Personligen tycker jag att naturen har den behagligaste och bästa tiden, just nu, under tidig höst (här i Mittskåne alltså). Det känns som om naturen djupandas, det är lugnt och skönt, frön och frukter har och håller på att mogna och naturen väntar lugnt på att få somna in i invintringen och ladda inför ett nytt försök att bevara arternas framtid.
För egen del njuter jag girigt av den friska lite krispiga luften, det klara höstljuset, alla frön, frukter, bär och grödor som samlas och sparas. Men även detta med hösten har förstås sina mer aviga sidor... till exempel dessa regnskurar från ingenstans (hänga tvätt - hämta in - hänga ut igen - springa ut och hämta in osv), blåsten och att koka hallonmarmelad....
Att i en koppargryta få upp temperaturen på den blivande hallonmarmeladen till 106 C innebär en hel del kokande skvätt som sätter sina brännande spår på mina händer och armar. Kanske alla andra har på sig vantar/handskar eller vad vet jag, men det är svårt att röra sleven, hålla i termometern, pensla sidorna med vatten, skumma... utan att småskrika av smärtan av de kladdiga svetsdropparna.
Som tur är tycker jag ju att hallonmarmelad är en dröm att kunna bre på ett gott bröd och när allt är klart är trixet glömt och blåsorna har förvandlats till ännu några små minnen bland de övriga ärren på mina händer.
Hösthallonmarmelad
1500 gram finfina rensade hallon (ej sköljda)
500 gram ljust muscodavosocker
700 gram råsocker
Saften av två citroner
Dag ett
Lägg allt i i en skål, rör om och låt stå i ca 12 timmar.
Dag två
Ställ in lämpligt antal rena burkar och lock i ugnen på 110 C
Häll hallonblandningen i en koppargryta alternativ syltgryta och värm på för fullt.
Koka och rör hela tiden med en träslev.
Skumma av dvs lyft bort det vita skummet med en sked
Koka tills smeten har 106 C
Häll upp marmeladen i de heta burkar, sätt på locket och ställ burkarna med locken neråt på en träskärbräda.
För att få ihop till en sats marmelad plockar jag och fryser in hallonen (rensade) tills jag har en tillräcklig mängd.
Lite av min matfilosofi; Då min konsumtion av sylter och marmelader är häftigt begränsad snålar jag inte med krämen om man så säger. För mig är det en lyxig krydda i livet, inget jag äter av dagligen. Därför försöker jag aldrig dra ner på sockermängden i mina recept - socker är konserverande och behövs för att locka fram aromerna i bären och för konsistensen. Citron eller limesaft fräschar upp och hjälper pektinet på vägen. Skall det vara så skall det vara kan man sammanfatta det...
I växthuset börjar det gå mot höst också förstås. Chiliplantorna dignar av omogna chilifrukter. På fotot ovan till vänster syns Fuglebjerggaards Mandarin chili och till höger (Capsicum annuum) Serrano.
På nästa bild syns chilisorten (Capsicum chinense) Chocolate Habanero.
Svenska Chilipepparföreningen har en kompetent hemsida. Blir du, som jag, medlem får du tillgång till massor med mer fakta om chili. På deras hemsida hittar jag en som heter Chocolate Scotch Bonneta som jag tror är det rätta namnet eller så är det olika sorter...
Chili nedan som ser ut som en rolig hatt, skall vara en (Capsicum baccatum) Jamaican Bell. Vid en väns besök kallade hon den dock för Biscops Crown. När jag söker på nätet hittade jag ett intressant inlägg hos bloggen Chilipeppar som handlar om att de faktiskt bör vara två olika sorter.
Lunchen idag blev en bukett kokade kronärtskockor. Årets skörd har blivit minst sagt klen. Idag åt jag av bland andra 'Green Globe' och 'Violette de Provence. Denna tistelknopp är en gastronomisk höjdare enligt mig (och min vän Jenny!).I vinter skall jag täcka och se om jag kan övervintra plantorna. Att gräva upp dom och ställa i en kruka kan ju gå men det är bättre om de kan övervintra så att de kommer igång när de är redo. Hos Cesars blogg finns flera inlägg om hennes övervintrade uppgrävda kronärtskocka.
Ett hårt extra slag måste jag slå för sparrisärten (Tetragonolobus purpureus). En sådan bedårande växt och galet god ärt kommer vi att få leta efter länge! Jag har visat dom och deras läckra mörkröda blommor förut och de vingprydda små raringarna skall bara hoppa ner i kokande saltat vatten innan de avnjuts med lite smör och flingsalt...
I hönshuset har årets kycklingar vuxit sig stora och intressanta.... De är blandningar mellan tysk dvärg, Åsbo och Hedemora. Tjusan som avviker helt från de övriga i hönsgården är så söt tycker vi.
Den lilla kycklingen som jag närde vid min barm (nja bildligt talat alltså) är den tjusigaste tuppen (vad annars?) ni kan tänka er. Men eftersom han präglades av oss människor så är han så närgången att det är svårt att lyckas ta bilder på honom från sidan - han vill alltid stå på stövlarna...Vill du läsa om hans första dramatiska tid i livet klicka här.
