Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 10 augusti 2014

En sommar med väder

Mycket massa... denna sommarens varma väder har gjort att lagerträdet har massor av knoppar, chilin mognar rekordsnabbt, kronärtskockorna dignar av skockor och äpplena är fulla med getingar. Mängden getingar har i vissa perioder varit lite betungande. De sticks när de trängs och det är svårt att inte trängas med dom ibland.
I växthuset finns en hörna där en imponerande mängd trollsländor håller till. I Skåne och Östergötland pågår en inventering av trollsländorna. Klicka här för att hitta mer info. Vi har fått hjälp av dom att identifiera hjärtformationen på rocotochilin - Flodflicksslända (Platycnemis pennipes). Har ni hört något så poetiskt? Fast Månflickslända slår nästan rekord tycker jag. Funderar på varför de heter något med flicka. Låter väldigt feminint tycker jag - lite som bufflar - låter liksom väldigt maskulint...
En ny trevlig bekantskap är den indiska gurkan Poona Kheera. Den är verkligen så god som de påstår i reklamen... Skalas och kan kokas, stekas, ätas rå och läggas in.
Plantorna av Tee tree har växt till sig, jag borde ha toppat dom för att de skall förgrena sig men det har inte hunnits med. Skall göra sticklingar förstås. När man krossar bladen så doftar det starkt av de eteriska oljorna som den innehåller. Jag har knaprat lite på bladen också - gott!
Auberginerna står ute under robinian numera. Många fina små frukter på gång.
Farmors klotamaranter har tagit sig och nu kommer jag ha massor med nya friska frön för framtiden.
Det blir en del ostprovning. Detta är en av ostarna jag gör - Sort sol, en lactiqueost i med aska. Passar utmärkt till champagne, kan tilläggas.
Upptäckte denna rosa lilla skönhet i våra vilda fauna på innergården. Ser ut som en sorts rölleka - någon som vet?
Citrontemyntan är vacker och tokstark - skall bli te i vinter har jag tänkt.
Värmen har även ställt till det en del. I växthuset har massor med tomater mognat men en del får gula "axlar". Den delen mognar inte utan är krispig och efter studier på det berömda nätet tror jag att orsaken är att det varit för varmt för tomaterna. De som drabbas är de äldre sorterna - inte F1 eller körsbärstomaterna heller... Jag skär bort det råa och använder resten så klart - blir utmärkt konserverade.
Höstanemonerna är favoriter men en påminnelse om var vi är på väg. Bara liiiite vemodigt.
Blå tvillingblomma (Diascia barberae) är en ny och uppskattad bekantskap.
Dessa läckra tomater förbryllade mig tills jag fick veta att de först blir svarta och sedan röda... Otroligt snygga. Skall bli trevligt att avsmaka några MOGNA snart...

4 kommentarer:

 1. Så mycket kul som växer hos dig! Gula gurkan är ju hur snygg ut som helst och svarta tomaten ser spännande ut.
  Det är roligt att prova några nya sorter varje år och denna sommar är ju fantastisk för tomaterna.
  Osten ser också läcker ut. Var duktig du är.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Spännande och läckert du visar. Och den där osten, med champagne - stön och suck. Låter bara så himmelskt!
  Hej hopp och må gott.
  Törnrosa

  SvaraRadera
 3. Dina inlägg är alltid så mysiga <3
  Mums med ost och champagne..!
  Allt gott, kram

  SvaraRadera
 4. Har du smakat svarta tomaterna än Malin ? De blir inte helröda, många behåller sin svarta färg men det orangeröda tittar fram vid fästet. Visst är det en röllika.
  Full snurr här med...jösses vad vi hittar på så vi får jobba så ;-) Kram kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera