Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 12 oktober 2012

Ren och skär svamplycka

Helèna med bloggen Bland rosor och bladlöss som begåvar oss med temat Blooming Friday, har lockat mig idag att göra ett inlägg på Ren och skär lycka!
Det blev bara så där, att jag kom att tänka på det där temat, när jag tog en spontan promenad i det minst sagt magiskt höstliga vädret idag.
100 meter hemifrån står där plötsligt en GIGANTISK Karl Johan (Boletus edulis) porcino, cépe, cep... kungen av svampar, denna makalöst vackra svamp med sin pondus och läckerhet fick mig att hoppa lite högt. På bilden hänger den på kanten av korgen... runt detta minst sagt ståtliga mästerverk växte en bukett med knubbiga skönheter som jag ivrigt plockade och ömt la ner i korgen.
Väl hemma efter denna raska promenad (typ 200 meter alltså) skar jag dem alla mitt itu - bara för att det är så vackert... Min förvåning och känsla av REN OCH SKÄR LYCKA över att det enorma exemplaret var helt utan en endaste maskgång...!
Ni som plockar svamp kan nog livligt föreställa er vilken svamplycka jag fylldes med. De andra hade några få maskangrepp och med ett brett leende på läpparna skivade jag alla dessa fina svampar och fyllde upp hela torkmaskinens (Exculibur) nio lager.
Fast det blev givetvis lite carpaccio på svampen som förrätt.
Recept nedan. Karl Johan Carpaccio
Hyvla pinfärsk ren Karl Johan svamp (skölj absolut inte) direkt på en tallrik.
Hyvla vällagrad parmesan ymnigt över
Ringla delikat jungfrulig olivolja över
Dra några varv med svartpepparkvarnen över

Njut...

12 kommentarer:

 1. Helt fantastiskt underbart! Tänk att jag är gift med en man som lagar mat som en gud men avskyr svamp...Det är ren och skär olycka :-)
  Ha en härlig helg!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Vilken lycka! Och så gott dessutom.
  Skall komma ihåg ifall jag springer på en Karl Johan en vacker höstdag,
  Kram till dig från mig
  Annika

  SvaraRadera
 3. Vilken lycka! Och så gott dessutom.
  Skall komma ihåg ifall jag springer på en Karl Johan en vacker höstdag,
  Kram till dig från mig
  Annika

  SvaraRadera
 4. Nejmendu! Åh, Karl Johan som är så himla gott. Jag har plockat massvis med andra svampar i år, men inte en endaste liten ynka, pynka Kalle. Blir grymt avundsjuk (och naturligtvis glad för din skull *rodnar*)

  SvaraRadera
 5. Jisses, vilken lycka! och så mycket god italieninspirerad mat du kan göra nu...mums såå gott!
  Ha en fin hösthelg.
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Det ser väldigt gott ut också.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Ååååå, vad gott det ser ut! Lycka:)).
  Ha en fin helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Lycka, ren och skär lycka! Jag har också plötsligt mött på en Karl-Johan då och då, hel och maskfri, så här sent på säsongen. Jag har turen att ha en man som ÄLSKAR att laga mat, så mit jobb är att dra hem råvarorona och äta. Inte så dumt. Ha en bra helg
  Johanna

  SvaraRadera
 9. Åhhh, vilken lycka! Förstår verkligen hur glad du blev! Har aldrig hört talas om svampcarpaccio! Måste testas någon gång! Nu ska jag kolla om du har bilder på de märkliga chilepepparfruktern! Ha en fin helg! :) Mia

  SvaraRadera
 10. Ja vilken lycka att hitta så fina svampar ! Spännande recept, det får testas om man hittar någon maskfri. Fast nu är väl skogen full med älgjägare, så tusan vet om man vågar sig ut. Ha en fin helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 11. Kan man säga att svamparna ser gulliga ut där de ligger i din korg? Man kan i alla fall säga att det är en rikedom att ha så många. Och carpaccio - vilket det är på svamp, fisk eller kött - är underbart gott.
  Ha det bra.
  Törnrosa

  SvaraRadera