Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 11 februari 2013

Drrrrrrrrpom - en liten trumvirvel

Så i lördags var det äntligen dags för att hämta mjölk för att ysta för första gången i vårt mejeri.
Nu när det till slut var möjligt blev jag jättenervös! Tänk nu var vi på väg till Långaröds Gård där vi skulle hämta ekologisk mjölk denna gången.
Denna första gången.
Denna första efterlängtade gången.
Denna första, efterlängtade och väldigt speciella gången.
Det gick förstås hur smidigt som helst! Bröderna Larsson som driver gården hjälpte oss förstås och snart var vi på väg hem med lite mer än 20 liter spenvarm mjölk. Det kändes som en alldeles väldigt jättelagom mängd denna gången...
Väl hemma i mejeriet kunde jag på lite darriga ben sätt igång med det att förmogna (syra) mjölken och sedan ysta fram 20 små ostar av camemberttyp.
Jag har gjort en del ost av helt annan karaktär innan. Jag har gått kurser men just en camembert har jag bara tidigare gjort så många gånger i mitt huvud! Det skall bli minst sagt spännande att se hur resultatet blir. Efter dränering och saltning ligger dom nu i ett av mognadslagren. Det ser liiite ödsligt ut där inne ännu men snart så!
Tada!
Från mejeriet sett på vägen till mognadslagren

Voilá Mejeriet! - Ett av Norra Europas minsta gårdsmejerier!
Inte nog med det! - Det har blivit tillökning i hönshuset. En söt bukett med duniga kycklingar...
 
...Och en annan sak som vi gläds åt alldeles särskilt här på gården är hur väl Wintergatans senaste låt och video tas emot där ute i världen. Se den gärna genom att klicka här

Vi ses!

36 kommentarer:

  1. Men, oh, vad härligt! Dubbelgrattis! Hoppas komma i närheten någon gång så jag kan få handla! Stort lycka till! Det ser verkligen fantastiskt ut! Ha en skön vecka! :) Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mia!
      Lite overkligt är det måste jag skriva...
      Ni är varmt välkomna!
      Malin

      Radera
  2. Hvor spændende! Glæder mig til at høre om resultatet, men det bliver helt sikkert godt! Nu får jeg helt lyst til at drikke gårdmælk og nusse bløde kyllinger.....

    Det må være skønt med en mand som deler loppe interessen. Der ville ikke blive mange besøg på loppemarked, hvis vi tog 5 dage til New York :-)

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skall få höra - jag lovar!
      Min man är helt fantastisk på massor med sätt - och det ÄR kul att dela loppmarknadsintresset - det är helt säkert,
      Vi ses!
      Malin

      Radera
  3. Hei! Dette høres så spennende ut. Jeg legger meg som følger for å følge med. Ha det godt! Hilsen Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul!
      Välkommen!
      Jag kommer följa dig också nu när vi funnit varann!
      Vi ses!
      Malin

      Radera
  4. Fanfar och hurrarop för väl utfört arbete !!! Åh så fint det ser ut ! En alldeles speciell känsla det förstår jag ju, att hämta mjölken den här första gången. Mäktigt ! Lycka till med första alldeles egna osten nu, hoppas den blir riktigt god. Och så kycklingar på det, nu tror jag det är flyt ordentligt hos er :-) Tack för din hälsning idag....nu är golvet inne, tjihoo!
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  5. pompompom,,,

    Tack Lisa!

    Ja det är kul och lite mäktigt på ett småskaligt sätt...
    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. Oh, det måste vara spännande att vara med om hur ostarna mognar fram och om de blir som du tänkt dig. Ett sånt fint litet mejeri ni har och jag önskar dig all lycka till med alla ostar och kycklingar och allt annat :-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna!
      Spännande är ordet!
      Kram Malin

      Radera
  7. Grattis och hurra! De måste kännas fantastiskt!
    Lova att du säger till när det finns nåt att köpa. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kära du!
      Ja känslan är varm och fin.
      Vi ses!
      Kram Malin

      Radera
    2. Jag glömde fröerna till dig! Vi får ses snart igen, eller så kan jag skicka till mamma. Tusen tack för vinägermamman!

      Radera
  8. Oj vad mycket spännande som händer! Kul. Och självklart ett stort grattis!

    SvaraRadera
  9. Stort grattis! Så härligt det ser ut med de runda små ostarna. Häftigt att ha gjort dem alldeles själv.
    Fruktansvärt avundsjuk på de duniga nya familjemedlemmarna. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Bettina!
      Det är lite overkligt att se dom ligga där plötsligt...
      Det hade varit ännu mer kul med kycklingar om de kommit när det var varmare ute... Nu måste vi hålla dörren ut till hönsgården stängd för det är flera minus och en massa snö. Att jaga upp hönor som bestämt sig för att ruva är en konst i den högre hönsskolan som jag tyvärr inte behärskar. De ligger platta som pannkakor och morrar när man lyfter ut dom ur redena. Utan ninjahönan Nettan - hon higger vilt omkring sig... Så tre veckor senare så yrar det runt små dunbollar och piper pip pip... Bedårande söta...
      Vi ses!
      Malin
      Nåväl - söta är de så in i bänken.

      Radera
  10. Jag är helt mållös! Wow... wow... tänker jag men hittar inga bra ord för hur imponerad jag är. Återkommer!
    KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch.... jamen tack då!
      Men då ses vi väl?!
      Kram Malin

      Radera
  11. Nej men hallå!!!
    Vilket mejeri. Jag håller med talaren före mig och kan inte låta bli att häpna!
    Lycka till med första ostarna :-)4
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men hej på dig...
      Ja typ norra Europas minsta mejeri... och det är MITT eller vårt menar jag...
      Tack för lyckönskningen - kan behövas...
      Kram Malin

      Radera
  12. Varje gång det kommer upp ett inlägg från de 4 årstiderna blir jag extra glad!
    Stort GRATTIS till de första ostarna. Och mejeriet! Det ser så coolt ut!
    Kollade på länken till mjölkgården och det ser ju ut att vara en mycket bra råvara ni har hittat.
    Nu ska jag kolla på Wintergatan.
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Maria vad glad jag blir när du skriver så!
      Detsamma här.
      Ja råvarorna är prima vara - utomordentligt prima vara. Kossorna äter nu på vintern bla deras pressade rybs (Brassica rapa ssp. oleifera) en oljeväxt släkt med raps. Fodret påverkar mjölkens egenskaper så det blir väldigt intressant att följa under året. Den andra gården vi skall köpa av fodrar korna med bla åkerbönor. Grymt spännande att utforska vilken mjölk som passar bäst till olika typer av ostar!
      Kram Malin

      Radera
    2. Så otroligt spännande med olika mjölksorter för olika ostar! Det har jag inte tänkt på innan, men det är klart att det måste spela in jättemycket med råvaran, precis som whiskyn eller brödet ju :-)
      Ja det är så kul att upptäcka vad som växer här på ön. Kul att jag har lyckats sälja in Mallorca utan att riktigt tänka på det :-) Du får höra av dig om du vill ha tips på boende och resmål o sånt!
      Kram Maria

      Radera
  13. Snygg-Malin! Ost-Malin! :)

    Hittade din blogg och började genast läsa. Otroligt kul att höra om alla era planer och ert liv i Skåneland. Så trist att vi missade varann i somras, men förhoppningsvis var det inte sista gången. Stort lycka till med ostar och kycklingar (och katterna - grät som en tok när jag läste om er katt som kom hem igen.)
    Stor kram!
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kors i krösamoset vad glad jag blev när jag läste din kommentar! Hallaluja Anna! KONTAKT - igen...
      Trist är ett svagt begrepp - det var verkligen höjden av otur när ni behagade överraska med långväga besök när vi för en gång skull var på utflykt (läs loppis).
      Men då har vi fått kontakt igen. Kanske har ni vägarna förbi igen... Och jag skall förstås kolla in Stugstrapatser.
      Ja det kan jag lätt föreställa mig att du berördes av det fina Anna - Skruttis den förlorade katten som återvände.
      Hård och varm kram från Malin
      VI HÖRS!

      Radera
  14. Stora grattiskramen för det nya mejeriet och den första ystningen!
    Följer med stort intresse alla förehavanden!

    Roligt med nya kycklingar, även om det, som du påpekar, är besvärligt när det är fel årstid.
    Om jag skulle skaffa höns idag, så skulle jag inte välja dvärghöns, som har så starka ruvningsinstinkter. Tycker att det har varit det svåraste med att ha hönsen. Annars har det bara varit trevligt.

    Ha nu en härlig vecka!

    Märit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Märit!
      Jo men kycklingarna är ju så toksöta och vi är ju så hönsmammiga att vi kan ju inte bara låta de små liven frysa ihjäl. Så jag står vakt när de andra hönorna luftar sig kort och stänger dörren ut tvärt efteråt. För de vill inte vara ute och springa precis, de andra hönorna, bara få andas lite frisk luft.
      Jag tycker att de små dvärghönsen är så rara och pratglada men våra är inte så ruvbenägna faktiskt. Det är, däremot med besked, Hedemororna som vill föröka sig multiplicerat med 12 typ...
      Det är väldigt trevligt att dela hönserfarenheter oavsett!

      Ha det bra
      Malin

      Radera
  15. Wow - vilket fint mejeri! Första gången jag är inne här, men jag kommer tillbaka för att se hur det går för er! Stort lycka till med ystningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh tack!
      Ja men det var ju verkligen trevligt att du hittat hit!
      Jag har tittat in hos dig och det ser verkligen lovande ut. Vi verkar ha mycket gemensamt.
      Jag fattar dock inte hur jag skall kunna följa dig automatisk så det får bli manuellt.
      Vi ses!
      Malin

      Radera
    2. Hmm, det får jag kolla upp. Hälsningar Hanna

      Radera
    3. Nu kan man följa via e-post... Man lär sig.

      Radera
  16. Helt otroligt jag är så imponerad!
    Blir även väldigt nyfiken på hur osten skall bli.
    Känner igen mig lite på vägen in till mejeriet.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vad kul att du gillar det!
      Så klart du känner igen dig - är du fotograf eller???
      Vi ses
      Malin

      Radera
  17. Jaaa! Härligt! Ett stort grattis till er och jag är så glad för er skull. Heja er! :) Och jag som älskar camenbert hoppas på att kunna köpa framtida ostar hos er. Lycka till nu! :)

    Stor kram
    Lotta

    SvaraRadera
  18. Ett stort grattis, det måste vara så fantastiskt roligt. Du förstås så god osten kommer att bli. Egen odlat smakar ju gott men egen ost måste bra bri wow! Ha det gott/ Tyra i Köksträdgården

    SvaraRadera