Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 27 maj 2012

Bildrapport

Just i kväll bråkar bloggprogrammet en smula för mycket med mig, eller om det är tvärtom så jag ger upp försöken att skriva idag. Tålamod är ingen egenskap som jag kan skryta med, särskilt inte just i afton.... Håll till godo med några bilder från denna veckan.
Chongin (Stachys affins) växer finfint
Likaså min nya favoritkrydda Epazote (Chenopodium ambrosioides)
Kålrabbin (Brassica oleracea var. gongylodes) är så söt!



Vårt försäljningsbord på Hallaröds växtmarknad
  
Charlie i en Robinia (Robinia pseudoacacia) 

onsdag 23 maj 2012

Högtryck och livet på landet

Snacka om högtryck! På en vecka har det knoppats, slagit ut och nästan blommat över här.
Tulpanerna stod så kyska och förväntansfulla i knopp i måndags - idag onsdag är förfallet redan här. Syrenerna är vulgärt utslagna. Äppleträdens blomning är på dekis. Vinbärsknopparna blommade och har nu svullnat upp till små bär. Maskrosfältens gula solar är grå bollar som hotar hela omgivningen med sina kaskader av frön. Sparrisen växer en decimeter om dagen och skördas för glatta livet. Potatisblasten har växt rekordmycket och Jesper har redan kupat en första gång. Tomatplantorna som skall säljas på söndag blommar för fullt. Efter några dagar med över 27 grader i skuggan har kanske högtrycket rätt att ta ut sin rätt så att säga.
Jag måste säga att jag förstår att denna värme kan skapa en sådan kraft att den kan få vem som helst att nästan sprängas. I alla fall kändes det så för mig igår efter en leveranstur när jag kom hem till lunch. På vägen ut till växthuset upplevde jag en kroppslig sensation. Det kändes som ett skott brann av över vänster öga. Jag höll handen emot och stapplade in. Jag brukar aldrig ha ont i huvudet och denna blixtsmärta som uppstod vid varje rörelse fick mig minst sagt ur balans. Jag blev rädd eller livrädd för att vara helt ärlig. För att inte tala om hur rädd resten av familjen och våra arbetsmyror till gäster blev. Efter en timmas sömn var det ännu värre. Först sjukvårdsupplysningen och sedan 112. Jag släpades ut till infarten på gården. Smärtorna var obeskrivliga. Plötsligt ljuder sirener i grannskapet - från skogen i öster - omöjligt - jag trodde jag hallucinerade... vi bor, som bekant för vissa, på landet. Ambulansen hade missat infarten till skogsvägen men gpsen visade dom vackert en traktorstig några kilometer längre fram genom skogen... Fyra kogrindar fick ambulansförarna duktigt öppna (och stänga antar jag..) och hagar med kor fick de passera igenom innan granngårdens traktor, som som vanligt stod parkerad på gården, gjorde att de fick dom att dra på sirenen. Vi har inte sett till vår granne ännu men vi tror att han blev en smula överraskad när en ambulans dök upp ur tomma intet igår kväll... Under ilfarten till Helsingborgs sjukhus släppte smärtan något, provocerande bra värden gjorde mig generad men glad förstås. Efter fantastisk behandling av makalös personal på en kaotisk akut kunde jag, djupt ödmjuk, åka hem tillsammans med Jesper i mörkret mot gården igen. Ingen hjärnblödning eller annat livshotande - förmodligen "bara" ett migränanfall. Som sagt var - ett riktigt högtryck är vad vi har!

Åsså över till något helt annat...
....På söndag är det växtmarknad i Hallaröd. Det är Ringsjöns Trädgårdsvänner som arrangerar. Jag debuterade där förra året och har längtat sedan dess. Så många och bra medverkande. Vi kommer bland annat sälja tomat- och gurkplantor. Trumpetranka (Campsis radicans). Fröuppdragna perenner som hässleklocka (Campanula latifolia ‘Lotzes Dark Bells’), Blodfingerört (Potentilla atrosanguinea), Pyttefunkia (Hosta minor) och prydnadsgräs.
Väl mött!

fredag 18 maj 2012

Kiwin i blom

Nyanserna i det gröna är förtrollande! Jag vill så gärna förmedla alla dofter, färger, former, hörsel- och synintryck som naturen här bjuder på... men det går ju inte. Nästan nere vid dammen växer några riktigt gamla äppelträd. Ett är så mäktigt och högt att jag misstänker att det måste vara från innan mitten av förra århundradet. Här följer några bilder som jag tagit under veckans arbete.
Hassel (Corylus avellana)
Vad är detta?
Till vänster en del av vår nässelodling (Urtica Dioca)...

Potatis (Solanum tuberosum) Red Duke of York
Päronkart (Pyrus communis)


Kiwi i blom!
 Avslutar detta "bildliga" inlägg med några exempel på denna veckans levererade grödor...



Ha en fortsatt fin helg och... förmodligen får jag passa på att önska dig även en fin vecka tills nästa gång jag får till en hälsning...

fredag 11 maj 2012

It's alive!

