Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 23 maj 2012

Högtryck och livet på landet

Snacka om högtryck! På en vecka har det knoppats, slagit ut och nästan blommat över här.
Tulpanerna stod så kyska och förväntansfulla i knopp i måndags - idag onsdag är förfallet redan här. Syrenerna är vulgärt utslagna. Äppleträdens blomning är på dekis. Vinbärsknopparna blommade och har nu svullnat upp till små bär. Maskrosfältens gula solar är grå bollar som hotar hela omgivningen med sina kaskader av frön. Sparrisen växer en decimeter om dagen och skördas för glatta livet. Potatisblasten har växt rekordmycket och Jesper har redan kupat en första gång. Tomatplantorna som skall säljas på söndag blommar för fullt. Efter några dagar med över 27 grader i skuggan har kanske högtrycket rätt att ta ut sin rätt så att säga.
Jag måste säga att jag förstår att denna värme kan skapa en sådan kraft att den kan få vem som helst att nästan sprängas. I alla fall kändes det så för mig igår efter en leveranstur när jag kom hem till lunch. På vägen ut till växthuset upplevde jag en kroppslig sensation. Det kändes som ett skott brann av över vänster öga. Jag höll handen emot och stapplade in. Jag brukar aldrig ha ont i huvudet och denna blixtsmärta som uppstod vid varje rörelse fick mig minst sagt ur balans. Jag blev rädd eller livrädd för att vara helt ärlig. För att inte tala om hur rädd resten av familjen och våra arbetsmyror till gäster blev. Efter en timmas sömn var det ännu värre. Först sjukvårdsupplysningen och sedan 112. Jag släpades ut till infarten på gården. Smärtorna var obeskrivliga. Plötsligt ljuder sirener i grannskapet - från skogen i öster - omöjligt - jag trodde jag hallucinerade... vi bor, som bekant för vissa, på landet. Ambulansen hade missat infarten till skogsvägen men gpsen visade dom vackert en traktorstig några kilometer längre fram genom skogen... Fyra kogrindar fick ambulansförarna duktigt öppna (och stänga antar jag..) och hagar med kor fick de passera igenom innan granngårdens traktor, som som vanligt stod parkerad på gården, gjorde att de fick dom att dra på sirenen. Vi har inte sett till vår granne ännu men vi tror att han blev en smula överraskad när en ambulans dök upp ur tomma intet igår kväll... Under ilfarten till Helsingborgs sjukhus släppte smärtan något, provocerande bra värden gjorde mig generad men glad förstås. Efter fantastisk behandling av makalös personal på en kaotisk akut kunde jag, djupt ödmjuk, åka hem tillsammans med Jesper i mörkret mot gården igen. Ingen hjärnblödning eller annat livshotande - förmodligen "bara" ett migränanfall. Som sagt var - ett riktigt högtryck är vad vi har!

Åsså över till något helt annat...
....På söndag är det växtmarknad i Hallaröd. Det är Ringsjöns Trädgårdsvänner som arrangerar. Jag debuterade där förra året och har längtat sedan dess. Så många och bra medverkande. Vi kommer bland annat sälja tomat- och gurkplantor. Trumpetranka (Campsis radicans). Fröuppdragna perenner som hässleklocka (Campanula latifolia ‘Lotzes Dark Bells’), Blodfingerört (Potentilla atrosanguinea), Pyttefunkia (Hosta minor) och prydnadsgräs.
Väl mött!

9 kommentarer:

 1. Men, var rädd om dig. Det är inte lätt att ta det lugnt den här årstiden ;)
  Vi ses på söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant så sant... Men du fattar hur bisarrt det var att ambulansen kom från öster... Nu kan jag fnissa ordentligt åt hur de måste ha skumpat runt bland korna...
   Ses som sagt

   Radera
 2. Man blir så rädd när något sånt händer. Jag upplevde ju en samma sak när jag fick min "hjärtattack" som ju naturligtvis inte var någon hjärtattack. Man stannar upp och funderar lite. Men nu ska jag skälla lite på dig. Hur kunde du och lägga dig och sova...Blixthuvudvärk ska man kolla upp, speciellt om man inte brukar ha ont i huvudet. Aja baja! Skönt att det inte var något allvarligt.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med att inte sova med blixthuvudvärk hade jag ingen aning om... men skäll på - omtanken värme. Lyckligt ovetande igår - Överlyckligt vetande idag.
   Ha det fint!
   Kram

   Radera
 3. Oj, så väl att det 'bara' var migrän! Hallaröd ja, dit har jag tänkt åka många ggr, får se om det blir i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom dit vettja!
   Du kommer inte bli besviken,,, Anette är också där - och Hallaröd är och ligger ju så galet vackert!
   Jag förstår förstås om inte tiden räcker...

   Radera
 4. здравствуйте&
  Take care of your health.

  SvaraRadera
 5. Oj, förstår att du blev rädd, vilken otrevlig upplevelse, men skönt att det inte var något allvarligt. Ja nog tar vädret ut sin rätt, det är helt klart slitsamt med den här värmen. I plasttunneln idag var det 42 grader, usch och fy ! Den där växtmarknaden lät ju väldans trevligt, synd det är så långt ;-) Ha en fin helg !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 6. Hej! Kikar förbi en snabbis. Såg att du hade skrivit hos Bondjäntan om att ha bärbuskar i hönsgården. Vi har en svartvinbärsbuske i vår hönsgård. Hönsen äter upp bären...
  I trädgården hoppar de efter att nå bären på cornellen. Det kan vara risk att man inte får någon skörd såklart...
  Kram!

  SvaraRadera