Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 14 mars 2012

Av en hönsfjäder blev det ett...

Shabby and for chickens
Det började med att Ettan, vår första kyckling, en stilig tupp med en mor som är tysk dvärghöna och en far som är en Åsbotupp, bekymrat oss mycket för nu under vintern när han mognat till sig har han stört ordningen i hönshuset och sin pappa, Snygge-Stig, i synnerhet. Ack, ack, ack.
Varje morgon när vi öppnat ut till hönsgården har Ettan tagit till flykten ut med vingarnas hjälp (Jesper fick mössan avflugen en morgon...). Det har varit ett galande och jagande och ja ett tuppfajtande som i veckan fick ett dramatiskt avgörande slut.
Jesper kom inspringande; - Ettan ligger inklämd mellan stenarna i ladans grund och Snygge-Stig hackar på honom!
Här var det ingen tid för frukost utan ut och trixa fram Ettan från sitt "gömställe", klappa, klappa, klappa och in med honom i transportburen. Ett snabbt gemensamt beslut (J+mig alltså), han får vara i växthuset så länge. Våra romantiska planer på att skapa en ungdomsgård för Ettan och hans tjejer (unghönsen = två Hedemoror kläckta på gården) fick högprioriteras med ett omgående genomförande.
En lastpall modell större och ett gammalt staket fick bli virket till ett litet sommarviste i vår andra hönsgård. På två dagar har jag sågat och snickrat ihop huset. Imorgon skall vi näta in den sista biten av hönsgården... sen får vi se om Ettan godkänner bygget.
Ettan!
Flickorna Hedemora skall också flytta över men... en sak i taget (eller hur var det nu igen?)


Om mina händer var lite... vad skall jag säga... slitna innan... så var det inget jämförelse med nu; skärsår, stickor, brännsår (eldade i tunna lite också), skrapsår ända upp till armbågarna, ja då kan jag lova att posten levererade lindring som heter duga från Bondjäntan. Denna kvinna (Bondjäntan alltså, lantbrevbäraren är en man här) tillverkar de skönaste och mest väldoftande krämer jag stött på på väldigt länge. - Hennes ringblomsalva är omskiven och hyllad men jag vill slå ett hårt slag för Bondjäntans naturliga Trädgårdsmästarsalva. - Åsså luktar den gott åsså...

5 kommentarer:

 1. Hej söta du!

  Hihi kul inlägg var det här också.
  Bästa salvan på jorden... så det så.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 2. Ettan kan ju trots allt känna sig lyckligt lottad, fint nytt boende och han får brudarna med sig.

  SvaraRadera
 3. Ja visst kan det gå hett till i hönsgården. Vi har för närvarande 5 tuppar och 5 hönor. Det går ju bara inte.... Emil och Axl får vara kvar och de tre ungtupparna är lyckligt ovetande om vilket öde de ska gå till mötes.
  När vi bara hade 3 höns på 2 tuppar och alla hönsen la sig för att ruva eller gick med kycklingar, då slogs tupparna så det rök. Jag skiljde dem först åt men lät dem senare göra upp och sedan dess har det inte varit några problem. Emil vet sin plats även om han försöker att komma till hönorna när Axl vänder ryggen till.
  Jag har också fått nöjet att prova på Bondjäntans naturliga, ringblomssalvan :-)

  Ha det gott!

  Anna

  SvaraRadera
 4. Har försökt ringa dig under dagen.
  Du kan väl ringa mig gärna en kväll.
  0705 - 12 81 60

  SvaraRadera