Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 25 januari 2013

Ring 112 om du svimmar...

Under min kursvistelse i Jämtland drabbades jag av magsjuka...
Ute natt och -25C, inne i en fjällstuga en ensam ynklig jag.
Benen började krampa och jag stolpade vrålande runt i stugan och funderade på vad som skall hända här näst. Ensam på ganska okänd och väldigt ödslig plats började den möjliga dramatiken inne i mitt huvud fara i väg lite... Det kan bero på att jag blev ruggigt sjuk av kampylobakter av en ej genomstekt kycklingleversallad i Paris för ca 13 år sedan...
Nåja jag ringde den eminenta och trösterika sjukvårdsupplysningen för att sätta lite ljus på min ömkliga situation och få lite perspektiv... Den trevliga sjuksköterskan föreslog direkt att jag skulle koka ihop sockersaltlösning. Hon hade inte riktigt förstått min prekära situation tyckte jag när hon sa att jag skulle göra det omgående. Jag ynkade fram att jag visste inte om det fanns varken socker eller salt i denna hyrda fjällstuga men att jag skulle skriva upp receptet. Tänk vad svårt det kan vara att hitta en fungerande penna i den plötsligt kringströdda packningen - strakbent... till slut fick jag krafsat ner receptet på ett kvitto och frågade vad jag skulle göra om det blev värre. - Om du svimmar skall du ringa 112... Just då var det svaret ingen större tröst kan jag lova. OM jag svimmar skull jag då hinna ringa 112 och tyst väsa i telefonen eller skulle jag slå 112 med mitt avsvimmade huvud och de skulle hitta mig med hjälp av mobilsignalerna till närliggande radiomaster...? Jag vet inte riktigt hur hon menade men resultatet av samtalet vara att jag insåg att jag inte hade några förgiftningssymtom och kunde slappna av lite. Kramp kan man få av vätskebrist...
Väl hemma efter ett skakigt dygn blev jag väldigt ompysslad och fick njuta av färska tulipaner!

Sedan blev det dags för första sådderna!
Av de chilisorter jag köpte förra året från Fuglebjerggaard (Camilla Plum) var sortäktheten något svag. Då de förmodligen inte odlas avskilt från varann blir det ju lätt så. Detta gällde tyvärr även några av deras andra "egna" fröer som jag köpte. Spännande sorter i sortimentet men tyvärr inte av den kvalitet jag önskar av dyra och några få frön i varje påse... 
I år har jag satsat på att köpa frön från Örtagården som Mia med bloggen Mia trädgård rekommenderat. Hon är ordförande i Svenska Chilepepparföreningen vilket känns förtroendeingivande om du frågar mig. Jag har massor av frön från egna plantor både från 2011 och 2012 som jag gärna delar med mig av. Dock är det ej garanterat sortäkta då jag odlar chileplantorna tillsammans i vårt växthus och det händer att de korsbefruktar varann. Min erfarenhet är dock att det då kan bli ännu mer intressant...

Följande sorter har kommit i jorden från Örtagården (texter därifrån):

Capsicum pubescens Rocoto
Efter rekommendation av Tyra med bloggen Köksträdgården

Capsicum pubescens Brun Rocoto

Capsicum pubescens Rocoto Canario 

Capsicum annuum Facing Heaven
Den används oftast som torkad i det heta Kinesiska Sichuan köket.  

Capsicum annuum Abchazskij Ostruyi
Bara namnet gör den odlingsvärd, 5-7cm långa frukter med en salmiaksmak.

Capsicum annuum Fish Pepper 
Detta är en sort som kom med afrikanska slavar via dom västindiska öarna under 1800 talet. Den ger otroliga skördar och har en behaglig hetta som passar perfekt till fiskrätter därav namnet. 
 
Capsicum baccatum Aji Amarillo 


Följande sorter från egen odling:

Capsicum annuum Cayenne
En klassisk chilepeppar som vi mest använder som färsk



Capsicum chinenese Chocolate Habanero
Starkaste chilin jag smakat.  Enligt Fuglebjerggaard har den 300.000-450.000 Scovilleskalan

Capsicum chinenese Chocolate Scotch Bonnet  
Denna och sorten ovan kan vara en och samma men de ser olika ut så jag hävdar helt fräckt att det är två sorter. Aromatisk och goood. 200.000-300.000 Scoville


Capsicum baccatum Jamaican Bell 
 Klockformat röd chilepeppar med frisk mellansstark smak

Capsicum annuum Espelette
 Fransk gourmetchili - oslagbart aromatisk köttig härlig sak!

Ett nytt försök med de kvarvarande frön som jag sparat från förra årets inköp på Fuglebjerggaard:

Fuglebjerggads Mandarine Chili
Vi har även lyckats övervintra en planta från förra året (se nedan)

Sezchuan Chili  

Från förrförra årets inköp på Runåbergs:

Capsicum annuum Serrano


 

 
Det blev några pluggar lediga efter chilifröplanteringen så de fylldes upp av några olika kronärtskockor och kaprisfrön....