Kursen som jag gick på i förra veckan i ostystning blev en intensiv, faktaspäckad, lärorik, smaskigt god och otroligt inspirerande resa. Hagelstads Mejeri där kursen hölls av Eldrimner var en oas att få besöka. En kväll tog jag mig till havet och förvirrades först av att solen inte gick ner i havet - tills jag kom på vilken sida av Öland jag stod på... Västkusten sitter visst i... Avslutar med bilder från Öland...
Hej, jag heter Lisa och jag är också en höstmänniska :-)) Oj oj, jag ser dina våndor vid kastrullen, varför inte en sån här:
SvaraRaderahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bunny_suit.jpg
Nästa år får det bli sparrisärt igen, det var länge sen. Jag gräver nog upp mina skockor, brukar förvara dem ihop med pelargonerna, ibland går det bra men ibland ruttnar de.
Vacker höna och väldigt grann tupp, han ser ut precis som min Tore Skogman-tupp.
Önskar dig en härlig hösthelg ! Kram från Lisa/Lisas trädgård
Skönt att få pratat ut om detta...
RaderaEtt sådant lysande bra tips du kommer med!
Det finns hjälp att få alltså - dock med en liten risk för att sätta skräck eller ge skratthysteri till omgivningen... men det kan det vara värt!
Jag tror bestämt att jag ändå skall gräva upp några skockor för att testa vad som funkar bäst.
Ha det finfint
Kram Malin
Så trevligt att läsa om ditt pyssel, även fast det tycks innebära en del smärta!
SvaraRaderaJättefin tupp! Var tioårige Herman dog för några veckor sedan och vi har bestämt oss för att inte ha höns längre, då vi vill kunna resa bort emellanåt.
Nu får vi låta de återstående hönsen leva pensionärsliv tills flocken är borta. :-)
Sparrisärt låter härligt! Ska jag nog försöka få tag i till nästa år. Vem säljer frön?
Ha en trevlig helg!
Hej Märit
RaderaJag höll på att erbjuda dina hönor att få låna en tupp men så slog det mig att ni kanske inte vill ha fler kycklingar framöver...
Runåbergs säljer frön till sparrisärt.
Ha en trevlig helg ni med!
Ja ha den där hallon marmeladen fick mig att börja dregla :-) jag bara älskar hallon det finns inget godare mmm minns mormors hallon åhh
SvaraRaderaHar du testat att övervintra chili?Jag tänkte göra det med min Apache.Hoppas det funkar.
KRAM från mig!
Den där marmeladen är faktiskt väldans god. Receptet är en utveckling av att hallonsylt från Jan Hedh.
RaderaJag har inte testat att övervintra chili men skall försöka i år. Vi har runt stora 40 plantor så vi får se hur det går. Har läst att de kan klippas ner hårt. Skall läsa på mer känner jag precis just nu!
Kram
Å så vackra bilder som vanligt! Tycker första bilden från ert ställe har ett superfint ljus. Och Tjusan är jättefin! Kul att du är "tillbaks" igen :-) Kram Maria
SvaraRaderaHej Malin!
SvaraRaderaVad det händer mycket härligt hos dig.
Sedan jag började jobba heltid hinner jag inte med bloggandet särskilt. Jag är i alla fall alldeles särskilt glad för dina fina kommentarer hos mig och kikar förbi hos dig när du har gjort nya inlägg. Jag hinner inte alltid kommentera dock.
Det låter som om kursen på Öland var givande
:-)
Ha det bäst!
Kram
Hej! Kul att hitta hit och vad kul att du är med i SCF! :) Hallonmarmeladen lät god, mandarinchilin lät spännande och, ja Chocolate Scotch Bonnet (utan -a på slutet) är rätt namn! :) Patrik och jag och några till har diskuterat det där med Bishops Crown och Jamaican Bell mfl. - det finns lite olika åsikter, men i grunden är det nog samma sort som fått olika namn på olika platser, som så ofta... Kul att du funderar på övervintring, kommer snart ett medlemsutskick om det! Spännande med ystning och med höns också! Ha det hett - och gott! :) Mia
SvaraRaderaTörs nästan inte sägs det högt, viskar i stället......
SvaraRaderaJag heter Annika och är också en höstmänniska.
Shhhh det är min lilla hemlis.
Läckert recept på hallon sylt. Måste prövas. Mina ungar( och jag) älskar hallon marmelad/ sylt på mackan. Syndigt gott!
Ha en trevlig helg, och njut av hösten♥
Törs nästan inte sägs det högt, viskar i stället......
SvaraRaderaJag heter Annika och är också en höstmänniska.
Shhhh det är min lilla hemlis.
Läckert recept på hallon sylt. Måste prövas. Mina ungar( och jag) älskar hallon marmelad/ sylt på mackan. Syndigt gott!
Ha en trevlig helg, och njut av hösten♥
Törs nästan inte sägs det högt, viskar i stället......
SvaraRaderaJag heter Annika och är också en höstmänniska.
Shhhh det är min lilla hemlis.
Läckert recept på hallon sylt. Måste prövas. Mina ungar( och jag) älskar hallon marmelad/ sylt på mackan. Syndigt gott!
Ha en trevlig helg, och njut av hösten♥
Så häftigt med kycklingen som fick en ny chans och växte upp till en ståtlig tupp! En riktig solskenshistoria!
SvaraRadera