Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

tisdag 17 september 2013

Behöver lite expertishjälp...


Skördetid är den bästa tiden... en tid som också väcker mycket kunskapstörst hos mig. Jag vill gärna recensera, faktabestämma och analysera resultat... ett utmärkt sådant område på vår egen gård är våra fruktträd. De tidigare ägarna hade den goda smaken att plantera träd av många olika sorters äpplen och päron. Planen vet jag var att det skulle vara en spaljé men den planen havererade av olika skäl. Så när vi flyttade in för tre år sedan var det en skog av träd som växt in i varann, som fått massor med fläk- och beskärningsskador, kräfta och led av näringsbrist då de är planterade i nästan ren sand. En ritad karta (utan mått) fanns i köpehandlingarna och jag har försökt att utröna vilka sorter som finns med hjälp av denna. Då vissa träd stukat under och andra inte burit frukt ännu så är det inte bara att bocka av kartan, kan jag väl avslöja. Här nedan skall det vara enligt en expert ett James Grieve  (upp till zon 4) men enligt kartan ett Katja - så nu förstår ni lite trixet med sorterna. Äpplet har en god doft och är mjöligt. Dessa mognar tidigt här redan i augusti och kan inte lagras vilket är bra att veta så vi äter dessa omgående.
Här kommer en som skall vara Rödluvan. Den har ett daggigt och relativt hårt skal och ingen stark doft ännu, den kommer när det lagras lite. Det blir verkligen oxblodsrött och köttet skiftar i rosa under skalet. Mycket gott äpple med balanserad sötma och syra. Klarar upp till zon 6.
Detta skall vara ett rött Melba. Det har en svag god doft. Det är mycket smakrikt, frisk syrligt och sött med klara tuttifruttitoner. Skalet är ganska tunt och köttet är mjukt men inte mjöligt, vitt med rosa toner och ådror. Ett saftigt synnerligen gott äpple! Klarar upp till zon 5.
Nästa äpple till provning är en favorit. God doft och ett halvfast kött med honungssmak. Ingen hög syra här utan ett balanserat äpple som man njuter av som en morotskaka till kaffet. Mognade i augusti här hos oss. Enligt kartan kan det vara en Gyllenkrok Astrakan (upp till zon 4).
Så har vi tomteäpplena som jag kallar dom. De är så blodröda att de ser konstgjorda ut! Ganska små eller medelstora. Enligt kartan ett Katja (upp till zon 4). Men de skall enligt min bok vara avlånga och det är inte dessa utan mer runda. God doft, ganska tjockt skal, gulvitt fast kött. Mycket fin balans mellan sötma och syra, men en aning beska i skalet. Smakrikt och gott äpple.
Det vore så kul att kunna sortbestämma alla träd och göra små keramikskyltar som kan hängas upp.Till ganska mager hjälp har jag boken, Svenska Äpplen av Görel Kristina Näslund och Inger av Sandeberg. Tyvärr kan jag inte rekommendera den till någon som vill ha hjälp med sortbestämning. Den är vackert illustrerad med akvarellteckningar som enligt mig är vackra men svåra att jämföra med verkliga äpplen. Texter och fakta verkar verkligen bra men som uppslagsbok för att sortbestämma är den ganska oanvändbar. När man vet sorten - då är det ju fint att titta i den, men som sagt inte till det jag vill använda den till. Kan någon tipsa om den bästa äppelboken?
Här nedan vet vi i alla fall att det är Transparente Blanche som är skördat. De små toksöta druvorna är ej namngivna heller. De är extremt söta 23% sockerhalt, kärnfria och smakar Muscadet enligt min bästa provsmakerska Sabine, en härlig kvinna med tusen smaklökar som kan identifiera smaker och konsistenser som få kan. Jag har försökt forska lite och det kan vara så att det är just druvan, som man gör muscadetviner i Loire på, Melon de Bourgogne. Vem vet?
De blå stora är med kärnor och mycket goda och saftiga. Sockerhalten är på 13%. De har en ytterst lätt kärvhet men smakar som köpedruvor om ni förstår vad jag menar. Snygga som matmodeller.
Ljuset och morgondaggen är uppfriskande och energigivande.



Nedan oregano med lite tokigt utseende - detta fenomen med fröställningar i många våningar har jag i år även sett på jätteverbenor. De ser ut som korvar och ger ett intryck av en knasig blomning. Kanske är de där jätteverbenorna en annan sort men jag har sett både normala och korviga på samma planta. Någon som vet vad det beror på?
Att få uppleva en liten smaksensation är alltid omtumlande och kul. När vi skördade våra gråärtor (Pisum sativum) Solberga så fick vi vara med om detta. En sådan ärta! Färsk kokt med smör och salt var det fest! Nötig lite söt men balanserad smak. Fin konsistens och angenäm doft OCH så SNYGGA! Påminde lite i smaken om kronärtskockans köttiga del... Pilligt att först sprita skidorna och sedan koka och sedan skala och sedan ÄTA men det var det värt. Det blev en bra skörd som nu torkas...
Avslutar med en bild på gaveln utanför vårt sovrum där ni kan se hur vildsvinen roar sig med vår "gräsmatta" när vi själva sover som grisar (!).... Enligt den trevliga jägaren som har jaktmarkerna runt om vår gård så är förklaringen som följer: Vildsvinen äter mängder med ekollon (check) och får garvsyra i sina små magar och för att neutralisera detta så äter de kvickrot (check). Vi måste skaffa elstängsel för att hålla dom ute framöver. Tills dess så hoppas vi på god jaktlycka till jägaren som sitter pass på vår altan i solstolen om natten....



12 kommentarer:

  1. Lycka till med artbestämningen, kan bara säga att det mjöliga äpplet definitvt inte är Katja!
    Var får man tag på utsäde till gråärtor?
    Du frågade om vinberedning på min blogg. Här kommer lite info:
    Vi har en suverän bok om vinframställning, Harry Edelman Vinboken, vår är tryckt -69 men ser att den finns på många antikvariat. Där står precis allt! Annars gjorde vi så här med druvorna:
    1) rensade och sköljde 2) vägde upp, till 10 liter vin går det åt 7 kg druvor (att vi sedan dubblerade satsen hoppar jag över i den fortsatta beskrivningen) 3) lade druvorna i en femtonliters rostfri kastrull och mosade med en potatismosare 4) hällde över 4 liter kokhett vatten på bären 5) lät svalna till rumstemperatur 6) tillsatte 1 sats vinjäst Bourgogne (finns i affärer som säljer grejer för vinframställning) 7) rörde om i grytan 8) täckte över kastrullen med en stor, ren bit lakansväv som bands fast så att den låg spänd och så att inte småflyn kunde ta sig in 9) ställde på varmt ställe i köket och rörde om två ggr per dag 10) När jäsningen kommit igång på tredje dagen silade vi ifrån saften genom silduk. Vi körde faktiskt den frånsilade bärmassan genom råsaftcentrifugen också för att få ut all saft 11) hällde saften i den väl rengjorda damejeannen och tillsatte avsvalnad sockerlag på 1 liter vatten och 1,8 kg socker. 12) löste upp 2 g jästnärsalt och 10 gr vinsyra i lite ljummet vatten och tillsatte. Det ska finnas ca 1 liers luftutrymme överst i flaskan eftersom det bildas skum vid jäsningen. Om utrymmet blir större fyller man på med vatten.På med gummikapsel och jäsrör med lite vatten i. Om syre kommer åt saften blir det vinäger i stället för vin!
    Lycka till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja du Laila, som du förstår behöver jag lite expertishjälp! I Gbg var det bara att knata ner till Botaniska och få hjälp!
      Tusen tack för vinreceptet. Vi har musteridag med ett mobilt mustri som kommer på besök i Billinge så jag hoppas kunna pressa våra druvor där - det är minst 30 kg... men jag kommer inte pressa allt - tror jag. Var på biblioteket idag! Men skall kolla nästa gång efter boken. Toppentips!
      Skickar dig gärna några gråärtor som tack för tipsen. Annars fanns de att köpa från NordGen på Svalbard...
      Vi hörs

      Radera
    2. Hej igen - jag hade helt fel med de där gråärtornas ursprung.
      Jag fick de rara ärtorna av Anette Dagliljan och jag trodde hon köpt dom från Nordgen... MEN så var det inte - hon hade fått dom direkt från Solberga! Vilket förstås är ännu roligare. Goda och fina är de i alla fall.