Inne i hönshuset har tre damer bestämt sig för att det är dags att ruva fram några fler avkommor. Då några av de ickeruvande hönorna ABSOLUT skall lägga sina ägg i samma reden som de ruvande redan ligger måste jag kolla under dom för att ta undan de nya äggen... Inget större bekymmer kan tyckas om det inte vore för att en av de ruvande är Nettan, en av våra ninjahönor som är minst sagt protektionistisk. För att skoja till det lite så byter hönorna plats med varann... Så vid ett lite trött ögonblick böjde jag mig ner på knä och började kolla in de ägg som ligger under hönan till vänster längst ner. Plötsligt får jag ett hack i pannan av Nettan som BYTT rede från det till höger längst ner. Jag hade ovetande och dödsföraktande satt mig med mitt huvud precis utanför hennes rede! HACK - gissa om jag blev förvånad! Jag ryggade tillbaka förstås tillbaka och plötsligt satt jag där på rumpan med handen på pannan - skrattandes högt...
En annan sak som fick mig att skratta ordentligt var när jag insåg att Charlie en av våra katter är tokig i kaffe!
Jag hade ställt en bricka i sängen med en kopp nästan urdrucken kaffe när jag hörde ett konstigt ljud. Har ni några liknande erfarenheter?


Avslutar med bilder från dagen här....-19C Brinnande lärktoppar, en död gärdsmyg (en av mina absoluta favoritfåglar) som låg utanför kökstrappan i morse... snyft...
 

...och sist men inte minst - några av de kossorna på Gunnaröds Gård som skall leverera mjölk till vårt mejeri . Vi besökte dom och deras utomordentligt trevliga och duktiga ägare Carina och Alvar idag.

Vi ses!

14 kommentarer:

  1. Men du! Vilken otäck upplevelse i stugan. Lösningen måste vara att du alltid har med dig och äter egenodlad chili, ska inte det skrämma bort magbaciller? Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I efterhand känns det dråpligt men det var rätt skrämmande när jag fick sådan kramp i benen...
      Jag tar vad som helst som kan hjälpa i ett sådant läge så lite chilipulver kan väl stoppas ner i fall i fall det skulle hjälpa.
      Ha en trevlig söndag!
      Malin

      Radera
  2. Måste erkänna att jag skrattade åt din berättelse, så tårarna rann.
    Jag skrattade förstås inte åt ditt eländiga tillstånd, utan åt ditt dråpliga sätt att berätta den.
    Sedan undrar jag förstås... vad var du på för ensamkurs i den där fjällstugan? ;-)
    Tur att det inte var något riktigt farligt som hände och att du blev ömsint omhändertagen hemma efteråt!

    Precis så där har mina höns hållit på också. De kan inte hålla reda på sina egna ägg, utan plötsligt ligger de i något annat rede.
    För att slippa problemet med halvruvade ägg, som man får om andra hönor fortsätter att värpa i redet hos "surhönan", så har jag tagit karamellfärg på fingret och satt ett fingeravtryck i vardera änden på äggen som ska bli kycklingar. Har aldrig märkt att det har orsakat någon skada. Det har i varje fall underlättat ordentligt, när man ska skilja ut nyvärpta ägg.

    Hoppas du får en riktigt härlig helg nu!

    Kram Märit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att läsa att jag kan roa dig!
      Det var min förhoppning med att skriva om det. För i efterhand är det helt absurt - hela situationen...
      Jag var på en tredagarskurs i hårdosttillverkning på ett mejeri i Jämtland. Närmaste boende var att hyra en liten timmerstuga några mil bort...
      Toppentips med karamellfärg! Det skall jag genast ta efter. Måste köpa karamellfärg bara..Jag hade fått tips om blyertsring runt äggmagen - men den ruvas bort ganska snabbt... Skönt att höra att det inte bara är våra hönor som är lite tokiga...
      Kram Malin

      Radera
  3. Men, vad fruktansvärt, vilken tur att du kom hem ordentligt! Förstår inte hur man kan få säga så i telefon! Samtidigt är det väldigt underhållande berättat och även jag drog på smilbanden! :) Kul sorters chilepeppar du sått! Mandarinchillepepaprsorten har vi ju diskuterat förut, men sezchuanchilepeppar har jag inte hört talas om (bara Facing Heaven från den provinsen), bara sezchuanpeppar, som är så gott! Kul! Hoppas nu att det blir lite bättre med sortäktheten! Intressant med hönorna! Skulle gärna vilja ha några själv, men har alltid funderat över hur man vet att de inte är befruktade (om man har tupp, då). Eget mejeri låter också fantastiskt! Suck, jag vill flytta till landet! Ha det gott! :) Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja då var jag inte så stöddig som är är nu när jag kan skratta åt spektaklet... då skrattar jag gärna åt mig själv...
      Jag har köpt just sezchuan chileppar hos Plum och vet inte det riktiga namnet.
      Så här skriver hon
      Chili- Seczhuan
      Seczhuan chili er tynde, stærke, og meget fine til kinesisk mad.Klassisk til Gongbao kylling.
      Förra året grodde ingen av de 3 frön jag sådde. I år satsar jag på resterande 3 frön...
      Det hade ju varit magiskt att kunna odla egen sichuanpeppar... Du har väl garanterat sett detta program,eller?
      http://www.svt.se/kinas-mat/smaksensationer-alskade-peppar-och-barnpassning
      Hönor är ett fantastiskt djur att få leva med. Ger trevligt sällskap, ägg och en del bekymmer....
      Alla ägg är i princip befruktade när man har en pigg tupp, men om de inte ruvas kan man inte se det...
      Ha en fin vecka Mia!
      Malin

      Radera
  4. Ammennn Maalin!!! Vad gjorde du i den där stugan helt själv? När det var så kallt?? 'Ring om du svimmar'!!? Ja kanske inte helt enkelt... Skönt att du mår bra igen!
    Själv har jag inte ens beställt några frön än, men tänkte sätta mig och beställa lite härifrån, då är det bara att börja så direkt när vi kommer hem. En del blomster ska ju stratifieras också! Men har en stor frys om det skulle behövas.
    Det är underbart att få följa dina/era händelser på gården! Katt som dricker kaffe har jag ingen erfarenhet av, däremot tvååring dricker kaffe men det är inte riktigt samma ändå.
    Kul att ni lyckades övervintra en chili, undan gråmögel och allt som kan hända på vägen! Jag har också gjort det, men tyckte sen att det var segt att få igång dem igen. Kanske jag skulle gett dem ny jord och lite mer näring...
    Vet inte om du läste vad jag skrev om bilden med regnovädret? Det hade inte varit några problem att göra en förstoring om inte bilden varit tagen i så litet format. Jag tror jag har den inställd på A4 bara för att jag ska få plats med mycket bilder. Vilket är jättedumt ibland när man väl vill göra något större med en bild..!
    Får fundera på hur jag ska göra framöver. Kul att du gillade den så mycket!
    Ha det fantastiskt. Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var på ostkurs på ett mejeri i Jämtland - boendet i fjällstugan var det närmaste alternativet...
      Jag måste verkligen ligga lågt med fröbeställningarna för jag har så mycket över från förra året... Men jag kommer garanterat att lockas att köpa något...
      Som jag skrev hos dig - du får gärna några av mina sådder när du kommer hem till Skåne igen.
      INterssant det där mend att få igång chiliplantan igen. Jag har nite settt några blad ännu men lite näring och jord skall den få bums - Tack!
      Ha det så härligt
      Kram Malin

      Radera
  5. Jisses Amalia vad du råkar ut för! Magsjuka i ödestuga och pickande hönor :-)

    Härligt med chilisådderna, hur många chilisorter är det? Tråkigt med Camilla Plumfröerna... men runåbergs och örtagården har bra kvalité enligt min erfarenhet.

    Ha det gott!
    KRam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fniss... ja en olycka kommer sällan ensam...

      Det blir 12 olika sorter i år samt några frön av samma sort med olika ursprung - så jag kan testa äkthet osv.

      Runåbergs är bäst på frön i Sverige tycker jag. Generöst med fina grobara frön - alltid. SKall bli kul att se hur Örtagårdens funkar - har bara hört toppbetyg - kul.

      Ha det fint
      Kram Malin

      Radera
  6. Vilken otur att få magsjuka just när man ligger ensami en fjällstuga ed -25 grader runt knuten. Det är ju inte alltför ofta, för min del i alla fall :-) Roligt med katten, sorgligt med fågeln och spännande med hönorna. Ett väldigt innehållsrikt inlägg. Det händer saker hos dig, det kan vem som helst se!

    SvaraRadera
  7. Det var värst vad du har fått utstå! Vilken tur att du slapp att svimma - den ekvationen att ringa då får inte heller jag ihop...!
    Att odla så många olika chilesorter - vad använder man dem till? Gör du olika dekokter, för att torka så mycket chile går inte att konsumera på livstid ens...eller är jag helt fel ute? Jag älskar chile men två plantor
    Jalapeno täcker till nästa skörd..../Anja

    SvaraRadera
  8. Nämen fy ruskan vilka otrevligheter, och vilken tokig sjukvårdsupplysning, oj oj, hur skulle det gå till ? Trist avslutning på en förhoppningsvis givande kurs ?
    Vilken söt kaffegourmet du har :-))
    Hoppas du har bättre tur med chilisarna i år, hade också lite otur med sortäktheten i vissa fall, tyvärr var det Örtagårdens fröer. Men det var bara ett fåtal sorter och inte alla plantor. Jag gillar allra bäst Runåbergs och Lindbloms frö, där får man alltid toppenfrö med hög grobarhet och rejält tilltagna portioner.
    Ha det gott i veckan !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  9. Oj oj vilken story!
    Ja vad tänkte hon? Man kan ju undra liksom.
    Skönt att du är hemma i tryggt förvar igen.
    Men du vilken vinterbild helt otrolig.
    Vilka fina kossor det kommer att bli mycket bra mejeri produkter från er.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera