Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 19 mars 2012

Persikan blommar nästan...

Persika (Prunus persica)
Dagen började med expertkonsultation av Dagliljan och följdes sedan av att vi grävde om och tillsatte ännu mer halm i den så kallade varmbädden som fortfarande är en ljummenbädd... 
I växthuset håller det ännu oplanterade (suck) persikoträdet på att slå ut. Längtar till att få känna doften. Potatisen som ligger för grodning är i princip redo för att sättas i jorden.

 

Lagerträdet har klarat vintern bra. Färska lagerblad är något helt annat smak- och konsistensmässigt än de där pergamenten som normalt stoppas i grytan. I höstas tog jag sticklingar som rotat sig fint.

Övriga plantor i växthuset tar sig fint även om en del plantor borde ha planterats vidare i varmbädden vid det här laget. För att näringsstötta gav jag dom idag en vattning med ett litet tillskott av uppblött hönsgödsel ("dekokten" silades) och redan i kväll såg de piggare ut!

Ibland så händer det bara... Bland löken har en liten salladsplanta (tror jag) kommit upp.
Var kommer du ifrån lilla frövän? Kanske trillade du ner i jorden bland löksådden när jag fumlade lite vid salladssådden, eller är du kanske en fripassagerare i en lökfröpåse? Frågor, frågor...

Mitt sticklingstest med Citronverbenan utvärderades idag. Några sticklingar fick stå i vatten, några i sandblandad jord i en terrakottakruka med plastpåse på.
Resultatet är som följer;
De som stått i vatten har några få vita rötter och har tappat en del spänst i steget tycker jag.
De i jord är pigga och glada och har fått ett små rötter med rothår. Jag vet att jag har lämnat lite för många blad kvar på sticklingarna så rotning har tagit lite längre tid än vanligt. Men resultatet är ändå intressant. Vilket tycker ni är bäst förresten?

I brevlådan låg Naturens läckerheter av Inger Ingmansson köpt från Bokbörsen (samlade antikvariat på nätet), Ulla Hasselmarks senaste utgåva av Fröboken och en laddning frön från Rara Växter. Så nu har jag att göra ett tag till..


21 kommentarer:

  1. Spännande med sticklingstestet. Min erfarenhet är att de är bäst att sätta i sandblandad jord eller såjord. Det verkar ju som om dina sticklingar också tyckte bäst om detta sätt.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid använt jordmetoden men jag ville se med egna ögon skillnaden!

      Radera
  2. Jord känns alltid bäst, tycker jag. Det blir rätt sorts rötter och de har ett försprång då de står i sitt rätta element direkt...eller också är jag bara lat och gitter inte dona 2 ggr med dem! ;o)
    Härlig postskörd du fick.
    Ha det gott,
    Lydia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om målet inte är en hydrokultur så ser jag det som bäst att använda jordmetoden - men det är vackert med kvistar i vackra vattenglas som slår rot.

      Radera
  3. Kul att du hittade in hos mig så jag hittade hit...igen. Tror jag varit inne någon gång förut, men tappat bort dig igen ;-) Kul att läsa om vad ni grejar med. Vilket fint växthus ni har, och är det en pool i också ? Jag sticker oftast i ren sand eller såjord, brukar gå bäst. Min Citronverbena ser helt död ut, inga blad kvar, kan bero på att den står så svalt kanske. Men får nog göra en närmare koll i morgon, nu blev jag sugen att prova att föröka den i år. Vilken härlig post:-)
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har vi hittat ihop så att säga!
      Mitt första möte med Citronverbena var på ett bröllop i Toscana. En jättebuske (bredvid rosmarinhäcken...) som vi på kvällen uppmanades att gnida oss emot för att hålla undan myggen. Jag blev såld direkt!

      Radera
  4. Håller tummarna för varmbänken! Och tack för påminnelsen, har inte fått fram all potatisen ännu :)
    Vi ses!

    SvaraRadera
    Svar
    1. mummel mummel mummel.... vågar inte säga något högt om du vet vad...

      Ses som sagt

      Radera
  5. Oj vad jag färdas tillbaka i tiden när jag kikar förbi på din blogg.
    Jag bodde i Stockholm och var singel... mitt stora intresse var att leta efter objekt på hemnet. Jag letade uteslutande i Skåne och fanns det en tillhörande liten åkerteg, ett växthus eller annat med potential så fanns det ingen hejd på min odlingsfantasi. Nu har livet dock tagit andra vägar och Skåne lär jag aldrig flytta till. Med föräldrarna på andra sidan Hallandsåsen är det dock inte så långt för en avstickare när jag är hemmavid.
    Lycka till med varmbänken!
    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppla!
      ja det var ungefär som när vi tittade på hemnet och råkade hitta vår gård. Efter det du skriver så kan du säkert tänka dig hur vi nästan flippade ut av upphetsning när vi såg bilderna från gården med växthuset och naturen...
      Vi hade inga planer på att flytta från Gbg, men vi blev så överväldigat förälskade i gård och trakt att vi slog till! Allt gick på fem dagar... från nätet till köp!
      När du är i denna delen av landet så är du varmt välkommen!

      Radera
    2. Ha ha.. kanske att ni köpte något som jag hade span på? ;-)

      Radera
  6. Hvor ser det godt ud.
    Held og lykke med alle de små planter.
    Tak for kigget.
    Ha` en god dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Selv takk!
      Omplantering av 100 tomater i dag bla...
      God aften!

      Radera
  7. Malin, ett ynka frö har grott. Den krukan hade jag i skafferiet i flera veckor. Skafferiet hade en temperatur då på cirka 10 grader. Nu håller jag tummarna att den växer till sig.
    Härligt inlägg idag! Det är så skönt att se likasinnade.

    m.v.h Tyra

    SvaraRadera
  8. Anette och Malin...jag vill också fika med er båda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom förbi när som!
      Det är knappt 15 km mellan Anette och mig så det är bara att hitta en tid för dig att ta dig ner till södern.
      Det blev petitchouer med grädde, vaniljkräm och jordgubbssylt i växthuset igår morse, så du vet vad du kan vänta dig!

      Radera
  9. Attans jag glömde ju skicka min adress.
    Flitig du är.
    Citronverbena är en favorit hos mig. Hoppas att den har klarat vintern.
    Härlig post du fått. Fröboken är jättefin och bra så även hennes blogg. Du hittar länk hos mig till Ulla. Hälsa ifrån mig om du tittar in.
    Ha det gott
    Annika
    Adressen kommer via mejl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skickar dom på söndag så att inte posten tjuvhåller på dom;-)
      Tackar för länken till Ulla!
      Nästa år blir det vintersådd helt klart!
      Ta hand om dig!

      Radera
  10. Angående vårt musikprat, ni har väl hittat till Akustik och deras arrangemang? Livespelningar med mat och ibland tunnbad också, gamla skolan i Ask. Nästgårds för er med :)
    http://www.kfakustik.se/
    Sen är det full fart på Stationshuset i Röstånga den 31/3. Kopierar från Facebook:

    Kom och köp allt från en soffa till skånes fetaste stationshus! Fika serveras på terassen på ovanvåningen till 17.00, Lördan och Söndan. Andys ökända mat Lördagkväll- från 17.00. Loppisen äger rum på nedanvåningen där även parkering finns.

    Varmt välkomna!

    SvaraRadera