Jo visst lever den lilla kycklingen! Den äter och dricker, lyssnar på P2 (jag har fått för mig att det är trevligt med lite musiksällskap för den lille ensamma gullungen), piper och vill blir buren. Det blir ganska många svängar dagligen ner till tvättkällaren där den är inkvarterad. Vi gjorde ett försök att integrera kycklingen i ungdomsgården med de andra två kycklingarna. Först gick det jättebra, hönorna reagerade på pipandet och de försökte fatta vem detta var och gav den lite mat. Jag stod i växthuset och omskolade plantor med utsikt in i hönsgården. En timme gick och plötsligt såg jag att hönorna och de andra kycklingarna jagade den till och från, jag försökte intala mig att det skulle gå bra. Men när jag såg att en av hönorna jagade kycklingen, nöp den i nacken och kastade den i marken... DÅ kände jag att det inte funkar ( i alla fall inte för mig). Den är inte präglad av hönsen och blir inte accepterad som riktig kyckling för den beter sig inte "rätt". Jag gick in för att locka fram kycklingen som gömde sig skräckslagen under hönshuset. När jag sträckte fram handen kom den genast fram och hoppade upp i handen och kurade ihop sig! Plopp sa det i hjärtat... Så ja... nu får den bo inne ett tag till.
Förra året klippte jag ner några gigantiska buskar som stod framför drängstugan. Under buskarna hittade jag två underutvecklade buskar som jag gissade var rosenkvitten (Chaenomeles). De har växt till sig och blommar nu så fint. Några små tulpaner (tulipa) som jag satt, men tappat namnet på, blommar också vackert.
I växthuset växer det förstås. Tomaterna behöver skolas om till slutkrukorna. Varför köpte jag inte en pall med jord och kogödsel direkt? Kanske skulle jag ha kunnat beställa och tom få det levererat. Detta jordsäcksinhandlande och släpande är tidkrävande...

Majs (Zea mays)
Etiopisk senap (Brassica carinata)
Chiliplantor (Capsicum annuum)
Vi har plockat och levererat örter och grönt. I skogen där jag plockade harsyra och skogsvioler var jag tvungen att försöka filma och fota ett av favoritträden som slagit ut och är så.... vackert
 Vi var idag på ett kort besök hos en synnerligen trevlig familj och fick ta en titt i deras botaniska park... Den är anlagd på 1800-talet och har inte skötts på många år och som ganska nyinflyttade står de med ett projekt som heter duga framför sig. Ett drömprojekt! Att ta rättvisande bilder är inte möjligt men här en liten glimt in. Vid entrén finns ett makalöst bihus! Så snyggt och läckert! Jag har aldrig sett på maken... Det är farligt att drömma om att ha bin och råka se något sånt här...
Bikuporna är inbyggda i husets väggar
Inne i huset ser det ut så här

Ha en bra helg
önskar trädkramaren

lördag 5 maj 2012

Morgonrunda

När djuren skulle släppas ut tidigt i morse kändes det som en särskild dag. Luften var frisk och klar, daggen glittrade överallt och jag fick hämta kameran och ta en svängom i trädgården.
Kopparhäggmispel (Amelanchier laevis)


Kiwi (Actinidia deliciosa). Denna klätterväxt är inne i växthuset och den är enorm. Den har flera stammar och jag tror att det är en han- och en honplanta.
Kiwiknopp. Förra året varken blommade eller bar den någon frukt eftersom jag fick skära ner den kraftigt. Vi får se hur det blir i år.
Salvia (salvia) och fransk dragon ( Artemisia dracunculus)
Vattenpeppar (Persicaria hydropiper) och Perilla (Perilla frutescens var. crispa 'Röd Shiso')
Fikon (Ficus carica)

Vinbärssnäcka (Helix pomatia)
Körsbärsblom (Prunus okänd sort)
Lönn (Acer okänd sort)
Ha en fin helg!

fredag 4 maj 2012

Kommer den att överleva?

Voj, voj, voj...
Phuu jag som trodde dramatiken i ungdomsgården var över för...i alla fall den här veckan - men icke.
Igår när vi pysslade i ungdomsgården med mat och vatten så tänkte vi ta bort de ägg som våra ninjahönor ignorerat sedan de fått var sin kyckling (tack och lov - vill inte tänka på om det bara blev en...). Vi upptäckte då att ett av äggens skal var delvis borta och en liten krabat försökte ta sig ut! Halledu! Oj vad gör vi nu då? Den måste varit utan hönsvärme delvis i nästan två dygn!
Jag hjälpte till lite... alltså pyttelite med att få bort skalet och den lilla blöta kycklingen låg ihopvikt i solen. Att lägga den i redet hade varit meningslöst för hönsmammorna struttade runt med de sina... Så vi väntade lite, jag lyfte den lite närmare och vad gör Bettan då? HACKAR den lilla hjälplösa kycklingen så att de sista skalresterna som satt fast i navelsträngen slets bort!!!! Ghuuuuaa...... nej nu! JO jag förstår att min vidriga människodoft hamnat på kycklingen men vad skulle jag ha gjort? Ignorerat kläckningen och låtit kycklingen ligga och dö i redet? Eller hårdnackat bara slängt det...?
Nej vi beslutade oss för att ge värme och kärlek till det lilla sköra livet. Jag satt med den i handen i värmen inne i växthuset tills den torkat.
Nytt försök att framkalla moderskänslor hos Nettan och Bettan... Men ack nej inte ens en hjärtskärande pipande nykläckt kyckling kunde beveka deras upptagna hjärtan. Tuppen Ettan däremot visade stort intresse - men sorry vi vågade inte lägga vår tillit till att han skulle ta hand om kycklingen. Så nu bor kycklingen i den varma tvättkällaren i en sockerlåda med värmelampa... Chanserna att den skall klara sig är ytterst små men vi vill gärna tro på ett litet under...
Vad skulle ni gjort?
Annars har vi idag levererat bland annat skogsvioler (Viola riviniana Rchb.), harsyra (Oxalis acetosella), harsyrablommor och annat gott till Rusthållargården.

Avslutar med bilder på en del av sparriskörden som vi klämde i oss igår. Stekte den snabbt i smör tillsammans med hackad bladrädisa (Raphanus sativus L.), öste på riven parmesan, svartpeppar och ramslökssalt... Yammy!

.