Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

lördag 3 mars 2012

Årets första fjäril skådad i Billinge skog!


På promenad med familjen såg vi årets första fjäril! Eftersom jag glömde att ta med kamera har jag tyvärr inga bildbevis. Den flög ivrigt runt så vi kunde inte identifiera vilken sort det var, men vi tror att det kan ha varit en nässelfjäril.
Påfågelöga (Inachis io)
Målet med vår utflykt var att för första gången besöka en av våra grannar - ett synnerligen trevligt par.
Utöver en väldigt god lunch bjöds vi även på en traktorleverans med hästgödsel. I den brända gödseln fanns ett gäng med stora vita larver. Vi plockade larverna och gick till hönorna - gissa om det blev fest? Tänk att hästgödsel kan sprida så mycket glädje till så många!

4 kommentarer:

 1. Låter som en ljuvlig dag! Ja både mask och larv är godis för vissa. Själv hoppar jag nog över den godisskålen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagen var fantastisk och nä larver det är väl inget jag drömmer om att få äta själv heller, Vår son var äckelförtjust i att kasta larver till hönorna. Blää vad äääckligt - en till...

   Radera
 2. Vilken fin blogg du har Malin !! Tack för ert besök hos oss igår, ni är så fulla av energi occh jag blir så inspirerad av alla era projekt ! Ni är så äkomna o hämta mer hästgödsle, med eller utan larver:) Tror att det är någon typ av skalbagge, toryvel el ollonborre kanske, får se om jag kan artbestämma dem. Förstår att hönsen fick en riktig festmåltid !! Tack snälla för de goda inlagda tomaterna, fantastiskt goda. Och även äpplekompotten, den på en havreknäcke, mumsfilibaba !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och stort tack
   Jag har googlat och allt pekar på att det är hornbaggelarver som skall bli en noshornsbagge (Oryctes nasicornis) se http://sv.wikipedia.org/wiki/Noshornsbagge
   Plötsligt kändes det grymt att hönsen smaskat i sig larverna som skall bli så stora och stiliga skalbaggar. Men det känns som om det finns ett gäng kvar i hästgödselhögen vilket gör att det inte kan blir någon riktig stor miljökatastrof av det hela. Hönorna kom så ivrigt idag kan du tro!
   Roligt att ni gillade mina "konserver". Själva har vi nu fått en ny inlagd gurkfavorit - Pers grymma! - så otroligt krispiga, smakrika och GODA!

   Radera