Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

tisdag 17 september 2013

Behöver lite expertishjälp...


Skördetid är den bästa tiden... en tid som också väcker mycket kunskapstörst hos mig. Jag vill gärna recensera, faktabestämma och analysera resultat... ett utmärkt sådant område på vår egen gård är våra fruktträd. De tidigare ägarna hade den goda smaken att plantera träd av många olika sorters äpplen och päron. Planen vet jag var att det skulle vara en spaljé men den planen havererade av olika skäl. Så när vi flyttade in för tre år sedan var det en skog av träd som växt in i varann, som fått massor med fläk- och beskärningsskador, kräfta och led av näringsbrist då de är planterade i nästan ren sand. En ritad karta (utan mått) fanns i köpehandlingarna och jag har försökt att utröna vilka sorter som finns med hjälp av denna. Då vissa träd stukat under och andra inte burit frukt ännu så är det inte bara att bocka av kartan, kan jag väl avslöja. Här nedan skall det vara enligt en expert ett James Grieve  (upp till zon 4) men enligt kartan ett Katja - så nu förstår ni lite trixet med sorterna. Äpplet har en god doft och är mjöligt. Dessa mognar tidigt här redan i augusti och kan inte lagras vilket är bra att veta så vi äter dessa omgående.
Här kommer en som skall vara Rödluvan. Den har ett daggigt och relativt hårt skal och ingen stark doft ännu, den kommer när det lagras lite. Det blir verkligen oxblodsrött och köttet skiftar i rosa under skalet. Mycket gott äpple med balanserad sötma och syra. Klarar upp till zon 6.
Detta skall vara ett rött Melba. Det har en svag god doft. Det är mycket smakrikt, frisk syrligt och sött med klara tuttifruttitoner. Skalet är ganska tunt och köttet är mjukt men inte mjöligt, vitt med rosa toner och ådror. Ett saftigt synnerligen gott äpple! Klarar upp till zon 5.
Nästa äpple till provning är en favorit. God doft och ett halvfast kött med honungssmak. Ingen hög syra här utan ett balanserat äpple som man njuter av som en morotskaka till kaffet. Mognade i augusti här hos oss. Enligt kartan kan det vara en Gyllenkrok Astrakan (upp till zon 4).
Så har vi tomteäpplena som jag kallar dom. De är så blodröda att de ser konstgjorda ut! Ganska små eller medelstora. Enligt kartan ett Katja (upp till zon 4). Men de skall enligt min bok vara avlånga och det är inte dessa utan mer runda. God doft, ganska tjockt skal, gulvitt fast kött. Mycket fin balans mellan sötma och syra, men en aning beska i skalet. Smakrikt och gott äpple.
Det vore så kul att kunna sortbestämma alla träd och göra små keramikskyltar som kan hängas upp.Till ganska mager hjälp har jag boken, Svenska Äpplen av Görel Kristina Näslund och Inger av Sandeberg. Tyvärr kan jag inte rekommendera den till någon som vill ha hjälp med sortbestämning. Den är vackert illustrerad med akvarellteckningar som enligt mig är vackra men svåra att jämföra med verkliga äpplen. Texter och fakta verkar verkligen bra men som uppslagsbok för att sortbestämma är den ganska oanvändbar. När man vet sorten - då är det ju fint att titta i den, men som sagt inte till det jag vill använda den till. Kan någon tipsa om den bästa äppelboken?
Här nedan vet vi i alla fall att det är Transparente Blanche som är skördat. De små toksöta druvorna är ej namngivna heller. De är extremt söta 23% sockerhalt, kärnfria och smakar Muscadet enligt min bästa provsmakerska Sabine, en härlig kvinna med tusen smaklökar som kan identifiera smaker och konsistenser som få kan. Jag har försökt forska lite och det kan vara så att det är just druvan, som man gör muscadetviner i Loire på, Melon de Bourgogne. Vem vet?
De blå stora är med kärnor och mycket goda och saftiga. Sockerhalten är på 13%. De har en ytterst lätt kärvhet men smakar som köpedruvor om ni förstår vad jag menar. Snygga som matmodeller.
Ljuset och morgondaggen är uppfriskande och energigivande.Nedan oregano med lite tokigt utseende - detta fenomen med fröställningar i många våningar har jag i år även sett på jätteverbenor. De ser ut som korvar och ger ett intryck av en knasig blomning. Kanske är de där jätteverbenorna en annan sort men jag har sett både normala och korviga på samma planta. Någon som vet vad det beror på?
Att få uppleva en liten smaksensation är alltid omtumlande och kul. När vi skördade våra gråärtor (Pisum sativum) Solberga så fick vi vara med om detta. En sådan ärta! Färsk kokt med smör och salt var det fest! Nötig lite söt men balanserad smak. Fin konsistens och angenäm doft OCH så SNYGGA! Påminde lite i smaken om kronärtskockans köttiga del... Pilligt att först sprita skidorna och sedan koka och sedan skala och sedan ÄTA men det var det värt. Det blev en bra skörd som nu torkas...
Avslutar med en bild på gaveln utanför vårt sovrum där ni kan se hur vildsvinen roar sig med vår "gräsmatta" när vi själva sover som grisar (!).... Enligt den trevliga jägaren som har jaktmarkerna runt om vår gård så är förklaringen som följer: Vildsvinen äter mängder med ekollon (check) och får garvsyra i sina små magar och för att neutralisera detta så äter de kvickrot (check). Vi måste skaffa elstängsel för att hålla dom ute framöver. Tills dess så hoppas vi på god jaktlycka till jägaren som sitter pass på vår altan i solstolen om natten....20 kommentarer:

