Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 15 april 2012

Leverans av grödor

I fredags levererade vi årets första lite större leveransen av grödor. Rusthållargården fick bla machésallad (Valerianella locusta), harsyra (Oxalis acetosella), gulplister (Lamium galeobdolon), ramslöksknoppar (Allium ursinum), vinblad (Vitis vinifera), svarta vinbärsblad (Ribes nigrum), bergsbräsma (Cardamine hirsuta L.) och strandkämpar (Plantago coronopus).
Restaurang Gräddhyllan fick ramslök och till Bjärhus Gårdsbutik levererade vi knippen med ramslök, sparrissallad  (Lactuca sativa var. augustana) och bladrädisa (Raphanus sativus). För att bladen skall hålla sig fräscha rullar vi in dom i vaxad papper. 

Knoppar av kärleksört (Sedum telephium)

En stor padda (Bufo bufo) hade gosat in sig i en fiberduk inne i växthuset. När jag lyfte på duken förvånades jag först av tyngden men såg snart den stora sävliga paddan. Den fick komma ut i friheten och hoppade sakta direkt ner mot vår damm. De måste känna var närmaste vatten finns. Det är så mycket olika groddjur i vår trädgård och närhet. Många olika sorter som jag önskar att jag kunde. Någon som kan massor om grodor är Tony Holm, som är undervattenfotograf och legendarisk naturdokumentärfilmare. Jag hade förmånen att samarbete med honom för några år sedan.  Klicka här för att läsa om hans arbete och filmer. 

De sista dagarna har vi arbetat med att återställa en del av de delar av innergården som grävdes upp innan jul för avlopp och elkablar. När vi flyttade in fanns det ett högt plank i korrigerad gulnad plast som vi tog bort. Framför kortsidan på drängstugan var det buskar som gjorde det ogenomträngligt både för ljus och levande väsen.
Nu utan staket - på väg att göras i ordning...
Bilden är tagen innanför staketet när vi köpte gården. Fönstren som kan skymtas är de två som syns på kortet ovan. Det var lite igenväxt... och husets väggar var täckta med murgröna (Hedera helix)
Framför "drängstugan" innan
Framför "drängstugan" nu
Framför drängstugan skall det bli stenläggning och sittplats och en dörr kommer öppnas upp där det vänstra fönstret är. Det som sparats är bla den äkta kastanjen (Castanea sativa) och ett blåregn (Wisteria sinensis) som jag hittade som en liten tarm längst in bakom alla buskar. Det hade inväxta stödpinnar (ajabaja) och förde en minst sagt tynande tillvaro. En pergola kommer byggas över stenläggningen där blåregnet skall få bilda tak (söderläge).


Ibland blir man så där riktigt glad och tacksam. 
Vi blev tillfrågade om vi ville ha krukor och annat odlingsrelaterat (begagnat). Ett par som driver en bärodling behöver tömma ett av deras gamla växthus. Vi fyllde tacksamt bilen med plast- och terrakottakrukor! Det finns mer att hämta och jag förmedlar gärna kontakten om intresse finns. malin(snabela)adalagard.se

8 kommentarer:

 1. Hej Malin! Mailadressen malin@adlagard.se fungerade tyvärr inte, kanske något stavfel? Jag är intresserad av krukor, så du får gärna förmedla mitt nummer som är 0735089864. Vad härligt att ni kan skicka iväg kryddor och grönt redan, måste kännas fantastiskt att leverera eget näringsrikt och gott! Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppla. Jag är så rädd för spam så jag stavade fel på min egen adress... Men nu är den rättad.
   Jag kontaktar dig imorgon.
   Det känns fantastisk att få leverera!
   Tänk dig som att få ge bort de mest bortskämda och ompysslade små späda grödor till någon som verkligen uppskattar det - och inte att förglömma - som betalar för det... winnwinn helt enkelt.

   Radera
 2. Gör inget om du skriver fel adress på leveransen bara du skriver min... wow vad gott det ser ut!
  Imorgon skall jag plocka både nässlor och ramslöksblad.
  Jag köper gärna lite krukor.
  Du får gärna ge mitt nr eller mejl.
  Skall även försöka få iväg boken imorgon.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. hihi jo då skulle du allt må - och skulle förstås uppskatta det!

   Jag förmedlar var så säker.

   Kram

   Radera
 3. Toad is beautiful ... Your house is a bit like some of our homes in Russia, can this big roof? comfortable.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Very interesting!
   I don't know how the old houses looks like in Russia. Google here I come...
   Our house was rebuild in the beginning of 1700 (it was burnt down by the Danes) and moved to it's location in 1818.

   Radera
 4. Men nu blev jag ju hungrig ;-) Intressant att se vad ni levererar, funderar lite i de banorna också, fast just nu finns inte tiden. Lyckos de där krögarna som får så fina råvaror av er.
  Ja ni har att greja med också, det ser jag. Vilka fina krukor du fått också. Ha en fin vecka !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa
   Dragan Unic (kock, matdomare, sommelier....) har skrivit på sin blogg om premiärbesök på Rusthållargården i fredags. Där kan man se bilder på maten och hur grödorna serveras
   http://unictaste.blogspot.se/2012/04/new-rusthallargarden-in-arild.html
   Ha en finfin vecka!

   Radera