Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

lördag 13 april 2013

Lycka - den vann till slut!

...ja så ser det i alla fall ut nu. Våren har vunnit över sin tuffa fiende - Det är kärlek luften!

Vi har haft frostfritt i tre dygn även om solen skymts bakom moln. Koltrasten började sjunga i måndags! Det första stilla ljuvligt doftande vårregnet kom i onsdags kväll. Mycket ovana efter denna långa kalla period undrade vi - vad är det där för ljud? klopp...klopp...klopp...klopp - javisst det är ju vattendroppet från utkastet ner på vattbrädan utanför sovrummet. Vi fnissade när vi insåg att vi var så ovana vid just regndroppar!
Men snödroppar (Galanthus nivalis) är vi vana vid nu och scilla (Scilla sibirica) . Vintergäcken (Eranthis hyemalis) har på sina ställen blommat ut.
 
En liten spindel halkar runt i daggen på en julrosen (Helleborus niger)
Plötsligt så var den bara där - jag var på väg att trampa på den men hejdade mig i sista stund! En jordviva (primula vulgaris) och en till och en till och...
Inte nog med detta tydliga vårtecken - här smaskar jag till med ett till - akleja (Aquilegia vulgaris) 
och när jag nu har ångan upp kastar jag även in... Gräslök (Allium schoenoprasum) på väg upp
 ...oregano (Origanum vulgare)
Tibasten (Daphne mezereum) är sprickfärdig...
.....Körsbärskornellen (Cornus mas) likaså...

Åååhh se där - en samling späda skott av maskros (Taraxacum officinale), nässla (Urtica dioica), kirskål (Aegopodium podagraria)... kan det bli vårigare än så här?
 
Tidigt i morse gick jag ner till vår damm för att titta om det kommit upp något spännande. Utdelning pronto skull jag vilja påstå... Fullt med små vitsippor som slår ut när som helst!
 ...några påskliljor (Narcissus pseudonarcissus L.) som skjutit sig genom fjolårets lövtäcke.
Ramslöken (Allium ursinum) har tittat upp!
Hasseln (Corylus avellana) blommar! Kärlek i luften...
'
Vår fina ek (Quercus robur) omfamnas av murgröna (Hedera helix)
När jag omskolade en del tomater för ett tag sedan var jag övermodig och lät några plantor stå kvar i växthuset tillsammans med alla lökplantor. Det har ju varit så kyligt på nätterna med en hel del minusgrader och även om det inte varit frost i växthuset och de har sovit under täckväv så har det påverkat utvecklingen typ...ganska mycket.
Jämför själv nu när jag tagit in dom i värmen i källaren till de andra igen... Ser du vilka som varit i växthuset månne?
Några fler tomatplantor som skall skolas snarast och några fina gurkor som jag hoppas på.

Avslutar med lite ostlycka. Det är en krämig, lite syrlig och lite salt sak som passar utmärkt till vattenmelon. Vi är väldigt nöjda med denna lilla tingest som vi nu funderar på vad den skall heta...

Lycka är temat hos Heléna som har bloggen Bland rosor och bladlöss. Hos henne hittar du fler inlägg. Själv hånkar jag på även om det är lördag redan... jag hann inte igår Heléna och jag vill så gärna vara med och förmedla den enorma lycka våren ger mig!


4 kommentarer:

 1. Så underbart med "kärlek i luften", passa på att andas ordentligt. Sicken ljuvlig liten ost, måste vara spännande att göra sig egen! Ha en jättehärlig lördag./Annelie

  SvaraRadera
 2. Åååh meeen....du måste ju gå i ett lyckorus juh! uj uj så mycket fint det hunnit fram hos dig. Jag har allt mitt kvar,tom snötäcke på morgon idag, risken är att det blir sommar på en gång och man missar våren. Och nässlor, hurra! Snart är vi där också :-) Skojigt med ostexperiment, hitta nu på fina namn till de små godingarna också. Kram kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 3. Oj, oj, oj. Det där är ju en hel massa vår på dina fina bilder. Mums!

  SvaraRadera
 4. Så mycket vårfint du har att glädjas över då kan man vara lycklig.
  ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera