Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 25 mars 2012

Solen tar visst...


Som en nybörjare varje säsong upptäcker jag att solen verkar ta i år med. Det är alltid nacken som får upptäcka det först.
I fredags sådde jag spenat (Spinacia oleracea), rädisor (Raphanus satinus var. radicula) och morötter (Daucus carota ssp.sativus) i några av våra pallkragar. Det var 8 grader i jorden i pallkragarna och 10(!) i jorden på åkern. I veckan skall det harvas och sedan skall det ösas ner grödor, knölar och frön.
Förra årets sparris i sällskap med gräslök (Allium schoenoprasum)

Idag har jag rensat en del av vår sparrisodling (Asparagus officinalis). Vi satte 110 nya plantor förra året där det tidigare varit en vresrosbuskage och där tar jag ny sats för att rensa imorgon. De nya  sorterna vi planterade heter Rambo, Prima Verde och Gijnlim. Det skall bli väldigt spännande att jämföra sorterna, extra nyfiken är vi på Prima Verde som skall passa särskilt bra att äta rå. Vill du läsa mer om sparris kolla på Österlen Sparris.

I slutet av "sparrisrabatten" växte det förra året imponerande mängder med vallört (Symphytum officinale) eller fodervallört (Symphytum asperum). Vackert men inget jag skulle plantera utan berlinmurar i marken någon meter ner. Idag rensade och grävde jag  igenom ett område på ca 10 kvm och sådde bondbönor där.

När jag sökte på nätet om vallört hamnade jag hos en fantastisk fin blogg Fagerdala Trädgård. Hon skriver om vallörtens fantastiska egenskaper. Verkar vara örten för mig!
Jag vet alltså inte vilken sort vi har här - kanske någon kan hjälpa mig? Även om jag rensade bort mycket kan jag försäkra att det finns mer...

Vallört eller fodervallört - det är frågan

Bondböna (Vicia faba) 'A Grano Violetto'
I januari när jag började med det som skulle vara en varmbädd, så kändes det som en toppenidé att göra det i växthuset. Nu när det sedan en tid varit 25 grader hela dagarna (takluckor reglerar annars 35 lätt....) inne i växthuset känns det väldigt feltänkt... MEN nu var det ju så att jag inte fick igång värmen i bädden så det blev en ljummenbädd med stadiga 22 grader i stället.
Med yttre moraliskt stöd öste jag i jord i förra veckan och planterade i en del av det förodlade. Nästa år skall jag tänka om och tänka nytt med årets erfarenheter i bagaget.




16 kommentarer:

  1. Jo du solen tar visst! Igår var jag solbränd fast att det inte var sol här. Röd kinder som bara den. VAd du är flitig. Visst ja fram med bondbönorna.. oj oj jag hinner inte med känns det som.
    Har du adressen där man köper burkar? Vet du om de har någon hemsida eller katalog?
    Jag kommer inte ihåg om jag var skyldig för burkar..???
    mejla gärna mig annika@naturligating.se

    Hörs
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att hinna med allt, jag lovar! Missar masor med saker och oförutsedda ting dyker upp.
      Kanske ses vi på Larsviken i helgen när vi är med på matmarknaden?
      Hörs och syns

      Radera
  2. Glömde säga att Laila på Fagerdala är super duktig. Läsa vad hon gör med älgräs.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  3. Hej Malin!
    Välkommen som följare på min blogg! Lägger självklart in din i min blogglista! Trött efter en lång resa till Hälsingland och salvkokarkurs idag så det blir bara en hälsning nu. Återkommer i morgon med utredning om din vallört mm.
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, så trevligt att få vara med i ditt trevliga gäng.
      Hoppas kursen var bra. Brukar känna mig "jetleggad" efter kurser, inspirerad och fullmatad med ny kunskap.

      Radera
  4. Fantastiskt vad du ligger i, hoppas att kunna komma och se allt ditt odlande en dag.
    Sparris...mmmm, gudagott.
    Ha en fin vecka,
    Lydia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är sååå välkommen Lydia!
      Mmm vi åt sparris både på längden och tvären förra säsongen. Grillad är den nästan godast!
      Vi sålde också på Bjärhus så vem vet... du kanske köpte några där?

      Radera
  5. Åh, har du redan sått i pallkragar:) Åh, va skoj.//helen

    SvaraRadera
    Svar
    1. JO skoj är sannerligen ordet!
      Jag var glad som ett barnkalas när jag vattnade de små liven.

      Radera
  6. Hej igen!
    Den vallört du har är mycket riktigt fodervallört, S. asperum. Vad jag kan utröna av de kemiska analyser jag hittat har den ungefär samma innehåll som äkta vallört och den har sedan länge odlats som medicinalväxt i bl.a. Ryssland. Du kan nog lungt använda den på samma sätt som jag använder min!
    Ha det gott!/laila

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tackar och niger!
      Väldigt bra att veta. Jag är väldans intresserad av örter och det där med att använda vallört för omslag till värkande leder och sårtvätt verkar vara som gjort för mig.
      Vi ses!

      Radera
  7. Ja din underbara jord är nåt att vara stolt över. Den var verkligen magisk. Att det växt lupiner där under lång tid är ju super, då har de lagrat kväve åt jorden. (Jag får nästan lust att flytta när jag ser att det finns så fin jord i närheten ;) Imorgon kör jag nog första lasset gödsel till min köksträdgård, så skall jag kunna så om nån vecka. Vi ses!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vår magiska jord har harvats idag och sparrislandet har rensats till hälften. Lika lätt som vår jord är lika lätt växer vresrosernas alla skott sig långa...
      Välkommen att flytta ännu närmare eller varför inte ha en kolonilott här hos mig;J)
      Trööötta hälsningar från en ledbruten och med händerna fulla av elaka taggar....knak

      Radera
  8. Ja vallörten är fin och användbar i salvor och annat, den är mycket läkande. Jag sådde svartrot igår på friland. Såhär tidigt har jag nog aldrig sått, det är lite extremt i år. Men mannen säger det ska bli snö till påsk, så man får väl hålla sig i skinnet lite kanske.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lisa!
      Det är spännande och kul att det är så extremt tidigt vi får sätta fröna i marken även om om jag bävar lite för eventuella frostnätter längre fram. Förra året så knäppte frosten alla blad och knoppar på vår äkta kastanj och bladen på den gamla gamla eken. Visst kom det nya blad men inga kastanjeblommor.
      Jag har tre sorters svartrotsfrön tror jag. Jag har aldrig odlat denna härliga rot men hoppas på nybörjartur, Kommer kolla hos dig hur det går förstås. Skall så fröna så fort vi strukturerat upp den idag harvade åkern,,,

      Radera
  9. Du verkar ha det fantastiskt fint i din täppa! Kul med hasslarna att ni fick så stor skörd!

    SvaraRadera