Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 9 september 2012

Nu drar jag...

på kurs i ystning på Öland... Under fem dagar kommer jag att få lära mig grunderna i ystningskonsten både teoretiskt och i praktiken. Det är Eldrimner som arrangerar på Hagelstads Ysteri och läraren är fransmannen Michael Lepage.
Vi har beslutat oss för att satsa på att skapa ett ysteri i en av gårdens byggnader. Ostintresset (big time) och en viss erfarenhet av ystning finns och nu kör det igång på allvar. Snart kommer hantverkarna och vi är minst sagt förväntansfulla (kunde kanske varit med i Blooming Friday hos Bland rosor och bladlös där temat var förväntan).

Här hemma har det den senaste tiden skördas, ätits och förädlas - angenäma sysslor kan jag lova.
Fredagsmys..
Hösthallon är ett av mina favoritbär. De är härligt stora, fullproppade med smak och inte en skugga av en mask... De är också perfekta att stoppa på flaskor med vinäger för att omvandlas till god, vacker och användbar hallonvinäger. En annan praktisk sak med detta bär är att buskarna skärs ner helt varje år (sent på hösten efter sista skörden) - för de bär bären på årsskotten.
Kardonen växer så det knakar i sina paket och är nu sålda (dock ännu inte skördade) till gourmetmatsalen på Rusthållargården. Självklart kommer jag inte sälja allt utan skall givetvis äta och utforska denna gamla kulturväxt. Efter mitt förra inlägg känner jag verkligen att det finns ett stort intresse för denna praktväxt i landet.

När jag kommer hem från Öland skall jag göra Kimchi av en del av den italienska kålen. Hittills har jag bara wokat och gjort soppa på denna delikata kål (Brassica oleracea) 'Jagallo Nero'.
Årets fotomodell i trädgårdslandet är nog spetskålen (Brassica oleracea) 'Kalibos'. Att den är fantastiskt god också gör den även till en av de som skall få återkomma nästa år - garanterat.
Den godaste kålen i är är ändå den portugisisk kål (Brassica oleracea) 'Tronchuda Portuguese'. En sådan höjdare! Först var de det goda mjälla bladen och stjälkarna som växte fritt på en stam, sedan kom blomknopparna som goda snygga fyrverkerier. Att den är god både rå och tillagad ger den extra bonuspoäng. Nu väntar jag på att alla fröskidorna skall mogna.
Även om vår majs (Zea mays var. amylacea) aldrig kom igång, pga torkan bla, har jag kunnat plocka några knasigt små kolvar. Denna Painted mountain är bara så otroligt snygg tycker jag.
På tal om snygga saker så har vår omgivning begåvats med ett mattempel! I Höganäs har det skapats en saluhall med restaurang i lokalerna som tidigare brukades av Höganäs Keramik. Jag säger bara JÖSSES och åk dit - njut av denna estetiska explosion av mat och gamla industrilokaler. Det som gjorde mig allra gladast var det utsökta brödet som serverades till den goda lunchen och den gigantiska salladsbuffén. Tänk att någon verkligen vill och kan göra ett hantverksmässigt bröd. Deras citronlevain - jag bara säger det - missa det INTE!
  

Vi ses!

5 kommentarer:

 1. Nu sitter jag här och blir superhungrig :-) Ser hur gott ut som helst!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Så flitiga ni är med skördandet, får lite dåligt samvete där ;) Ha en underbar vecka på Öland, det låter urspännande!

  SvaraRadera
 3. Wow! Så mycket spännande som händer hos er. Vad roligt och intressant det låter med ystningskursen på Öland och vad kul att ni satsar. All lycka till er!♥

  Och jag sitter här och bara scrollar upp och ner (som alltid då jag kikar in här hos dig) och njuter av allt gott ni skördat. Livet är sannerligen gott! :)

  Och tack för tipset om saluhallen. Den har jag totalt missat men den åker genast upp på listan att besöka i höst. :)

  Sköt om dig och lycka till med era äventyr nu!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Åååh vilka härliga fina bilder :-))Och det låter så himla skoj med ystningskurs, hoppas vi får lite glimtar från din kurs sen . Den italienska kålen var ny för mig, vad snygg !
  Ha en härlig vecka....det blir nog inte svårt :-)) Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 5. Jeg tager straks til Höganäs ;-). Spændende grønsager. Jeg skriver straks nogle af dem ned til næste år. Havde faktisk tænkt på kardon i år, men fandt aldrig frø. Nu har jeg en hel vinter at lede i.

  /Birgitte - som ønsker dig en dejlig sensommerdag

  SvaraRadera