 1. Lycka till med artbestämningen, kan bara säga att det mjöliga äpplet definitvt inte är Katja!
  Var får man tag på utsäde till gråärtor?
  Du frågade om vinberedning på min blogg. Här kommer lite info:
  Vi har en suverän bok om vinframställning, Harry Edelman Vinboken, vår är tryckt -69 men ser att den finns på många antikvariat. Där står precis allt! Annars gjorde vi så här med druvorna:
  1) rensade och sköljde 2) vägde upp, till 10 liter vin går det åt 7 kg druvor (att vi sedan dubblerade satsen hoppar jag över i den fortsatta beskrivningen) 3) lade druvorna i en femtonliters rostfri kastrull och mosade med en potatismosare 4) hällde över 4 liter kokhett vatten på bären 5) lät svalna till rumstemperatur 6) tillsatte 1 sats vinjäst Bourgogne (finns i affärer som säljer grejer för vinframställning) 7) rörde om i grytan 8) täckte över kastrullen med en stor, ren bit lakansväv som bands fast så att den låg spänd och så att inte småflyn kunde ta sig in 9) ställde på varmt ställe i köket och rörde om två ggr per dag 10) När jäsningen kommit igång på tredje dagen silade vi ifrån saften genom silduk. Vi körde faktiskt den frånsilade bärmassan genom råsaftcentrifugen också för att få ut all saft 11) hällde saften i den väl rengjorda damejeannen och tillsatte avsvalnad sockerlag på 1 liter vatten och 1,8 kg socker. 12) löste upp 2 g jästnärsalt och 10 gr vinsyra i lite ljummet vatten och tillsatte. Det ska finnas ca 1 liers luftutrymme överst i flaskan eftersom det bildas skum vid jäsningen. Om utrymmet blir större fyller man på med vatten.På med gummikapsel och jäsrör med lite vatten i. Om syre kommer åt saften blir det vinäger i stället för vin!
  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Laila, som du förstår behöver jag lite expertishjälp! I Gbg var det bara att knata ner till Botaniska och få hjälp!
   Tusen tack för vinreceptet. Vi har musteridag med ett mobilt mustri som kommer på besök i Billinge så jag hoppas kunna pressa våra druvor där - det är minst 30 kg... men jag kommer inte pressa allt - tror jag. Var på biblioteket idag! Men skall kolla nästa gång efter boken. Toppentips!
   Skickar dig gärna några gråärtor som tack för tipsen. Annars fanns de att köpa från NordGen på Svalbard...
   Vi hörs

   Radera
  2. Hej igen - jag hade helt fel med de där gråärtornas ursprung.
   Jag fick de rara ärtorna av Anette Dagliljan och jag trodde hon köpt dom från Nordgen... MEN så var det inte - hon hade fått dom direkt från Solberga! Vilket förstås är ännu roligare. Goda och fina är de i alla fall.

