Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 4 maj 2012

Kommer den att överleva?

Voj, voj, voj...
Phuu jag som trodde dramatiken i ungdomsgården var över för...i alla fall den här veckan - men icke.
Igår när vi pysslade i ungdomsgården med mat och vatten så tänkte vi ta bort de ägg som våra ninjahönor ignorerat sedan de fått var sin kyckling (tack och lov - vill inte tänka på om det bara blev en...). Vi upptäckte då att ett av äggens skal var delvis borta och en liten krabat försökte ta sig ut! Halledu! Oj vad gör vi nu då? Den måste varit utan hönsvärme delvis i nästan två dygn!
Jag hjälpte till lite... alltså pyttelite med att få bort skalet och den lilla blöta kycklingen låg ihopvikt i solen. Att lägga den i redet hade varit meningslöst för hönsmammorna struttade runt med de sina... Så vi väntade lite, jag lyfte den lite närmare och vad gör Bettan då? HACKAR den lilla hjälplösa kycklingen så att de sista skalresterna som satt fast i navelsträngen slets bort!!!! Ghuuuuaa...... nej nu! JO jag förstår att min vidriga människodoft hamnat på kycklingen men vad skulle jag ha gjort? Ignorerat kläckningen och låtit kycklingen ligga och dö i redet? Eller hårdnackat bara slängt det...?
Nej vi beslutade oss för att ge värme och kärlek till det lilla sköra livet. Jag satt med den i handen i värmen inne i växthuset tills den torkat.
Nytt försök att framkalla moderskänslor hos Nettan och Bettan... Men ack nej inte ens en hjärtskärande pipande nykläckt kyckling kunde beveka deras upptagna hjärtan. Tuppen Ettan däremot visade stort intresse - men sorry vi vågade inte lägga vår tillit till att han skulle ta hand om kycklingen. Så nu bor kycklingen i den varma tvättkällaren i en sockerlåda med värmelampa... Chanserna att den skall klara sig är ytterst små men vi vill gärna tro på ett litet under...
Vad skulle ni gjort?
Annars har vi idag levererat bland annat skogsvioler (Viola riviniana Rchb.), harsyra (Oxalis acetosella), harsyrablommor och annat gott till Rusthållargården.

Avslutar med bilder på en del av sparriskörden som vi klämde i oss igår. Stekte den snabbt i smör tillsammans med hackad bladrädisa (Raphanus sativus L.), öste på riven parmesan, svartpeppar och ramslökssalt... Yammy!

.

11 kommentarer:

 1. Dramatik! Hoppas att det har gått bra för kycklingen. På filmen ser den ju i alla fall välmående ut.
  Här har det också varit dramatik. Vi har två hönor som väntade kläckning idag på två ägg var. Jag hade satt dem i ruvbur fast inte gränsat av emellan. Det har gått bra förut och hönorna har samsats om kycklingarna.
  Under dagen kunde jag konstatera 2 kycklingar hos den ena och 1 hos den andra. Så när jag gick ner till hönshuset vid ett tillfälle var hönan med 2 (2:an) uppe och framme vid hönan med 1 (1:an). Då ger sig 2:an på 1:an och börjar slåss med henne. Jag ser att det är ett ägg kvar i redet. Efter ett tag ligger 2:an på 1:an. Ägget har gått sönder och det luktar vedervärdigt i hönshuset. 2:an äter innehållet i det trasiga ägget. Jag ser bara en kyckling i 2:ans rede som nu är alldeles övergiven. Tillsammans med goda grannen G flyttades 2:an tillbaka med sitt rede och vi försäkrade oss om att där var två kycklingar. Under 1:an pep det från hennes kyckling. Nu är det avgränsat mellan dem.
  Sedan visade det sig att det var en kyckling också i ägget som gått sönder. Gissningsvis var det ändå något fel på det eftersom det luktade apa när det gick sönder. Jag har inte varit med om att det har luktat så illa annars vid kläckning.
  Ja, det är en del dramatik vad det gäller fjäderfäna, inte sant.
  Hoppas som sagt att det går bra med den lilla. Jag skulle gjort som du, om jag inte låtit naturen ha sin gång, mat, vatten och värmelampa.
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Phuu jag förstår att det varit lite svettigt i ert hönshus också. Jag önskar att jag förstod mig på dom bättre ibland. Eller att de förstod att man vill dom väl!
   Hade J inte varit på väg ut ur hönsgården med äggen i handen så hade vi inte upptäckt kläckningen utan bara hittat en död kyckling lite senare, Det hade känts trist men helt naturligt, Nu grep liksom Js hand in...
   Angående lukten i ett ruttet ägg. Vi har haft hönor som ruvat på vad det visat sig vara obefruktade eller skadade ägg. Två gånger har sådana ägg gått sönder så jag har fått tvätta av pannkakssmetshöns. Odören var helt obeskrivligt äcklig. Kan det ägg som var en kyckling i men som gått sönder varit dött ett tag kanske?
   Idag är den lille pigg som en liten öhh mört?
   Kram

   Radera
 2. Håller tummarna för det lilla livet...hoppas en av hönorna tar den till sig.
  Ser helt ok ut med sparrisen, vår har precis tittat upp ur jorden.
  Kul att träffas idag igen! :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så kul att vi nu stöter ihop både här och där!
   Ikväll blir det grillade lammfärsspett med ramslöksmör och hemgjorda pommes+egen sallad,,,
   Kram

   Radera
 3. Men lille plutt! Jag hade gjort allt jag kunnat för att den skulle klara sig. Antagligen hade jag haft den i sängen med mig för att den skulle få sällskap :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lille plutt är ett bra uttryck!
   Du kan tro att det blir många svängar ner i tvättkällaren nu;j)
   Kram

   Radera
 4. Jag hade också plockat kycklingen och gett den mat och vatten. Så länge de inte är vanskapta eller dåliga "räddar" jag dem med gott mod. Kokt äggula första dagarna tillsammans med kanariefrön gör susen. Sen skulle jag om jag inte hade fler kycklingar, försöka köpa några till sällskap, då klarar den sig absolut!

  Lycka till och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! När jag pickar med pekfingret så pickar den precis brevid! Mitt pekfinger = en höna!
   Jag skulle helst smuggla in kycklingen till de två andra hos Nettan och Bettan för ett naturligt sällskap men tror inte jag vågar lita på att de skulle ta den under sina vingar. Bra idé med fler kycklingar som sällskap. Måste kolla vad som finns i närheten bums!
   Åsså hitta kanariefrön,,, tur att man inte har annat för sig.... !J)
   Kram!

   Radera
 5. Äntligen gör jag det jag tänkt länge...kollar din blogg! Jättefin! Åh kycklingen -hur går det?? Hoppas den klarar sig! När jag läser om all god mat ni lagar så vattnas det i munnen..jag minns alla mysiga "god mat- och dryckes-kvällar" när vi var grannar. Ni ska veta att vi saknar er...

  SvaraRadera
 6. Hej Malin!
  Vilken underbar liten kyckling!
  Var rädd om den.

  Hälsningar
  Bitte o Rolf

  SvaraRadera
 7. Men vilken historia! Hur går det för det lilla livet?

  Och vilken mysig blogg du verkar ha!
  //Ditte

  SvaraRadera