Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 4 september 2013

Kurs och intensiv smärta


I söndags var jag på Fuglebjerggaard i Danmark, Camilla Plums gård, på mjölksyrningskurs. Det var den legendariske Sandor Ellix Katz som bland annat skrivit kultboken Wild Fermentation som trollband oss i fyra timmar i en öppen lada, kolla mer än gärna in hans hemsida och blogg. På fredagen hade han föreläst på MAD, restaurang Nomas matsymposium, dit kockar från hela världen samlas och nördar loss... Men nu var det alltså dags för honom att möta en skön blandning av fermentationsintresserade människor på en ekologisk gård på norra Själland. Han är så fantastiskt kunnig och berättar så lustfullt om mjölksyrningsmagin. En sådan bra öppning han gjorde - Jag började intressera mig för mjölksyrning för att jag tyckte det var så gott. Phhuu - där var jag fast. Hade han sagt nyttig hade jag gäspat och haft svårt att hänga med tror jag. Mat skall först och främst vara GOD enligt mig. Att det är toknyttig är ju bara galet bra. Här avslöjar jag alltså mitt lättjefulla matintresse.... Men sådan är jag (men jag kämpar ändå tappert med att lära mig gilla grönt te som borde vara så bra för mig)!
Nej de är inte fastlimmade - jag lyfte upp dom för att kolla...

Hur var då denna gård som jag läst, sett och hört så mycket om? Det var som att vandra i vackra scenografier som på sina ställen var lätt bedagade kan jag skriva. Överallt var det också katter och kattungar - märkligt vackra satt, skuttade och sprang de runt. Även inne i alla butiksområden...
I plantskolan var det kryddavdelningen som verkligen utmärkte sig med ett utbud utöver det vanliga. Jag hittade bland annat Mexikansk dragon (Tagetes lucida) och Vietnamesisk Koriander (Persicaria odorata).

Spaljerade päron - grrrrr så fint
Golvet, golvet, golvet...
Ostskåpet, ostskåpet, ostskåpet...
Kvitten (Cydonia oblonga)
Mullbär (Morus Nigra)
Mullbär (Morus Nigra)
Sandor Katz
Här hemma är de skira och starka morgonljuset och äppeldoften oemotståndligt tycker jag. För att inte tala om alla dessa spindelnät... Hösthallonen mognar nu - en synnerligen trevlig tillställning.
Trots kartgallring är detta äppelträd i starkt behov av en stege till exempel. Det skall vara ett Snövit och det är oavsett sort fantastiskt gott och vackert. Sanden det står i är mager och dan. Trädet är säkert 10 år så ni förstår att det inte står i en gödselstack precis. Har haft funderingar på att flytta det, om jag skall låta det stå kvar kommer jag att bjuda upp på finstämd uppvaktning, jag lovar...
Detta skall vara en Röd Melba enligt den förre ägaren.
I den tidigare rasade brunnen har det lagts växtkompostmaterial i flera år så det är en minst sagt fin jord just där. I julas upptäckte vi att en pumpa hade möglat så vi la den där... Nu tar den över innergården... Klättrar upp i doftschersminen... och gömmer sina vackra vita pumpor överallt... Kan det vara den franska motståndsrörelsen i hönsgården som inspirerat? Vi tycker att det är superfint i alla fall med detta oväntade odlingen. Ganska perfekt eftersom jag inte fick i några pumpafrön i våras.

Ett annat mindre önskat besök har härjat hos oss... Vilda svin. Tja kanske skrev jag för längtansfullt om att ha några grisar på gården för hjälp med bökandet och jordbearbetningen. MEN det var inget jag tänkte att vildsvinen i skogen runt oss skulle få nys om. Se så fint de bökat upp gången mellan nässlorna som leder till dammen...
Jag skulle egentligen kolla läget på jordärtskockorna på åkern när jag stannade upp för att hinna tänka men vad har Jesper sysslat med? Har han hämtat upp olika sorters potatis lite tokigt här och där? Till de kalla kårarna kändes på ryggen kändes och jag insåg att det var vildsvin som gästat oss! PANIK - de äter visserligen krypen i marken först och främst men de rotar fram potatisarna som hamnar i dagen samtidigt. Så vi fick upp vinterns potatis på några oplanerade svettiga timmar...
Ett tecken? Mu mu muuuu
Avslutar inte med bild på min högra överarms undersida där jag blev stungen av en bålgeting (Vespa crabro) minst två gånger i morse precis när vi skulle iväg för att hämta mjölk. Det finns visst känsliga läsare... Smärtan var så intensiv att jag vrålade på ett galet djuriskt sätt och tårarna forsade... Ystade sen ändå med lätta andningssvårigheter och pulserande lyftkörtlar... Fick till slut ta en rejäl dos med kortison upplöst i vatten. Smärtan sitter fortfarande kvar men nu mår jag dramatisk mycket bättre. Kan inte låta bli att tänka på att det är ändå tur att det var jag och inte någon som är allergisk mot getingar som blev stungen - hua vad starkt gift de har (jag veta att det påstås motsatsen man jag har praktisk och en smula bitter erfarenhet av att jämföra de små asen och kan intyga att det är mycket starkare än vanliga getingars gift)! Bålgetingarna alltså. Just nu lämnar drottningen boet och alla de andra flummar runt tills de skall döden dö.
AKTA ER FÖR ATT RÅKA KLÄMMA DOM MED ERA LEMMAR!

