Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

tisdag 21 augusti 2012

Spännande...

... nästan jämt. Som när jag upptäckte att perillan (Perilla frutescens var. crispa 'Röd Shiso') blommade så sött.
...eller som när vi skördade resten av de gröna druvorna. De blir mellanmål för 8-åringen i skolan och vingelé (och smågodis till oss förstås!).
...sedan var det hur det skulle gå för den omhuldade spetskålen. Skulle larver ha ätit upp dom innan de blev tillräckligt stora? Det gick fint och imorgon görs det surkål av en del och kimchi av en annan.

Visst ja... vilken sort var rätt eller menad att vara rätt? I samma påse med sju (!) frö kom det upp två sorters chilin (Capsicum baccatum) Aji Amarillo. Den undre bildens gulare chili växer först upprätt, medan den övre växer hängande direkt. Den övre gröngula smakar lime och är härligt pigg och stark. Den undre, gula är snällare i styrka och har ingen tydlig karaktär som den övre. Vi har gladeligen frossat i den som övre sorten som är rikligt givande (JÄTTETRÄD typ) och var tidigast av dem alla. Vilken är rätt eller vad är det för godsaker vi odlat?
Åhåhåhå...alltid lika spännande - tomatskörden. Överst här nedan, Brandywine. Snacka om köttig bifftomat, helgad av Amishfolket sedan 1880 (verkar ganska pålitligt eller hur?). Perfekt att konservera. Helt ljuvlig att sedan laga Osso Bucco på i vinter... Glugg glugg låter det när den hälls upp över kalvläggen...

'Auntie Madge's' syns här nedan. Att skriva produktiv är en underdrift - mer dignande klasar av tomater har jag aldrig sett. Busken nedan har tre våningar och är tre meter hög...
Nu blir det även mystiskt... har Amish ett så stark varumärke att jag litar blint på deras tomatsorter... Oavsett hur jag valt så är detta en riktig höjdare, Amish Paste. Sorten ingår i Slowfoods lista av "Arc of taste". Känns bra på något sätt, även om det var något jag googlat mig till i efterhand. Gööörgoda rätt upp och ner, till mat och skall konserveras och utvärderas i vinter.

,
Inte nog med detta... Spänningen över hur det skall gå i hönsgården verkar kunna ebba ut. Snyggestig verkar komma till ro med saknaden efter hans Blondie. 
Håll till godo med honom, vi ses...




16 kommentarer:

  1. Men hej Malin! Hur har jag kunnat missa din toppenblogg? Helt i min smak. Så glad att du hittade mig så att jag kunde hitta dig! :)
    Helt fascinerad av allt du odlar. Bara att inse.. jag bor på helt fel breddgrader...
    Har lagt till dig i bloggrollen nu så jag inte ska missa något inlägg.
    Må så gott!
    Hälsar,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dig och ja kul att vi hittat varann helt enkelt!
      Vi ses, Malin

      Radera
  2. Men du, så mycket härligt du odlar och så roligt att få ta del av dina fina bilder + text. Din spetskål är ju alldeles fantastisk, vilken underbar färg och den smakar säkert toppen!
    Ha en toppendag.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar Lotta!
      Spetskålen är helt grymt fin faktiskt.
      Jag gjorde kimchi av en del och idag kunde vi inte hålla oss från att äta den tillsammans med en lammpytt vi gjort. Kimchin är inte färdigsyrad ännu men helt tokgod ändå.
      Ha en fin vecka du med!
      Kram Malin

      Radera
  3. Skördetider är ju bara så härligt! Trevligt att läsa om dina sorter det riktigt vattnar sig i munnen av dessa tomater!
    Angående chilin, är det inte bara olika mognadssteg att den är ljus från början och sen blir mörkare gul? Men stämmer inte med er smakupplevelse...hmm nåt lurt.
    Snyggestig är verkligen snygg!! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria
      nej det är två sorter, det är vi bombis på. Har gått med i Svenska Chilipeppar föreningen och hoppas få lite tips hos de kunniga där.
      Snyggestig hälsar och tackar...
      Kram på dig

      Radera
  4. Vilken fin kål! Blir lite avis. Jag gillar verkligen egen odlad kål och sallad. Jag får snart mina färdiga plantor från klosta i veckan så jag skall ha sallad hela hösten.
    Skulle vara kul om du kunde komma och hälsa på.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo men det är svårt att missa att du gillar sallad!
      Jag hoppas hinna förbi dig snaaaart. Skall beställa vitlöksutsäde - skall du ha i år igen?
      Må väl!

      Radera
  5. Oj, oj, oj. Fint alltihop skulle jag vilja säga, som har en havererad köksträdgård i år. Men, men. Kul att se dina fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ack en havererad köksträdgård är ändå något, eller det kunde varit värre....
      Tack och hej

      Radera
  6. Mmmm så mycket gott. Nästa år ska jag odla mer än "bara" sallad.
    Ha det bra :)

    SvaraRadera
  7. Så mycket spännande du odlar! Härligt!
    Skulle behöva lära mig mycket mera om hur man kan använda chili och dylikt.
    I fjol odlade jag litet vinterkål och trodde att den gått förlorad, då de yttre bladen var totalt perforerade. Döm om min förvåning, när det var jättefina kålhuvuden längre in! Det är tydligen så att larverna äter på ytan, men kålen växer till inifrån.
    Går det att ta fertila frön från en tomat, Amish Paste?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tycker det är spännande!
      Chili är så användbart vill jag lova. Skall lägga in lite tips här tror jag.
      Det stämmer som du skriver även om ytterbladen är skadade så är huvudena fina inne i - tur!
      Jag tar frön som jag hoppas skall vara fertila - finns även till dig i så fall.
      Vi ses

      Radera
  8. Näj näj näj, inte mera spännande tomatsorter nu ;-) det räcker så bra med dem jag har, fniss.
    Men näe nu blev jag ju sugen att prova Amish Paste och Auntie Madges, var har du fått tag på dem ? Vad läckert det ser ut med vindruvorna där på bassängkanten, mums ! Min spetskål har en stund kvar innan den ser ut som din....hoppas den hinner, ikväll var det bara 5 grader varmt. Det går mot höst.
    Ha´re bra ! Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  9. Vi kan byta ! Du kan få några röda schalotten av mig mot några tomatfrön ? Löken har jag fått några stycken av för många år sedan och har sedan odlat upp. Har inga jättestora mängder men några kan jag avvara, det är ju så skoj att det blir fler för varje år...om man inte äter upp alla förstås ;-) Vi hörs !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera