Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

lördag 11 januari 2014

Naturen inspireras och inspirerar

Hybridolvonet (Viburnum x burkwoodii) har öppnat en del av sina knoppar. Ger hopp och inspiration.
Snödroppar (Galanthus nivalis) och andra lökväxter har kommit i dagen och förutom de nickande vita snödropparna så blommar även vintergäck (Eranthis hyemalis).
Tibasten (Daphne mezereum L.) är sprickfärdig och mâchesallaten eller vårklynne som jag precis fått lära mig att den heter (Valerianella locusta) växer till sig.
Maskarna finns precis under jordytan. Skördade de sista kilona med jordärtskockor härom dagen. Sparar en del som utsäde (tack tack Anette för denna gudagåva).
I hönshuset har det börjat dyka upp ljusgröna och ljusblå ägg. Det är vår eller våra isbarhönor som börjat lägga finfina snyggägg (Snövit, den kritvita misstänka albinohönan har jag inte lyckats ta på bar gärning i redena så jag vet inte ännu vad hon är för sort!). Jag hade jordiga handskar på mig när jag plockade in äggen på bilden nedan - därav jorden på det i övrigt snygga skalet.
Vädret har gjort att till och med vår gammelhöna Lola, en mycket mogen lohman har blivit inspirerad och lagt två ägg (det bruna jätteägget) på tio dagar. Innan har hon lagt ett ägg på 1,5 år... Främst till vänster ett av Edit Piafs ägg, en av våra holländska dvärghönor. Jag har alltid drömt om att det skall se sådär ut i vårt äggställ. Olika färger och storlekar - inspirerande mångfald helt enkelt!
I växthuset hat jag grävt ner en del krukor med sticklingar och halvkänsliga raringar. Rosmarin, timjan, dragon, salvia, törnrosas kjortel (med brudslöjan...), romersk kamomill, lavendel och lite mer smått och gott. När kylan slår till sveper jag in allt i fiberduk.
Här är det olivörten, vietnamesisk koriander som får stå i sand. På detta sätt så klarar de sig bättre än om de står ovan mark då kylan kommer åt att kyla mer.
Nedan syns taniga sticklingar från Mullbär (Morus Nigra) som jag satte i somras. Hoppas att någon tar sig. Har några aspiranter på livfulla skott...
Det inspirerande vädret har fått mig att så en  del perenner. Att stå i växthuset och greja när regnet smattrar är mycket tillfredsställande. Jag har ingen belysning tänd utan jag tänker mig att detta är en enklare variant av stratifiering. Skall bli ruskigt spännande att se om något behagar gro. Bla lavendel (lavendula augustifolia), skärmlavendel (Lavandula stoechas), treblad (trillum) mm.
En bilfärd till Knäbäckshusen på Österlen från oss tar ca 75 minuter. Vi hälsade på vänner och passade på att strosa och plocka stenar på den fantastiska stranden. Ett oplockat äppelträd lyste upp.

I horisonten syns Stenshuvud.
Havet såg lockande ut men jag hade ingen handduk med mig så det blev att hoppa över ett dopp (hahahahaha)...
Det är ju ingen överdrift att påstå att det är ordning och reda i äppelodlingarna. Fint med björkarna som klipps hårt och som fungerar som vindfångare.
Våra vänner håller på att renovera och skapa ett paradis till sig. Bla har de beskurit denna järnek som jag aldrig sett maken till i grovlek innan.
Titta på golvet i här nedan. Notera att det lyser under glaset i luckan i golvet.
Kolla in vilken otroligt fräck lösning de hittat på!!!  En vinkällare/pelargonförvarning... De är makalösa på att inreda och renovera/hitta på snygga och spännande lösningar. Kolla också in bokhyllan på bilden ovan, gjord av en gammal äppelstege...
Avslutar med piplöken som stretar på och förgyller vår mat. Jag vet att det snart kommer dundra till med vinterväder men jag njuter kopiöst av det milda vädret så länge det går. Planterade några kilo vitlök igår tex.

10 kommentarer:

 1. Hei Malin! Selv om dere bor i Skåne, er det fremdeles i første halvdel av januar. Snøklokker som blomstrer! Innmari fine bilder fra stranda. Godt du ikke tok med håndkle!!!
  Det er to former som jeg synes er noe av det vakreste som fins, og det er sneglehus og egg.
  Ha en riktig god helg! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det besynnerligt och underbart på samma gång. Funderar på om det finns någon ramslök att hitta all redan...
   Så sant som du skriver ägg och snäckskal är obeskrivligt vackra!
   Tack det samma, ha en skön helg
   Malin

   Radera
 2. Malin! Åh vilken helt underbar sann berättelse!
  Din viburnum, maskarna (Elin Wägner sa – ”Det är på Kvinnan och Daggmasken det beror” tja kanske för det mesta säger jag.)
  Underbara bilder från havet, att vara i naturen är bara bäst! Här på Mallis känns det som att jag faktiskt borde testa badtemperaturen, det kan ju inte vara under 15 i all fall...
  Och era vänners hus... åhhhh!
  Ha det så gott Malin, så fint att du bäddat åt de svagaste.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Som du skrev sista - länge sedan vi hördes av.
  Hon hade ju så rätt om så mycket den där Elin!
  Tack för fina rader. När jag var ung och glad badade jag så länge det var isfritt... så 15 är en baggis i havet... Jag hade testat! Ser fram emot dina inlägg från Mallis - de värmer!
  Kram Malin

  SvaraRadera
 4. Så mycket vår ni har! Här kom snön i förrgår, antar att ni inte slipper undan så njut medan det varar!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här var det vår tills idag... brrrr nollgradigt och ett litet täcke med snö. Men jag klagar inte. Är så tacksam för att det dröjde så här länge!
   Malin

   Radera
 5. Vilken fiffig vinkällare/pelargonförvarning. Vill ha!!!!!! Kanske skulle ägna dagen åt att slå ett stort hål i vardagsrumsgolvet. Ser jättemysigt ut.
  Otroligt vackra bilder från stranden!! Ha en skön söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst man ha den där urfina förvaringen? Så snyggt när det lyser upp från golvet också. Funderar givetvis på om vi skulle kunna härmas.. men jag tror tyvärr inte det finns på kartan.
   Skoj att du gillar bilderna.
   Ha det bra
   Malin

   Radera
 6. VIlken härlig bilderbok, mmmm ! Idag fastnade jag för strandbilderna, vill vara där nuuuu :-) Men så långt det hade hunnit redan hos dig, hoppas det klarar sig nu när kylan kommer på riktigt...på torsdag var det väl. I morrn ska jag skotta in mer snö i min tunnel för säkerhets skull. Fint äggställ också, det vore allt bra skoj med olikfärgade ägg, får se nästa gång vi skaffar höns. Härliga lösningar där hos era vänner. Jag gillade uteköket också, men pellis/vinkällaren var ju i en klass för sig, häftigt ! Ha det finemangs med dina fröer :-)
  Kram från Lisa

  SvaraRadera
 7. Hjälp till att dela Malin !
  Se mer på min blogg om du vill:
  https://secure.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?fEIabbb

  SvaraRadera