Det blev bara så där, att jag kom att tänka på det där temat, när jag tog en spontan promenad i det minst sagt magiskt höstliga vädret idag.
100 meter hemifrån står där plötsligt en GIGANTISK Karl Johan (Boletus edulis) porcino, cépe, cep... kungen av svampar, denna makalöst vackra svamp med sin pondus och läckerhet fick mig att hoppa lite högt. På bilden hänger den på kanten av korgen... runt detta minst sagt ståtliga mästerverk växte en bukett med knubbiga skönheter som jag ivrigt plockade och ömt la ner i korgen.
Väl hemma efter denna raska promenad (typ 200 meter alltså) skar jag dem alla mitt itu - bara för att det är så vackert... Min förvåning och känsla av REN OCH SKÄR LYCKA över att det enorma exemplaret var helt utan en endaste maskgång...!
Ni som plockar svamp kan nog livligt föreställa er vilken svamplycka jag fylldes med. De andra hade några få maskangrepp och med ett brett leende på läpparna skivade jag alla dessa fina svampar och fyllde upp hela torkmaskinens (Exculibur) nio lager.
Fast det blev givetvis lite carpaccio på svampen som förrätt.
Recept nedan.
Karl Johan Carpaccio
Hyvla pinfärsk ren Karl Johan svamp (skölj absolut inte) direkt på en tallrik.
Hyvla vällagrad parmesan ymnigt över
Ringla delikat jungfrulig olivolja över
Dra några varv med svartpepparkvarnen över
Njut...
Helt fantastiskt underbart! Tänk att jag är gift med en man som lagar mat som en gud men avskyr svamp...Det är ren och skär olycka :-)
SvaraRaderaHa en härlig helg!
Kram Hélena
Vilken lycka! Och så gott dessutom.
SvaraRaderaSkall komma ihåg ifall jag springer på en Karl Johan en vacker höstdag,
Kram till dig från mig
Annika
Vilken lycka! Och så gott dessutom.
SvaraRaderaSkall komma ihåg ifall jag springer på en Karl Johan en vacker höstdag,
Kram till dig från mig
Annika
Nejmendu! Åh, Karl Johan som är så himla gott. Jag har plockat massvis med andra svampar i år, men inte en endaste liten ynka, pynka Kalle. Blir grymt avundsjuk (och naturligtvis glad för din skull *rodnar*)
SvaraRaderaJisses, vilken lycka! och så mycket god italieninspirerad mat du kan göra nu...mums såå gott!
SvaraRaderaHa en fin hösthelg.
Lotta
Det ser väldigt gott ut också.
SvaraRaderaKram
Ååååå, vad gott det ser ut! Lycka:)).
SvaraRaderaHa en fin helg.
Kram Maria
Underbart!! /Maria
SvaraRaderaLycka, ren och skär lycka! Jag har också plötsligt mött på en Karl-Johan då och då, hel och maskfri, så här sent på säsongen. Jag har turen att ha en man som ÄLSKAR att laga mat, så mit jobb är att dra hem råvarorona och äta. Inte så dumt. Ha en bra helg
SvaraRaderaJohanna
Åhhh, vilken lycka! Förstår verkligen hur glad du blev! Har aldrig hört talas om svampcarpaccio! Måste testas någon gång! Nu ska jag kolla om du har bilder på de märkliga chilepepparfruktern! Ha en fin helg! :) Mia
SvaraRaderaJa vilken lycka att hitta så fina svampar ! Spännande recept, det får testas om man hittar någon maskfri. Fast nu är väl skogen full med älgjägare, så tusan vet om man vågar sig ut. Ha en fin helg
SvaraRaderaLisa/Lisas trädgård
Kan man säga att svamparna ser gulliga ut där de ligger i din korg? Man kan i alla fall säga att det är en rikedom att ha så många. Och carpaccio - vilket det är på svamp, fisk eller kött - är underbart gott.
SvaraRaderaHa det bra.
Törnrosa