   Radera
  3. Behöver du ett snabbt och enkelt lån? Jag är herr Jonna, VD för Jonna finans lån företag, är jag att du ska veta att det här är en utlåning företag som ger ut lån till en ränta på 2% till folk / näringslivsorganisationer som är i behov av pengar. Jag vill att du ska veta att din lånebeloppet kommer att ges till dig. Vi erbjuder alla typer av lån till allvarliga sinnade personer som är i behov av ekonomiskt stöd. För att få låneförfaranden inleddes, skicka oss följande information:-e-post: jonnafinance@outlook.com

   Radera
 2. Oj oj vilka snygga äpplen du har ! Med artbestämningen kan jag dock inte hjälpa till, det är klurigt det där. Jag har också några sorter här som skulle vara skoj att veta vilken sort det är. Behövde du skala gråärtorna två gånger ? Jag har odlat två sorters gråärt andra år, Hälsinge och Sparlösa. Men dem åt vi som vanliga ärtor, direkt ur baljan. Dina frön ser dock mycket större ut. Jag har provat att så morötter på hösten här men misslyckats två gånger. Men testa, det kanske går bättre på dina breddgrader. Tror i alla fall att man ska så dem så sent så de inte hinner spira. Jag är avis på alla som får så mycket fina vindruvor, nu MÅSTE jag lära mig hur jag ska beskära druvorna. Här blev det två ynka klasar...fast goda var de :-) Ha det fiiint !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa,
   ja äpplena är då vackra som ädelstenar lyser de i olika röda nyanser. Känner mig äppelförmögen och stolt som en bonde.
   Ja gråärtorna är riktigt stora och måste faktiskt skalas som en kikärt eller gul ärta.
   Skall pröva så lite morötter, väldigt sent precis innan frosten hotar oss. Lär dig gröna beskära vindruvor - det är enkelt när man väl fått in tekniken (som ALLT annat). Viktigast för en god skörd - en klase per skott och beskär två blad efter blomman.
   Kram Malin

   Radera
 3. Oh jag älskar att försöka klura ut vilka sorter det kan vara. Jag har boken 'Äpplen i Sverige' av Håkan Svensson, Foto Kent Kastman, Prisma. Jag tycker den är ganska bra men alltid svårt att bestämma sorten på bara ett exemplar i boken, ofta behöver man titta på och jämföra ett par stycken. Kan det okända lilla runda äpplet vara ett Worcester parmän? Eller du har kanske Pigeong/Eldrött duväpple? Och jag undrar om inte ditt Gyllenkroks astrakan är ett Sävstaholm? Rödluvan ser ut som Rödluvan och Melba kan det vara...
  Härligt med så många röda sorter som lyser fram ur bladverket iallafall! Här på Bj.Slott finns Skovfoged, ett jättegott rött äpple som även har mycket rött i fruktköttet.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul att klura!
   Nu är boken reserverad på Eslövs utomordentligt fina Bibliotek! (visst är nätet smidigt!!!)
   Intressant med dina förslag. Ingen av dom finns med på kartan men det är inget som hindrar mig att tro att det kan vara rätt. Kan ju varit fel redan på plantskolan!
   Hoppas att det dyker upp ett sån där äppelbestämmartillfälle i omgivningen i år.
   Kram

   Radera
 4. Tack du rara för namnsdagshälsningen :-)
  Kram från Lisa

  SvaraRadera
 5. Oj, så många härliga äpplen och olika sorter ni har att njuta av. Vilken skatt! :) Tyvärr kan jag inte bidra med någon hjälp för jag är dålig på det där med äppelsorter. Ett tips är att ta med äpplen till Fredriksdal i Helsingborg och få hjälp med artbenämningen. De brukar ha sådana dagar. Kanske i samband med Mikaelimarknad. Värt att kolla upp! Ett annat tips är att kolla med något av de skånska musterierna. De om några borde ju ha stenkoll.

  Lycka till Malin, njut av er härliga skörd och ha det gott!♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skall veta att detta bara en bråkdel av alla sorter...
   Tack för dina tips. Skall kolla upp.
   Vi njuter av skörden kan jag lova!
   Kram

   Radera
 6. Det var länge sen du skrev detta inlägg och kanske har du redan fått svar på dina äppelsorter men äpplet som du kallar Gyllenkroks Astrakan är väldigt likt mitt "Suislepp". Ett äpple med ursprung i Estland.

