Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

torsdag 5 februari 2015

Vårtecken och annat

Att hitta ramslök i januari tillhör inte vanligheterna även om man bor i Skåne. Men är man sugen på att hitta vårtecken så måste man som jag snoka extra noga och tidigt. Inte tänka att det är inte möjligt utan tvärtom. Det är möjligt. Jag tjoade och skrattade högt i bokskogen när jag hittade de första skotten. Sedan var det en hoppsig (jag erkänner lite kall också) dans i skogen. Några blad kom med hem och de har hushållat med på bästa sätt. Bland annat färskost med ramslök. Mycket gott.
Men sedan några dagar så ser det ut så här i även våra omgivningar. Vackert och ack så skoj för den 10-åriga sonen. Han tycker iofs att det kunde börja sommra snart också. Barn är ju som tur är bra på att fånga den berömda dagen...
Apelsinträden uppe på vinden har slagit ut makalöst mycket blommor och på kvällarna är doften tung och härligt intensiv. Vågar inte vrida på plantorna för att se dom bättre för det skall vara samma sak som att slita lossa alla knoppar och blommor helt hjärtlöst har jag läst. Sån är ju inte jag så det bli till att bara dofta och njuta av blomsterprakten.
Köpte kaffirlime i en asiatisk butik i Malmö. Har tagit tillvara på frön så nu hoppas jag på turen att kärnorna är tillräckligt mogna för att kunna gro. Vi får se...

 
I källarfönstret står två citronverbenor som jag trodde jag hade tagit av daga. De stod lite för länge i växthuset när det var frost, men nu spirar de till min stora glädje.
Lät en del salladslök stå kvar i landet. De blev inget av dom riktigt för jag råkade plantera dom för djupt förra året tror jag eller för lite gödsel. Nu är det i alla fall trevligt att kunna klippa av dom. Fast nja inte just idag då.
Så här såg det ut vid dammen innan snön kom. Det är "fullt" med källfräne och den är så otroligt god. En ordentligt mycket mer smakfull variant av vattenkrasse kan man säga.
I lördags var det exakt sju veckor kvar till vårdagjämningen. Att sitta kl sju runt en eld och välkomna våren är mycket mysigt, hoppingivande och stärkande. Tack vare Sabine som bor i vår by som bjuder in till elden så blir det av och det är jag så tacksam för. Naturen vaknade runt oss när ljuset kom och vi hörde fåglar och andra djur som steg upp. En fantastisk naturupplevelse.
I ett nyponsnår satt en ansenlig mängd domherrar när jag hämtat mjölk till mejeriet en morgon. Jag försökte fånga dom med mobilen, alltså på bild. 
Avslutar med en bild på en som jag tycker kul och snygg hylla som är byggd av pallkragar.
Vi ses!

20 kommentarer:

 1. Plötsligt inser jag att du också lagt upp vårtecken och dom kan man inte få nog av! Den är på väg våren.
  Vilken skön grej att hälsa våren med en eldtradition och hoppsadans är ju nödvändigt. Eldtradition vill vi också ha i vår by så vi satsar på vårdagjämningen morgonen den 20 mars!
  Såg också domherrar här om dagen, de kom flygande med sitt speciella svirrljud och satte sig i toppen av ett träd precis där jag gick förbi.
  Vacker citrusbild! Jag väntar på att våra ska slå ut :-) Och vilken lycka att citronverbenan vaknar igen, well done Malin.
  Stor kram
  Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en supertrevlig tradition.Jag har noll traditioner kring valborg för på Tjörn där jag växte upp tände man bara påskevager eller påskbrasor. Våren skall välkomnas med minst en brasa tycker jag.
   Erkänner att jag var helt säker på att jag lyckats döda citronverbenan. Den är tåligare än man kan tro uppenbarligen. Står i kruka och var inte vattnad på ett bra tag så det är nog förklaringen. Inga frusna rötter.
   Domherrar är nästan lite overkliga fåglar med sina färger, läten och storlek. Här kommer de i flockar och hänger i all oregano som jag låter stå kvar över vintern. De älskar oregano!
   Stor kram Malin

   Radera
 2. Å se og lese dette er som å komme inn i en annen verden. Det gir håp om vår her også, selv om vi må vente en stund til. Våknet til -14 grader, men til helga er det meldt varmegrader.
  Vakre og stemningsfulle bilder. God vår! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här är det i Skåne. Eller skall vara tycker jag.
   Första vintern 2010/11 hade vi 26 minus som mest och temperaturen låg runt minus 20 under en lång tid. Trodde inte det var sant men det var också den kallaste vintern i Skåne som varit uppmätt någonsin... Jag intygar.
   Ha en fin helg och skön vår Anne

   Radera
 3. Du har så mycket skoj för dig Malin. Det där ogräset måst jag leta efter. Verkar vara helt i min smak.Ja nu är det väl vårvinter eller?
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källlfräne är värt att leta efter - Dock fridlyst på vissa ställen...
   Vårvinter eller förvår som Maria Fröpåsen kallar det. Jag läste fel och läste frövår - stämmer också ;-)
   En skön helg önskas du också

