Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 9 juli 2012

Varning för starka dofter...

Kryddskörden är igång. Vår innergård består av ett hav av oregano (origanum vulgare) , isop (hyssopus officinalis) , timjan (thymus vulgaris) och johannesört (hypericum perforatum). Igår gjorde vi ett tokstarkt örtsalt som skall spädas ut ordentligt. Det är så härligt att kunna spara och förädla dessa  flyktiga smaker och dofter som ger krydda på tillvaron....
Det har varit så varmt ute de senaste dagarna att det ha r känts svalt inne i växthuset... och på tal om det så... där inne växer både det ena och andra till sig.

En skön bukett med olika basilikasorter (ocimum basilicum)


En djungel av tomatplantor
Men jag har känt mig lite hotad den senaste tiden... Potatisen verkade må såååå bra... I tisdags, en dag med extrem fuktighet och tryckande värme... tidiga tecken på bladmögel på flera sorter. Ghhhaaaa klippklippklipp, samlasamlasamla - andas... Det ser så corny ut i potatislandet, men så får det vara nu.


Ett annat hot som jag gått och ruvat på är det där härligt (!) frodiga marktäckande ogräset som doftar så gott när det rycks upp och som har frodat till sig så skrämmande mycket sedan det slogs senast... Jag vill gärna ha namn på mina eventuella fiender och efter en snabb titt i "Största trädgårdshjälpen om skadedjur & ogräs" av Susanna Hultin och Gunnel Carlson stillade jag min okunskap. Lomme (capsella bursa pastoris) var namnet. Efter lite läsning reste sig håret på armarna - Varje planta producerar i genomsnitt 4500 frön (hick!). En stor del av vår obrukade/gröngödselodlade åker består till betydande del av detta. Tröttheten spred sig i kroppen... de delar som jag förmått rensa är minst sagt marginella. Nu funderar vi på hur vi skall förhålla oss. Värmen och blinningar och bromsar gör det omöjligt att röra sig på åkern. Ett litet suck måste jag faktiskt få klämma in.
Lomme (capsella bursa pastoris) - suck

Nu över till trevligare saker. På onsdag skall min kära vän hämta en del av mina alster för att ställa ut i hennes "utställningslokaler". Hon har återigen byggt ett makalöst hus med tillhörande biutrymmen på Resö i norra Bohuslän. Två nyflätade andehus åker med.

Avslutar med två bilder på nya potatisbekantskaper ur landet som överraskat oss stort denna veckan. Överst Red Duke of York (lagd i jorden till Rage against the machine RATH) och nederst Mimi (lagd i jorden till Welcome to the Infant Freebase med TSOOL).


10 kommentarer:

 1. Finns inte så mycket att säga utom.....vilka underbara bilder. Tänk att allt ser så underbart vackert ut. Känner riktigt doften från din ört skörd!
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj jag tackar och niger för dina snälla ord.
   När vi mal örterna så gör det nästan ont i näsan...
   Vi ses!

   Radera
 2. Jag blir mäkta imponerad av allt ditt odlande. Ser otroligt läckert ut. Förstår tröttheten för ogräs...Innan jag åkte tittade jag på min halvö av tistlar och suckade...får ta itu med det när jag kommer hem.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Vad gör väl lite ogräs egentligen...? jo det förökar sig tokfort och tar över det som skulle vara något annat förstås. Jag tror fullt ut på täckodling och täta planteringar men om man inte hunnit täcka ännu så...
   Jag är fortfarande så imponerad av ert bygge där på ön!
   Kram

   Radera
 3. OjOjOj. Härligt inlägg med mycket smått och gott, utom Lommen då.
  Och vilka fina andehus! Supersnygga!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Andehuset flätar jag med pil. Stommen i järn svetsar en smed åt mig.

   Radera
 4. Hi hi hi jag läste andehus först o fatta ingenting :-))
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 5. Vilka härliga bilder från ditt växthus, ser så mysigt ut. Men har ni varmt hos er ? Ja akta dig för de där eländiga blinningarna, ogräset får du ta lite i taget när det är väder till det. Lomme har jag inte haft här, låter som den har förökningspotential ;-) Är den inte användbar till något ? Superfina andehus, har du gjort dem ? Hi hi, ser ut som potatisen gillade musikvalet ;-) Ha det gott !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 6. Åhhh, det är alltid rent ögongodis att titta på dina ljuvliga bilder. Vilken härlig växtkraft hos dig just nu. Lycka! :)

  Vår potatis fick bladmögel ovanligt tidigt i år, redan innan midsommar. Så potatislandet ser inte så roligt ut men potatisarna är lika ljuvligt goda. :)

  Sköt om dig och njut av allt det härliga i din fina trädgård.

  Kram Lotta

  SvaraRadera