14 kommentarer:

  1. Åh så roligt, du var alltså också hos fru Plum... med Anette? Jag måste också ta mig dit någon gång, ser så härligt ut.

    Ja, nu gäller det att passa sig för alla slöa bål- & vanliga getingar... de verkar vara på hugget.

    Ha det fint,

    Lydia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart du skall dit - väldigt intressant förstås.
      I helgen är det Ekorundan här i Skåne - vi skall stå på Bjärhus på lördag och sälja ost och smör bland annat. Världspremiär för direktförsäljning till privatkunder av våra ostar. Kanske dyker ni upp?
      Sköt om dig
      Malin

      Radera
  2. åh oh ja vill oxå va på sån kurs !!! Men kul att se dina bilder i alla fall och tack för länktips. Bilden på Mullbärsträdet fick mig att komma ihåg att jag har ett antal krukor med frösådda Mullbär som står bortglömda därute nånstans...måste leta rätt på dem i morrn. Stackare, både vildsvin och bålgetingar :-( Tur ni hann få upp potatisen innan de åt upp dem. Har du testat att hålla en blöt sockerbit på om du blir getingstucken ? låter konstigt, jag vet, men jag tycker verkligen det fungerar och smärtan avtar.
    Har inte kollat jordmandeln än, och jag är sååå nyfiken, tror du det kan vara dags ? Gräset börjar vissna lite nu. Kanske provar en säck i morgon. Ha det finfint, Kram !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag har inte testat sockerbitar men har hört om det. När det skedde kunde jag bara tänkte typ xylokainsalva... Är precis på väg till vårdcentralen nu för hela högerarmen har svullnat upp och är röd het som en kokt potatis... Måste få det synat av en doktor tror jag bestämt... Egenvård i alla ära men i natt när det börjar klia i ansiktet kändes det som om det behövdes proffs...
      Spänd på att höra om hur mandeln ser ut. Tror det är perfekt tid att skörda. Tror inte du blir besviken på mängden de ger.
      Ha en skön helg Lisa
      Kram

      Radera
  3. Grönsaker går att ha till mycket :-)) kolla här: http://www.youtube.com/watch?v=hpfYt7vRHuY#t=28
    Lisa igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sicka otroliga lirare!
      Fantastiskt kul klipp!
      Tack igen

      Radera
    2. Här kommer en länk till en numera klassisk film, av Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, som jag fick förtroendet att distribuera för mååååånga år sedan.
      http://youtu.be/_SylGOskjWw
      Hur man kan spela musik på typ allt...

      Radera
  4. Vilken underbar bildkavalkad Malin! Jag bara njuter och scrollar upp och ner. :)

    Och nog förstår jag att du njöt av kursen. Som gjord för dig. :)

    Men fy. för vildsvin! Vi drabbas också av deras framfart och även om jag inte har något emot att dela med mig av min trädgård så tycker jag att det är lite fisigt av dem att böka upp halva trädgården i jakt på potatis och äpplen.

    Och bålgetingar... hu! Bålgetingar och jordgetingar är inte att leka med. Den vanliga sorten är a piece of cake i jämförelse. Jag hoppas att du mår bättre nu Malin och håller dig borta från dem. Ring anticimex och få bort boet.

    Ta hand om dig vännen!♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kära Lotta och tack för din omtanke och fina ord.

      Ja det blev faktiskt en snabb och lite dramatisk tur till Ljungbyhed eminenta vårdcentral för akutvård i fredags... Nu dricker jag cortison och smörjar in min röda ömma arm men kan i alla fall andas obehindrat.

      Vildsvinen har vi sedan sist lyckats hålla ute med tillfälliga hinder men det är bara en tidsfråga...

      Kram Malin

      Radera
  5. Åh hjälp, så mycket härligt du skriver om och har bilder på. Jag tittade, läste, tittade, läste, njöt. Och alla vackra interiörbilder från Danmark! Plus kattungarna där på bordet...hur kan man bara inte älska allt det!
    Tack för ett helt underbart inlägg!
    Kram från Törnrosa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kära du!
      Var precis en snabbis ute i hönshuset och tänkte på dina goda råd som hjälpt oss så. TACK!
      Kram

      Radera
  6. Ååhhh...Ohhhhh...Mmmmm!!! Låter som du varit i paradiset och tillbaka!! Och dit igen. Så vackert och fint.
    Jag besökte Fuglebjergaard för några år sedan och blev helt betagen.. fikade i tältet och drack grönt te haha!
    Ja hösthallonen mognar, är de inte underbara? Idag hittade jag dubbla hallon på en planta, så de var ganska så STORA och smaskiga. Och Snövit är ett gudavackert äpple. Nu njuter man av all den svenska frukten!!
    Kramar och allt gott önskas av
    Maria

    SvaraRadera
  7. Tack snälla Malin för all värme och omtanke hos mig. Ord som värmer så gott. Du är en pärla vännen! Jag hoppas att du mår bättre nu och har hämtat dig efter bålgetingmötet?

    Ta hand om dig!♥

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  8. Du tar så fina bilder Malin! Och vilken spännande utflykt. Akta dig nu för bålgetingarna i fortsättningen!

    /Hanna

    SvaraRadera