Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 2 maj 2012

Stoppa pressarna...

...två kycklingar har kläckts i ungdomsgården!
Dubbelruvningen av Nettan och Bettan har resulterat i en gul med bruna fläckar och en brunsvart kyckling. Deras mödrar, som jag tidigare skrivit om (klicka här för att läsa), har varit en smula protektionistiska när det gäller sig själva, sina ägg, sitt ruvningsrede, sin gård... och nu då - sina kycklingar.
Därför är det med en något höjd beredskap (gul lampa) som vi går in i ungdomsgården. Men när nu kycklingarna hade skuttat ut ur hönshuset och inte kunde hoppa in lika lätt blev det minst sagt en knivig situation att lösa. Jag var tvungen att gå in flera gånger (vill heller inte störa i onödan) för att försöka bygga en ramp in. Mina försök att lyfta in kycklingarna resulterade i blodvite på mitt ena ben och fötter (barfota i sandaler...) eftersom mammorna förenade sig i en ninjaattack. Hajjaaaaa.... de gjorde sig stora om påfåglar trots att jag försökte tala lugnande till de upprörda tu. Den gula lyckades jag lyfta in men den svarta lade sig Nettan på så fort jag närmade mig... Lyfta upp Nettan först? öhh... jag tror inte det.... Så det blev till att utveckla rampen som kycklingen envisades med att ställa sig och pipa hjärtskärande under. Men så fort jag öppna grinden hoppade de två ninjahönor ut ur hönshuset.... och jag fick dra mig tillbaka - igen.
Till slut (verkligen till slut) lyckades jag göra barriärer under rampen (som inte fick bli för brant förstås) och som skulle hindra kycklingen från att ta sig in under. Då plötsligt tystnade Nettan och Bettan - mitt i en koordinerad ninjarörelse - precis som om de förstod vad jag gjort. De gick skrockande upp på led upp för rampen och... när kycklingen inte kunde komma under rampen följde den mammornas exempel... Halleluja! Jag slet upp grinden (så fort och så försiktigt som möjligt) till gården och tog rampen som egentligen är dörren in till hönshuset och fick stängt in till de två kurrande Nettan och Bettan och den otroligt stolte fadern Ettan.
Ninjabakhåll


Avslutar med en liten glimt av våra kattungar som är till salu nu. De blir leveransklara vecka 21.

7 kommentarer:

 1. Ett sånt drama - det blir som en spelfilm när man läser. Jag ser kyllingar, hönmammiga höns och så dina sandalbeklädda fötter... Och ett lyckligt slut som sig bör. The End...

  Kram

  SvaraRadera
 2. nice ... smile ...

  SvaraRadera
 3. Hahaha, det var mig några ettriga hönor...och så härligt med kycklingar, det hoppas jag också på.
  Himla trevligt med titten här, det är så roligt att få ansikte på sina trevliga bloggvänner!

  SvaraRadera
 4. Så söta de är de små kycklingarna.//helen

  SvaraRadera
 5. He he låter som om en riddar utrustning skulle vara på sin plats :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 6. Vilken underbar berättelse :-) Drama på högnivå!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera