Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 22 april 2012

Nya sådder

Just nu är det fullt upp i växthuset med alla plantor och förberedelser för odlingarna på åkern. I förmiddags tog jag med kameran ner en sväng i tvättstugan där jag drar upp frön för att kolla in läget.
Vaxböna (Phaseolus vulgaris) Dragons Tounge
Bronsfänkål (Foeniculum vulgare) Smokey till vänster Etiopisk senap (Brassica carinata) till höger

Basilika (Ocimum basilicum)Purple Ruffles
Trädgårdsmålla (Atriplex hortensis) Read Orach
Popkornmajs (Brassica carinata) White selection
 Perilla (Perilla frutescens var. crispa) 'Röd Shiso'



En sväng runt i trädgården resulterade i följande bilder
Rabarber (Rheum rhaponticum)
En hel balja med Funkia (hosta) från Skärhamn som skall ner i jorden
Kungängliljor (Fritillaria meleagris)
Blommande Krikon (Prunus domestica ssp. insititia)

Vid dammen stack det upp blå vippor bland alla vitsippor. Det ser ut som lungört. Vad tror du?

Troligen lungört (Pulmonaria obscura)

17 kommentarer:

  1. Vad vackert det grönskar runt om dej, du är en hejare på sådder! Mycket inspirerande att se. Jag tror också att det är lungört. Nu ska jag gå och skola om mina chilisar, jag var lite sen med sådderna men jag tror ändå det kan bli nåt av det :-) Ha en fortsatt bra söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är så vansinnigt kul med sådder!
      Min upplevelse om jag jämför en tidig och senare sådd så brukar den senare utvecklas snabbare. Den tidigare ger kanske tidigare avkastning men det totala resultatet kan ändå bli ganska likvärdigt. Jag pratar tomater tex.

      Radera
    2. Ja, det är min erfarenhet också. I och med att när man sår senare är det oftast både varmare och ljusare, så de kommer ikapp.

      Radera
  2. Hello, rhubarb is very good. we have some reason it just stopped planting and filling for pies what turns out. really drain already in bloom? nice and grouse are such delicate. a pleasant evening. Valentina

    SvaraRadera
    Svar
    1. I agree and I like to cook chutney of rhubarb too.
      Have a nice week

      Radera
  3. Härligt med alla sådder, man blir bara så glad av att se dem växa & frodas.

    Jag berättade för mina väninnor om det goda saltet en kväll och de nappade direkt...så ses vi tar jag gärna 4 burkar till! :o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. OJ vilken fantastiskt schysst försäljerska du är! Jag är full av beundran och stolthet över att ni gillar vårt ramslökssalt så!
      Vi skall producera massor denna veckan för det går åt lite som smör i solsken...
      Vi ses!

      Radera
  4. Vad det gror hos dig, underbara bilder! Jag kan också göra så, skriva in något jag gjort för att sen få stryka...det är ju så underbart!
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gött att få erkänna det...
      Lev väl!

      Radera
  5. Härligt!!!jag skulle så lite grönsaker ikväll hade jag tänkt, men det har inte blivit ..än.
    Ha en underbar söndag!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du fick sått det du skulle, om inte så kanske i kväll?
      Lycka till oavsett.

      Radera
  6. Fina sådder du har på G. Visst är det lungört!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk området runt dammen var helt ogenomträngligt när vi flyttade hit. Vi har röjt bort massor med sly och nu dyker det upp växter som den här lungörten som inte fått ljus förut. Fascinerande - som presenter!

      Radera
  7. Så härligt det ser ut på Ådala gård och vad långt rabarbern kommit redan. Aaah det är den goa skånska myllan! Malin tack för visat intresse av KGB, jag lägger till dig och ordnat till en bild och länk.

    Tyra i KÖKTRÄDGÅRDEN

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo vår mylla är lite drömmylla för köksträdgårdsodling.
      Kul att vi platsar i KGB!

      Vi ses!

      Radera
  8. Åh, vilken trevlig blogg jag hittade till, hit kommer jag gärna tillbaka så jag ansluter mig! Fina sådder du har och vackra bilder! Ha en fin kväll och välkommen att titta in hos mig.
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varmt välkommen hit.
      Jag kommer!

      Radera