Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 13 maj 2013

Phhhuuu...tur att vi bara har en ros...

... om vi hade haft mer än, ännu så länge, enda ros (alla vresrosor borträknade...) i vår trädgård så skulle de fåtalet timmar som björkarna hade musöron inte ha räckt till... Från vårvinter till sommar på en vecka... Det exploderar i naturen runt om oss och vi kämpar för att hinna med.
Så här såg det ut utanför köket den 5/5 - nu är det helt utslaget
Först ut med blomning var krikon och sedan var det raskt dags för rosenkvitten, päron, körsbär... 


Rallarrosen eller mjölkört (Chamerion angustifolium) blommar här och där. Nej men det här var fel! - det är Judas Penningar (Lunaria annua)
 
Ekens (Quercus robur L.) hanhängen tillsammans med de fina nyutsprungna löven ser det nästan ut som små rastafrisyrer eller bastkjolar - fina i alla fall...
Den ganska mäktiga skunkkallan lätt bedagade hölsterblad och blomkolven (Lysichiton americanus) har nu fått sällskap av sina fantastiska blad och ett gäng flugor... men doften är söt och luktar inte nämnvärt illa.
I dammen växer ett flertal växter, vilka jag ännu inte identifierat. Då vi köpte gården i augusti 2010 kunde vi inte ens ana att det fanns en damm! Det var så igenväxt av sly runt om, dyigt och mörkt. Så i november när vi flyttade in var löven borta och voilá där bakom all sly kunde vi plötsligt se att det fanns en ganska stor damm (tidigare branddamm) med en stenruin efter ett bränneri! Ett runt antal timmar senare var strandkanten möjlig att nås från nästan alla håll. Flera stora trästammar hade vält ner i dammen så det fick lyftas bort, en del hade även slagit rot... Inloppet identifierades efter utgrävning... ett litet utlopp dikades ut och vidare ut ner mot Rönneå. Nu är det inget sumpigt alls! I dammen, efter många års mörker, dök det upp näckrosor och andra vattenväxter och jag skulle vilja påstå att miljön runt dammen med alla höga gamla träd är ett särskilt stämningsfullt ställe. Flera besökare har blivit tagna över stillheten och känslan av bok-, björk- och eklövens silande av solen skapar ett rum av stillhet. Runt dammen dök en matta av vitsippor upp. Även narcisser, harsyra (Oxalis acetosella), skogsvioler (Viola riviniana Rchb),skogsstjärna (Trientalis europaea) och just skunkkallan dök upp. de har kanske stått där i mörkret och blommat för ingen - kanske till och med bortglömda av de som en gång planterat dom!

Kan någon säga vad detta är?
En riktig favorit just nu, som förstås inte är en av de oidentifierade dammväxterna, som jag tjatat om tidigare här är kopparhäggmispeln (Amelanchier laevis). En riktig smällkaramell.
Vinbärsbuskarna uppvaktas ivrigt av alla humlor, biflugor och bin som surrar runt oss mmmm.... 
Tyvärr surrade inte den stora getinghonan som obemärkt kröp runt i Max säng innan den stack honom i nacken... Grrrrrr...
Avslutar med en bild på några av vår egna sparrisar som vi hittills klämt i oss. Idag blev det risotto med - sparris...13 kommentarer:

 1. Ja denna vår var nog den kortaste jag upplevt. Full gas hela tiden är det som har gällt för både mig och trädgården - vi har typ racat med varandra men jag hann med. Puh. Du, en liten fråga bara, är det inte Judas silverpenningar Lunaria annua den där lila blomman? Tycker jag att det ser ut som men kan se fel.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Men så kul!
  Jag som trott att det var några få mjölkörter utan toppsvans som hunnit före! Jag vet att det dyker upp typ två små kvistar med silverpenningar på ungefär samma ställe som dessa växer nu - men jag har inte kopplat ihop dom. Haha ja men de är ju sååå fina - Judas pengarna alltså. Kul att lära mig mer. Det är inte i en rabatt de växer om jag skriver så...
  Kram och tack
  Malin
  Ps kanske du känner vattenväxten också?

  SvaraRadera
 3. Ja, alltså, jag vill absolut inte vara en besserwisser men när man tydligt ser ett litet tryckfel så är det kanske inte fel att tala om att den där Nisse varit framme. Tack för att du tog det bra.

  Ja du vattenväxten... kan det vara missne? Calla palustris som är vildväxande här i landet. Du får googla lite.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag uppskattar ditt korrigerande på riktigt - jag lovar!
   Här vid mitt tangentbord sitter en människa som försöker göra rätt och lära mig saker. Anledningen till att jag försöker ta med de latinska namnen är inte för att jag kan dom utan för att de gästade läsarna skall kunna översätta det latinska till sitt språk. Jag kan mycket växter men långt ifrån alla och deras latinska namn får jag jämt slå upp/googla för jag verkar ha dyslexin för latin. Men som sagt gör jag fel så vill jag rättas så att det blir rätt!
   Även solen har fläckar har jag läst någonstans...
   Kram Malin

   Radera
 4. Jag hinner inte med och lite frustrerande är det. Först har man gått och längtat hur länge som helst och så...pang, kom våren och nu känns det nästan som försommar.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flås flås..hinner med?
   Men passa på Hélena - det är nu det är tid att njuta av sommaren.
   Kram Malin

   Radera
 5. Ja hej vad det går....känns som man löper gatlopp och aldrig kommer i mål just nu ;-) Allt på en gång. Men idag fick vi ner potatisen och alla Dahlior, det var ett lyft. Underbara bilder Malin, särskilt humlorna i vinbären :-)
  May the Force be with you ! Kram
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Segade ihop idag under bördan av utplantering och rensning och ....
   Men på med cowboyhatten och på't igen.
   Tack Lisa

   Radera
 6. Även om det blir stressigt - vilken FANTASTISK årstid denna är!

  SvaraRadera
 7. Åh vad härligt! Vi är lite efter här uppe. Fruktträden har inte slagit ut än, men kommer väl göra det typ idag. Ha det gott! /Hanna

  SvaraRadera
 8. Många härliga vild-bilder! Nu måååste jag ge mig ut i skogen i detta underbara som är nu. Japp, på lördag blir det av.
  A. laevis är en höjdare! Supervackra bilder, som glas eller is..
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Ja, våren var allt rekordkort i år. Idag var det högsommarvärme med nästan 30 grader i skuggan och ett landskap som är bedårande vackert. :)

  Härliga bilder du bjuder på Malin. Sköt om dig i solskenet!♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 10. you're a bit romantic, you have a good picture, привет)

  SvaraRadera