   Radera
 4. Avis både på ramslöken och apelsinträden i blom :-) Källfräne måste jag ju leta efter nu såklart. Men vad är det för skillnad på den och vattenkrassen ?när man googlar så står de under samma latinska namn. Kan de vara beroende på om den är odlad i gödslad jord eller är det olika sorter tror du ?Jag har inte odlat vattenkrasse heller iofs, har frön som ska sås i år. Jag har fått av din sojaböna Envy ett tidigare år och i år ska det bli av med odlingen. Ha så himla skoj på surdegsbaket :-) Kram från Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som har så mycket fint Lisa! Men jag hade gärna delat med mig av det till dig.
   Det kan även vara Bäckfräne jag har. Nasturtium microphyllum
   http://artfakta.se/Artfaktablad/Nasturtium_Microphyllum_1394.pdf
   Källfräne är precis som du skriver det som kallas vattenkrasse - det som odlas
   Rorippa nasturtiumaquaticum
   http://www.artfakta.se/artfaktablad/Nasturtium_Officinale_1395.pdf
   Jag har ju odlat vattenkrasse i flera år (SÅ GOTT) och det är mycket svårt att avgöra vad som växer i det vilda här. Vattenkrasse behöver inte odlas i vatten btw. Gott är det oavsett ;-)
   KRAM

   Radera
 5. Visst var det vår i luften idag? Fast egentligen längtar jag efter tjäle......vi kommer att få snigelinvasion annars.
  Det är härligt att läsa om all ditt matskapande, man blir hungrig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt att du gillar matskapandet.
   Kanske kan det bli lite tjäle där hos dig lokalt... önskar dig verkligen ingen snigelinvasion. Hua har inte tänkt på det. Vet inte hur mycket det påverkar de där asen - några ägg måste såklart frysa sönder...
   Kram

   Radera
 6. Sikken et dejligt tilskud til køkkenet med ramsløg i februar. Kan godt forstå du dansede en lille dans i skoven :-)
  /Birgitte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det!
   Vi var ute igår och plockade ännu mer vilket känns som en ynnest.

   Radera
 7. Vilken lycka att kunna skörda redan nu. Och bara den grejen att få se lite grönt känns ju otroligt lyxigt. Här är det minsann bara 4 nyanser av vitt som gäller. Men citrusträden är på gång även här. Väntar på att få känna samma ljuvliga doft som du!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen uppiggande att kunna skörda primörer redan.
   Trevligt att ha citrusblomningen att se fram emot. Den är värd att vänta på.
   Kram

   Radera
 8. Vilken lycka att kunna skörda redan nu. Och bara den grejen att få se lite grönt känns ju otroligt lyxigt. Här är det minsann bara 4 nyanser av vitt som gäller. Men citrusträden är på gång även här. Väntar på att få känna samma ljuvliga doft som du!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Härliga bilder på härliga omgivningar o vilka fina domherrar :-) O den där färskosten med ramslök = <3

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är så aromatisk ramslöken och så otroligt användbar.
   Hoppas på att kunna göra med ramslöksfärskost till nästa helg...
   Kram

   Radera
 10. Tack för de vänliga orden du gör mig så glad!!!
  Tack även för fröna om du inte sätt mejlet.
  kram
  Annika

  SvaraRadera
 11. Åh, vilket härligt VÅRIGT inlägg i februari! Me like! :) Totalt svältfödd på allt vad gäller vår häruppe, men den kommer väl hit med! Har en pallkrage med ramslök, men snön ligger djup, så det är bara att vänta... Låter fantastiskt med blommande apelsinblommor - och stort lycka till med kaffirlimen och vad härligt att citronverbenorna klarade sig, de är verkligen odlingsvärda! Tusen tack för din hälsning hos mig! Kram Mia

  SvaraRadera
 12. In this manner my acquaintance Wesley Virgin's tale starts in this shocking and controversial VIDEO.

  As a matter of fact, Wesley was in the army-and shortly after leaving-he unveiled hidden, "self mind control" tactics that the government and others used to get everything they want.

  As it turns out, these are the same SECRETS lots of celebrities (notably those who "became famous out of nowhere") and elite business people used to become wealthy and famous.

  You probably know how you utilize only 10% of your brain.

  Really, that's because the majority of your brain's power is UNTAPPED.

  Perhaps that expression has even taken place IN YOUR own brain... as it did in my good friend Wesley Virgin's brain around 7 years back, while driving an unregistered, beat-up trash bucket of a car with a suspended license and $3 on his debit card.

  "I'm so fed up with living paycheck to paycheck! When will I finally succeed?"

  You've been a part of those those conversations, isn't it right?

  Your very own success story is going to be written. You need to start believing in YOURSELF.

  Take Action Now!

  SvaraRadera