  SvaraRadera
 7. Behöver du akut ett lån? Behöver du ett lån för att finansiera ditt företag eller betala av dina räkningar? behöver ett lån för en operation eller är du en kontrakt som behöver finansiera för ditt byggarbete, är du en student som behöver finansiering? behöver du ett lån till din gård Du kan få ett lån idag från vårt företag till 2% ränta. Vi erbjuder lån från $ 5000 till $ 150.000.000 i valutan du önskar. kontakta vårt företags e-postmeddelande: - lapofunding960@gmail.com
  VÄNLIGA HÄLSNINGAR
  ____________________________________________________________________

  Behöver du akut ett lån? Behöver du ett lån för att finansiera ditt företag eller betala av dina räkningar? behöver ett lån för en operation eller är du en kontrakt som behöver finansiera för ditt byggarbete, är du en student som behöver finansiering? behöver du ett lån till din gård Du kan få ett lån idag från vårt företag till 2% ränta. Vi erbjuder lån från $ 5000 till $ 150.000.000 i valutan du önskar. kontakta vårt företags e-postmeddelande: - lapofunding960@gmail.com
  VÄNLIGA HÄLSNINGAR

  SvaraRadera
 8. Vårt föreslagna erbjudande för kunder under det nya året är positivt och totalt engagemang, så att arbeta med oss ger dig maximal garanti för att få finansiering för vi har en A + rating i finansiering. Frank Lån Tjänster (FLS) genom åren har varit högt rankad som en av de bästa online-företag med en billigare ränta. Om du är i behov av finansiering, tveka inte att kontakta oss via telefon (+1-713-389-6778) eller E-post: k.frankloans@gmail.com

  SvaraRadera
 9. behöver du ett lån? Skicka oss ett e-postmeddelande remy.credit111@gmail.com Skicka ett e-postmeddelande till remy.credit111@gmail.com Hej Hur mår du idag ?? Behöver du ett brådskande lån nu under de närmaste 6 - 12 timmarna nu utan stress eller dröjsmål REMY. CREDIT är här för att lösa alla dina problem idag. Vi ger lån med 2% ränta, skicka ett mejl nu för dina brådskande lån Skicka ett e-postmeddelande, vi har ett lån till dig via e-post nu {remy.credit111@gmail.com} whatsapp: +46769618757 Skicka oss ett e -postmeddelande remy.credit111@gmail.com Vi har ett lån till dig REMY.INC

  SvaraRadera
 10. DU BEHÖVER LÅN Jag fick precis mitt lån på 200 000,00 kr från REMY.CREDIT Skicka e -post till dem nu för ditt lån (remy.credit111@gmil.com) whatsapp: +46769618757 de är de bästa, ge dem ett försök och vittna om att låneförbudet är mycket snabbt och säkert med interstat på 2% EMIAL: (remy.credit111@gmail.com) Behöver du ett brådskande lån inom 24 timmar? de har snabbt och enkelt lån till dig Jag heter karlsson från Stockholm Sverige är en ensamstående mamma är mycket nöjd nu med mina 2 barn REMY COMPAY är det bästa få ditt lån idag} Maila honom nu för ett snabblån Mail: remy.credit111@gmail.com Gud välsigne dig, herr REMY FINK....

  SvaraRadera
 11. BEHÖVER DU ETT DRIVT LÅN EMAILL OSS NU FÖR DIN FASTLÅN
  (remy.credit111@gmail.com) whatsapp: +46769618757
  behöver du ett lån ??, Vad är dina finansiella behov? Vi ger ut lån från minst 1000kr till högst 100.000.000,00kr med behaglig varaktighet som sträcker sig från 1 till 50 år till en mycket reducerad ränta på 2%. Behöver du ett affärslån? Behöver du ett personligt lån? Vill du köpa en bil? Vill du refinansiera? Behöver du ett inteckningslån? Behöver du ett enormt kapital för att starta ditt affärsförslag eller utbyggnad? Har du tappat hoppet och tror att det inte finns någon väg ut och dina ekonomiska bördor fortfarande kvarstår? Tveka inte att kontakta oss för eventuellt affärssamarbete Kontakta oss via e-post: remy.credit111@gmail.com whatsapp: +46769618757 Vi har ett lån till dig

  SvaraRadera
 12. Hej, jag vill använda detta medium för att dela med mig av ett låneföretag som hjälper mig att få ett kommersiellt lån med begripliga villkor. de erbjuder alla typer av lån.
  Kontakta e-post: (infomichealfinanceltd@gmail.com) eller whatsapp +1 (469) 972-4809.

  SvaraRadera
 13. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

  Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta på 3%.
  * Höga godkännanden
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
  * Enkel onlineansökan.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
  E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447360502110

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

  SvaraRadera