      Radera
    3. Behöver du ett snabbt och enkelt lån? Jag är herr Jonna, VD för Jonna finans lån företag, är jag att du ska veta att det här är en utlåning företag som ger ut lån till en ränta på 2% till folk / näringslivsorganisationer som är i behov av pengar. Jag vill att du ska veta att din lånebeloppet kommer att ges till dig. Vi erbjuder alla typer av lån till allvarliga sinnade personer som är i behov av ekonomiskt stöd. För att få låneförfaranden inleddes, skicka oss följande information:-e-post: jonnafinance@outlook.com

      Radera
  2. Oj oj vilka snygga äpplen du har ! Med artbestämningen kan jag dock inte hjälpa till, det är klurigt det där. Jag har också några sorter här som skulle vara skoj att veta vilken sort det är. Behövde du skala gråärtorna två gånger ? Jag har odlat två sorters gråärt andra år, Hälsinge och Sparlösa. Men dem åt vi som vanliga ärtor, direkt ur baljan. Dina frön ser dock mycket större ut. Jag har provat att så morötter på hösten här men misslyckats två gånger. Men testa, det kanske går bättre på dina breddgrader. Tror i alla fall att man ska så dem så sent så de inte hinner spira. Jag är avis på alla som får så mycket fina vindruvor, nu MÅSTE jag lära mig hur jag ska beskära druvorna. Här blev det två ynka klasar...fast goda var de :-) Ha det fiiint !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lisa,
      ja äpplena är då vackra som ädelstenar lyser de i olika röda nyanser. Känner mig äppelförmögen och stolt som en bonde.
      Ja gråärtorna är riktigt stora och måste faktiskt skalas som en kikärt eller gul ärta.
      Skall pröva så lite morötter, väldigt sent precis innan frosten hotar oss. Lär dig gröna beskära vindruvor - det är enkelt när man väl fått in tekniken (som ALLT annat). Viktigast för en god skörd - en klase per skott och beskär två blad efter blomman.
      Kram Malin

      Radera
  3. Oh jag älskar att försöka klura ut vilka sorter det kan vara. Jag har boken 'Äpplen i Sverige' av Håkan Svensson, Foto Kent Kastman, Prisma. Jag tycker den är ganska bra men alltid svårt att bestämma sorten på bara ett exemplar i boken, ofta behöver man titta på och jämföra ett par stycken. Kan det okända lilla runda äpplet vara ett Worcester parmän? Eller du har kanske Pigeong/Eldrött duväpple? Och jag undrar om inte ditt Gyllenkroks astrakan är ett Sävstaholm? Rödluvan ser ut som Rödluvan och Melba kan det vara...
    Härligt med så många röda sorter som lyser fram ur bladverket iallafall! Här på Bj.Slott finns Skovfoged, ett jättegott rött äpple som även har mycket rött i fruktköttet.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul att klura!
      Nu är boken reserverad på Eslövs utomordentligt fina Bibliotek! (visst är nätet smidigt!!!)
      Intressant med dina förslag. Ingen av dom finns med på kartan men det är inget som hindrar mig att tro att det kan vara rätt. Kan ju varit fel redan på plantskolan!
      Hoppas att det dyker upp ett sån där äppelbestämmartillfälle i omgivningen i år.
      Kram

      Radera
  4. Tack du rara för namnsdagshälsningen :-)
    Kram från Lisa

    SvaraRadera
  5. Oj, så många härliga äpplen och olika sorter ni har att njuta av. Vilken skatt! :) Tyvärr kan jag inte bidra med någon hjälp för jag är dålig på det där med äppelsorter. Ett tips är att ta med äpplen till Fredriksdal i Helsingborg och få hjälp med artbenämningen. De brukar ha sådana dagar. Kanske i samband med Mikaelimarknad. Värt att kolla upp! Ett annat tips är att kolla med något av de skånska musterierna. De om några borde ju ha stenkoll.

    Lycka till Malin, njut av er härliga skörd och ha det gott!♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skall veta att detta bara en bråkdel av alla sorter...
      Tack för dina tips. Skall kolla upp.
      Vi njuter av skörden kan jag lova!
      Kram

      Radera