Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 23 december 2012

Det är vår! (tror en del)


Oskarp Holländsk Dvärghöna på sin 
favoritplats uppe på en bjälke under taket
De senaste veckorna har hönorna förärat oss med flera ägg om dagen (tillsammans alltså), till vår stora förvåning kan tilläggas. Det verkar som om vissa av de yngre förmågorna tycker, som jag, att vintern nästan borde vara slut och att det är lika bra att köra vårrajset direkt (I wish)...
I går morse, efter att tidigare ha öppnat upp hönshuset till utegården, gick jag ut igen med lite rester som de skulle få. De har varit minst sagt lite skeptiska till att vistas utomhus när kylan och snömängderna varit som värst men nu flaxade de glatt omkring ute och åt snö så det stänkte om näbbarna. Så plötsligt dök en av de små rara holländska dvärghönorna upp runt hörnan från "ungdomsgårdens" del av hönsgården. Hon såg så otroligt nöjd ut och gick och "pratade" prrrrr krrr prrrrrrrr schiissh, liksom nästan som om hon gick och visslade, med händerna i byxfickorna och småsparkade på stenar. Just de holländska dvärghönorna måste jag berätta är som små näpna fransyskor. De är så coola, självsäkra och elegant på något vis och lägger små goda ägg. Kan rekommenderas till de som funderar på att ha några små hönor. Nåja jag tog mig senare en sväng till lusthuset (ett litet extra hönshus - sommarbostad utan dörr eller isolering) i ungdomsgården och dra på trissorna - låg där inte fem finfina ägg halmen i ett av redena. Hon och någon hedemorahöna har trippat bort  till lusthuset för att i lugn och ro kunna lägga sina ägg under en vecka, inte konstigt att hon verkade så nöjd!

Mejeriet är i praktiken klart nu. Det är kylan i mognads- och kyllagren som saknas och inredningen (grytan tex) förstås. Enligt planerna börjar jag ysta vecka 4 2013. Gissa om jag är sugen och om det känns spännande?

Men nu skall vi fira jul i stillheten i skogen. Ha det fint tills vi ses igen

God jul och ett gott nytt år önskar jag er!

13 kommentarer:

 1. Tack detsamma Malin, så stämningsfullt ljus ni har! Hoppas att ni får en riktigt god och skön jul! Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Maria
   Med en bra kamera blir det fint ljus!
   Kram Malin

   Radera
 2. Tack detsamma Malin! Hoppas att både du och hönorna får en riktigt fin jul! Stor kram från Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna
   Tack för din hälsning.
   Tyvärr hackade Stig Tyrannen (fd Snyggestig) sin son tuppen Ettan så illa i går morse. Jag bar ut en, från kammen blödande, skärrad tupp och boade med massor med halm, vatten och mat, värmelampa och värmefläkt i ett separat rum. Så julafton blev en dag att se till honom, badda bort blodet och krama honom. Han piggnade till och åt och drack girigt och lyssnade tålmodigt på mina löften om att han skall slippa Stig. Tyvärr låg Ettan död i morse i halmen. Han fick i alla fall ett varmt slut tröstar vi oss med.
   Kram Malin

   Radera
 3. Men wow vad roligt med mejeriet. Och jag förstår inte, blir alldeles blöt och mjuk i hjärtetrakten så fort jag får se en bild på en liten höna. Just hedemorahöns är jag extra sugen på, de är så vackra tycker jag.
  Ha en god och härlig jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst blir man blöt i hjärteroten av de rara liven. Ibland alldeles vattenfallsblöt. Tyvärr är det även en del tråkigheter som händer i en hönsgård. Deras hackordning kan ta väldigt brutala uttryck.
   Hedemororna är vackra, fina och ger tokgoda ägg. Mina är väldigt ruvvilliga men akta dig vilka ninjakonster de kan när det gäller att beskydda sina ägg och kycklingar.
   De är inte så gosiga kan jag väl skriva, Men det är ju inte för att gosa med dom som man skaffar höns...
   God fortsättning
   Malin

   Radera
 4. Visst är de härliga de där hönsen!
  God Jul önskas ni!  Lydia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack så härliga men ibland ack så farliga - de där tupparna i alla fall.

   God fortsättning!
   Malin

   Radera
 5. God fortsättning rara Malin! Vilket härligt inlägg. Har ju länge varit sugen på höns och nu blev längtan inte direkt mindre... ;) Önskar dig en fortsatt magisk julhelg! Varm kram!

  SvaraRadera
 6. Åh vad härligt du verkar ha det på din gård!
  God fortsättning på julen.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 7. Jeg vil bare lige ønske glædelig jul til dig og din familie.

  SvaraRadera
 8. Hihi, ja de är finurliga de små liven...Vad härligt att det tar sig hos er med bygget. Ett stilla firande pysslar vi med här också, så själen hinner ikapp ;-) God fortsättning !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 9. Åh, det där med ystningen låter spänannde och gott. Jag älskar ost, alldeles för mycket.
  Skrattade gott åt dina höns som går och visslar med händerna i fickorna osv. Härlig beskrivning! Och så kul att få ägg. Mina har faktiskt värpt hela hösten och vintern, mer än de brukar. Och nu börjar unghönsen komma igång. Mums med egna ägg.
  Kram och hej från Törnrosa

  SvaraRadera