var så "snälla". Men tuppgryta - det är mumma det.

    SvaraRadera