Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 14 juli 2013

Noll koll!

Här sitter jag med skammens rodnad på mina fräkniga kinder...
I förra inlägget yrade jag om att jag inte har något äkta kattmynta... suck! Några dagar senare slog resterande plantorna ut som våra katter gnuggat sig innerligt med  - och ! Jaha - KATTMYNTA! Visserligen köpte jag frön som citron katteurte/citronkatt-
mynta (Nepeta cataria var. citriodora) från Fuglebjergaard förra året och sådde men det hade jag visst glömt bort helt... Jag hade problem redan då med fröna som visade sig innehålla annat än just den lilablommande citron katteurte, läs här.
SÅÅÅÅ, det verkar som de lila kan ha varit just citronkattmynta och inte kantnepeta (Nepeta faassenii) och de nu vitblommande är riktiga kattmyntan (Nepeta cataria). Jag vet ju att jag har köpt även kantnepeta såååå... Borde litat mer på kattomdömet än på mitt eget...
Men som flera kommenterade i  förra inlägget så kan katter gå loss på lite av varje i trädgården.


Annars så är det torrt och varmt här. Grillen stå lämpligt nära timjanen och miscantusen har fått höjd.

Förra söndagen var det dags för Wintergatan att spela på Roskilde. Det tog ca 90 minuter att köra hemifrån oss till att parkera bilen för att stiga in på festivalområdet. Konserten blev en fantastisk och minst sagt minnesvärd upplevelse. Då vår nioåring var med stod han och jag tryggt i teknikerbåset med perfekt utsikt och ljud. Konserten livestreamades och kan ses här. Konserten sändes även live på den Kinesiska motsvarigheten till YouTube - vilket är en hissnade stor tanke.
I mejeriet har jag ystat blanda annat nya Tomme (hårdost) som kan ses ligga på granplankor i ett av mognadslagren. Under dom syns 'petit étoile', en så kallad lactique som jag skojade till med lite aska och flingsalt. Hade tänkt koka svart vinbärsmarmelad som kommer matcha dom finfint tror jag.
ÅÅåååå i hönshuset ligger nu fyra hönor och ruvar... ett kort tag efter midsommar skröt vi vitt och brett om 3-9 ägg om dagen och att vi NU änterligen har fått ordning (tja vi och vi) på di dära hönerna som ruvar och gömmer och ruggar och ja, lever hönsliv helt enkelt. Vi hade inte hunnit mer än att säga det i en vecka så... lade sig första hönan på ägg (suck). Sedan har det ruvtrenden blivit superpoppis och nu har vi 4 FYRA hönor som ruvar. De andra hönorna som inte ruvar älskar att värpa sina ägg i uppvärmda reden (gökhönor?) så de passar på att hoppa in när de ruvande fromma fyra tar korta pauser när de äter, skiter, rör på sig och dricker vatten. Detta medför att äggantalet under hönorna måste kontrolleras för att det inte skall påbörjas nya ägg hela tiden som riskerar att bli halvruvade när de första kläcks. Dessa dagliga kontroller utföres av moi/jag med blyertspennan (förbättra märkning) och äggkartonger i högsta hugg. Nya ägg plockas ut helt enkelt.
Här följer en liten presentation, vi börjar i höger hörna - söta rara gulle ninjaaggrohönan Nettan som kräver styva läderhanskar för att hantera. Det var hon som orsakade hack i min panna i vintras, vilken kan läsa om här. Under henne gammelhönorna Movits och Monkan som ruvar på ett så där behagligt, kurrande och harmoniskt sätt. Årets stora överraskning är längst till vänster (syns knappt) - vår kära lilla dvärghöna Edit Piaf som för första gången ruvar! Här har jag gått och avslöjat alla hennes gömstället under två år och så till slut insåg hon att det kanske ändå är bäst att ligga i ett rede inomhus (tack). Men hon ligger på två stora ägg från någon av våra hedemora eller blandade hönor... Eftersom denna ruvningstrend blivit så stor bestämde vi oss hastigt och lustigt i söndags för att köpa in gröna (isbar) och mörkbruna (maran) ägg på nätet för att fylla ut hönshuset med fler färger! Så det skall bli meget intressant att se vad som kommer ploppa fram för om ca två veckor.
Teckningen nedan av Gary Larson har följt mig under många år på anslagstavlor och kylskåpsdörrar och den får mig att le varje gång jag ser den. Skönt med handfasta råd, eller hur?

12 kommentarer:

 1. Mmmm de där ostarna ser väldigt spännande ut!
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det!
   Kan avslöja att aska är väldigt svart, flyktigt och sprider sig lätt när man skall jobba med den på kritvita ostar... Blev lite mer än planerat, men vad gör väl det?
   Sköt om dig med
   Malin

   Radera
 2. Vilket bra råd! Matchar mitt mentala tillstånd fullständigt. Gaaaaahhhh, du piggelina och roliga människa. Inte ska du rodna för ett myntamisstag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett superbra råd att kunna påminna sig själv med ibland.
   Rodnaden har lagt sig...
   M

   Radera
 3. Roligt och inspirerande inlägg. :) Jag vill också ha hööööns!! Jag vill också göra oooost! Vi måste flytta längre ut på landet mao...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anna-Karin
   Själv njöt jag av ditt trevliga inlägg i går kväll. Jag vill också kunna ta så fiiiiina bilder som du gör!
   Kram

   Radera
 4. Den där vita ser ut som min citronkattmynta, har du luktat på dem ? Citronkattmyntan doftar av citrus. Det riktigt syns på bilderna att det är torrt och varmt hos dig. Men duuu, vilka fina ostar. Imponerad !!! Nu ska jag lyssna på Wintergatan :-) Kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det citronkattmynta... Doftar helt ljuvlig gott mjaaaaauuu... Lyckades övervintra några citronverbena i år och jag skördad av hjärtats lust, torkar och njuter av det godaste teet du kan tänka dig.
   Kram Malin

   Radera
 5. Ska genast lägga lite citronverbena på tork, ja i morrn då ;-) Min buske är stor som en vinbärsbuske i år, den har några år på nacken. Skulle nog behöva sätta ut den över sommaren för den torkar fort trots jättekruka. Men...orka ! Bloggade om jordmandlarna jag fick av dig ifjol, vilka jätteplantor !!! av en enda liten pyttemandel, wow ! Ha det fint ! Kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 6. Så mycket spännande som händer hos er Malin och vilka härliga bilder du bjuder på. Och som den osttok jag är så blir jag så sugen d jag ser era ostar. Tycker ni är så häftiga som gör egen ost. Heja er!

  Ta hand om dig i sommarvärmen!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 7. Tusen tack för länken til Roskilde. Så duktiga de är, och kul med dedikationen!
  Hårdostarna ser underbara ut, säg till när du kan sälja. Kram!

  SvaraRadera
 8. Är det bara jag som tycker Martin och Jesper är lika? :)

  SvaraRadera