Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 2 augusti 2013

Små och stora grejer

Med tanke på bilden med en del av dagens skörd verkar det som om jag bestämde mig för att bara odla småtomater i år... men jag kan dementera det direkt. Det är bara så trevligt att de första som kommer är cocktailtomater i olika smaker, de mognar snabbt och de är som godis att stoppa i munnen när som helst. Senare på säsongen är de grymma att konservera i blandade färger. Vi har hel del plommontomater och två större tomater men inga biffar. Bra i år när jag var sen med slutplanteringen... verkar nästan lite planerat planterat...
I hönshuset har sex ruvande hönor hittills resulterat i elva små dunbollar i varierande kulörer. Av de inhandlade gröna och mörkbruna äggen som jag pillade in under hönorna till deras egna ägg har det blivit en liten skock med kycklingar som tre hönor nu uppfostrar. Tre ligger kvar, en av dom är ledaren av franska motståndsrörelsen, Edith Piaf som har nedkommit med en kyckling hittills. Hon har legat spagat över fyra ägg från hedemorahönorna så hon har haft en styvt jobb att ruva! Stolta lilla gulle Edith med sitt kuttrande prat...
Väldigt visa av tidigare kycklingdop har vi lovat varann att inte ge namn åt några förrän könet är avslöjat. Det är så jobbigt att nacka någon vid namn! Men vår son med två kompisar kunde inte göra annat än att konstatera att en av dom heter Pingu - gissa vilken?
 

Fågellivet här i skogen är rikt och spännande (tycker vi alltså). Det har sjungits en hel del truddelutter igen den senaste tiden så det är väl ännu en parning som är på gång. Denna underbara rödstjärt (Phoenicurus phoenicurus) fångade jag genom rutan inifrån, de är så skygga att det är svårt att ta närbilder utomhus.

Rikt på liv - oönskat sådant finns det också - typ små tripsas. Men vännerna på Biobasiq där jag köper det biologiska växtskyddet som behövs i växthuset, levererar vad som behövs. Så igår hälsade jag 500 rovskinnbaggar (Orius majusculus) varmt välkomna ut på chiliplantornas blad. Det stora som syns är bovete som baggarna levereras tillsammans med i ett rör. Titta noga så ser du de små raringarna.
Inne på gården har höstanemonerna (Anemone hupehensis) kommit upp och visar sina vackra knoppar, vilket känns lovande och vemodigt samtidigt.
 Men så idag slog en ut... Hösten närmar sig.
Plantorna med törnrosas kjortel (Rhodochiton atrosanguineum) blev bortglömda och omplanterades på tok för sent. Men de är söta som små miniklätterväxter. Skall övervintra några i år igen - det lönar sig kan man lugnt skriva.
  
När jag skriver att vi har massor med oregano (Origanum vulgare) på innergården så är det precis så. Det är ett hav! Nu när de blommar är det ett surrande oreganofält med hundratals fjärilar, humlor, bin, biflugor... Surret är overkligt starkt och helt ljuvligt!
 

I några av pallkragarna växer sallat och krydderier på kapp. Här nedan har jag trott att det är Rusty till vänster. Ursnygg rödskiftande romansallat (rödare än bilden visar faktiskt). När jag tittar på Rara växter där fröna är köpta så skall det vara en kompakt och liten sallat. Har jag blandat ihop frön måhända? Kanske ligger det i betraktarens ögon att bedöma vad som är litet... Den är fantastiskt snygg, hållbar, god smak och fin textur i alla fall. Till höger Yogoslavian Red från Fuglebjergaard. Det är en huvudsallad med fina krusiga ganska spröda blad, mycket god. Har även den trevliga fördelen att den är en av två sallatssorter som inte gått i blom i hettan (megaplus på tycker jag).
Här kommer så min nya superfavoritkrydda. Vild fänkål (Foeniculum vulgare) ser ut som dill och smakar lite så också men har även en finstämd smak av anis, klorofyll, hav och är helt enkelt underbart god. Apelsintagetes (Tagetes tenifolia) skymtar fram tillsammans med en röd huvudsallat från Frenchi som även den har klarat hettan utan att gå i blom ännu. En fin spröd sallat som är fin att blanda i en sallad med andra lite grövre sorter.
Här är en lite bredare bild på pallkragen här ovan. Till höger om den vilda fänkålen kommer snyggingen bronsfänkålen (Smokey) som jag odlar mest för att den är snygg inte för smaken som jag tycker blir lite metallisk. Nåväl sedan står det trädgårdsportlak (Portulaca oleracea) som ju är en köttig härlig sak att äta, gärna i en kall potatissallad (vinägrett) blir det fint med kvistar och blad av denna goda krunschiga tingest. Sedan står wowväxten Scuplit (Silene inflata), en vanlig bladgrönska/krydda i det italienska köket (särskilt äggrätter), som borde bli vanligare även här. Mild och fin smak på snygga små blad på "stam". För att inte prata om de ljuvliga blommorna som nu förgyller pallkragen. Som små ballerinor! Kan ju funka fint även i en rabatt utan att ätas. Jag slänger in två bilder extra bara för synens skull.
Avslutar med en liten luftig studie av vild fänkål och bronsfänkål.
Vi ses!

11 kommentarer:

  1. Hei! Vi har også tomater som vi spiser som godis. I år får vi mange, i fjor modnet en tomat, men det ga frø til ny avling i år. De er himmelsk på smak.
    Jeg blir varm om hjerterøttene når jeg ser de små nøstene. Det er kjempevemodig at det går mot høst. Tida går altfor fort. Vi ses! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att ha hönor är ett kärt besvär - både hjärtskärande och annat. De små dunbollarna är nu 12 till antalet och bedårande...
      Tomatgodis är toppen! Kul att ni använde förra årets enda tomat som årets frön och fått fint resultat - kul med rundgång.
      Vi ses som sagt!
      M

      Radera
  2. Hej Malin!
    I år har vi inte så många tomater, bara fyra plantor men de smakar också väldigt gott!
    Det verkar som att denna underbart varma och fina sommaren har gjort att chilin ger mycket frukt i år, såklart är det så. Jag har ännu ej hunnit plantera om dem i större krukor utan de står fortfarande i sina 5-liters, men de kommer att ge vad vi behöver ändå! Spännande att se vad dina nya kompisar gör med tripsen.
    Oreganosurrhavet och pallkragarna ser underbara ut!
    Må väl och ha en fin, ny vecka!
    Kramar från Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack chiliskörden har startat tidigt och är över all förväntan... Särskilt Espeletten är makalöst generös redan.
      Jag tycker att tripsen försvann bums - men det kan vara önsketänkande... Man får ha lite tålamod - jag tycker att det är galet spännande att använda naturliga fienden till de som är objudna.
      Kram!

      Radera
  3. Åh vad mycket fint du visar ! Jag har aldrig sett en Rödstjärt, kanske finns de bara söderöver ? Så många goa kycklingar :-) Och tack för salladstips och adress till nyttodjur...behöver till växthuset ! Inte visste jag att man kunde äta Smällglim, nu ska jag ut och leta..snygga är de också.
    Kram ! Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lisa!
      Rödstjärtat är en sagofåglar nästan - de är så vackra, har ett vackert lockrop och ganska skygga. Mina föräldrar har haft ett häckande par utanför köksfönstret i en holk i år - de bor på Tjörn så där finns de i alla fall. Enligt boken skall den finnas en bra bit upp i landet. Hittade följande skrämmande information på Wikipedia: Förr var rödstjärten en uppskattad burfågel. A. E Brehm skrev i sin bok "Foglarnas lif" från slutet av 1800-talet: "Den vanliga rödstjerten hålles oftare i bur än slägtets andra arter och sjunger här flitigt nästan hela året om, men blir otreflig genom sin ständigt upprepande lockton. Han har likväl många beundrare, som glömma detta obehag för hans prydliga rörelser, vackra färger och putsade fjäderdrägt.
      Kram!

      Radera
    2. Förresten! Jag tror att det är två sorter - smällglin (Silente vulgaris) är också ätlig och perenn men jag tror att det jag sått är en variant (Silente Infala) som är mindre bitter...
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%A4llglim
      Men det är ALLTID kul att hitta nya ätliga vilda växter.
      Kram igen!

      Radera
  4. Intressant inlägg! Noterar salladssorter och inköpsställen i min skaffa-lista! Blir förälskad i dina kycklingar, vågar inte visa Johan dem, då gör han slag i saken och omvandlar lekstugan till hönshus med följd att vi blir fast här hela året!
    Visst är det en ovanligt fin odlingssäsong? Nästan alla grödor slår rekord i år. Har sluppit ohyra på chilisarna, kanske tack vare tidig insats med min dunderblandning av vitlök, lök och stark chili som jag sprutade när några bladlöss dök upp i maj?
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att kunna ge tips på nya sorter!
      Kyckligtitt = STORT BEGÄR
      Håll Johan från bilder,,,
      Visst är det ett rekordår! Potatisen har klarat sig i en månad längre än normalt från bladmögel så de har hunnit växa sig fantastiskt stora i år!
      Borde gjort som dig med din dunderblandning, även om det är små små angrepp i år hittills (viskar jag...)
      Sköt om dig!

      Radera
  5. Åh Malin! Jag tycker så mycket om att kika in här hos dig och läsa om allt härligt som händer hos er. Och så mycket som händer sedan. Bilderna på kycklingarna är ju bara helt underbara. Vilka sötnosar! :) Och solvarma tomater... finns det något godare godis?

    Ta hand om dig och njut av allt det härliga som växter och frodas hos er!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Jag odlar också silene, men trodde att den måste ätas innan den går i blom. Vilket bra tips!
    Fantastisk bronsfänkål, jag är avundsjuk, trodde att min planta skulle klara sig i kryddträdgården där jag inte har nät, men jordlopporna gjorde processen kort med den. Knålfänkålen under väv verkar däremot klara sig bättre...

    SvaraRadera