Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

torsdag 23 maj 2013

Morgonstund och andra trevliga stunder

På morgonen innan dagens sysslor tar vid tar vi en snabb kort promenad. Det finns fyra vägalternativ - till ån, in i skogen, till vår närmaste granne eller skogsvägen mot byn. Nu är favoriten upp för backen upp till den gudomligt vackra utsikten och ekskogen och... Ackompanjerat av fågelorkestern med olika solister varje dag. Idag koltrast - i går fyra korpar.
 Sen åter till gruvan...
Flitens lampa har inte lyst på utplanteringen utan ännu står alla skojsiga lökar redo att grävas ner. Potatisen är musiklagd som vanligt och vinterlöken är nedbäddad i den bruna myllan.
Jordgubbarna (Fragaria × ananassa) och spetskålen (Brassica oleracea) Kalibos har kommit vidare sedan denna bilden togs, men kronärtskockorna (Cynara scolymus) vet inte riktigt vart de vill vara...
Gurkor, tomater och chili trivs ännu i sina avlånga krukor men skall efter helgen få mer rotutrymme. En del kommer jag sälja på söndag mellan 11 och 13 på växtmarknaden i Hallaröd som arrangeras av Ringsjöns synnerligen trevliga trädgårdsförening.
Anna Vattenkanna som har en trevlig, inspirerande och pigg blogg skrev för ett par dagar sedan om hennes rådiga räddningsaktion av en stensnylthumla. Hennes tips om humleplanscher och bestämningsnyckel lockade mig förstås vidare till SLUs Humlesida där dessa utmärkta hjälpmedel i humledjungeln finns att hitta. Tack vare denna fina sida tror jag mig veta att här nedan följer en liten studie av en åkerhumla (Bombus pascuorum) som förlustar sig med ett Melbaträd
En citronfjäril (Gonepteryx rhamni) på en maskros (Taraxacum) bland fodervallörter (Symphytum asperum Lepech) har en trevlig stund tillsammans.
 Det går inte att förneka att många trevliga stunder tillbringas i växthuset och med fördel i poolen...
Vi ses!

7 kommentarer:

 1. Ja man blir nästan tokig av att promenera ute i skogen nu, helt ljuvligt. Man skulle ta med sig en stol och sätta sig därute och riktigt suga in allt vackert. Ha en fin dag!/Annelie

  SvaraRadera
 2. Precis - skulle vilja skapa ett skogsrum i min själ dit jag kan gå i vinter.
  Ha en fin dag du med!
  Malin

  SvaraRadera
 3. Aahh du bor ju i skogen! Alla ljud och dofter har du omkring dig.
  Jag längtar ut i skogen, men häromkring hittar jag ju inte för allt är så nytt för mig. Förut hade jag ett par stigar som med tiden blev mina, men nu har jag långt till de platserna. Får hitta nya...
  Mycket vackra skogsbilder och plantor!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Skämtar du?! Har du ett växthus med pool i? Tror faktiskt inte det kan bli mer lyx än så... Huuuh! Jag vill också bo som du! :)
  Och himmel vad många härliga växter du har på gång. :) Här ska skördas under sommaren. :)
  Kul att du blev inspirerad. Den trädgården var verkligen speciell.
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Härligt Malin och så gott du har det! :)

  Det är sköna tider nu och aldrig är väl det skånska landskapet så vackert som det är just nu. I full blom men innan sommarvärmen tar ut sin rätt.

  Och så mycket plantor ni har på gång. En härlig sommar väntar er ser jag. :)

  Njut och ha det riktigt gott Malin!♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. Guu så vackert på morgonpromenaden! Just nu får man nästan glädjefnatt vartåt man än tittar:-)
  Igår planterade jag ynkliga lökstrån av en frösådd schalottenlök...i ösregn. Då växer de nog fast bra ;-) Har glömt Kalibos !!! tack för påminnelsen. Jo jag köpte Saltörten från Odla.nu (Mr Fothergills fröer). De grodde bra. Kostade bara 12:- och det var 100 frön i påsen. Första året jag provar, blir spännande att testa. Vad gör du med den ?

  Nä, nä, jag är inget avis på poolen ;-)
  Ha det finfint. Kram från
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 7. Låter härligt!

  Jag planterade ut mina rödlökar förra veckan. De är ju bara små ynkliga strån så vi får väl se vad det blir av det, men det brukar ju alltid bli små lökar i alla fall :).

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera