Tyvärr har nattfrosten varit lite väl tuff för alla plantorna i växthuset. Även om jag stoppar om dom varje kväll med fiberduk i lager så har tomaterna fått en lila färg på undersidan.
I det uppvärmda "frölabbet" där jag drar upp frön (tvättkällaren) står fortfarande alla chiliplantor (Capsicum annuum). Även några vattenmeloner (Citrullus lanatus) står där. Ja och några kryddor är där visst också och några plantor med sallatspomoea eller vattenspenat som det också kallas (Ipomoea aquatica). Ja sen var det de vita krolliljorna (Lilium martagon) som grott så fint - inte vågar jag väl kasta ut dom i kylan?
Nu är det ju så att jag har en hel del sådder kvar. Och en annan sak som också skall få plats är alla luktärtor (Lathyrus odoratus) som
jag fått för mig att jag skall ha i år. De har legat i vatten under
natten. De som inte svällt slipar jag med sandpapper lite lätt brutalt
och så får de bada en natt till. Jättelätt i tanken - svårare i
praktiken... Litet frö mellan stora fingrar som helst inte skall slipas
samtidigt. Jag tappade varje frö flera gånger på golvet - för säkerhets
skull (phhhuuuu grrrr). Men hoppla - ingen skada skedd - jag hittade
proppen till diskhon på köpet...
Här är en bild på någon av alla karten på fikonträdet. Ser lovande ut eller hur?
Avlutar med ett tips om en fin hemsida Skogsskafferiet. Där kan man lära sig om skogens ätliga skafferi och mycket annat. De har även ett förträffligt test Lignostestet. Där du kan testa dina kunskaper om träd och buskar i vårskrud! Väldigt intressant och lärorikt!
Vilken lycka med andungar. Håller tummar och tår för att de ska klara sig. Så vacker damm, har ni byggt den själv? Jättefina plantor!
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Jo det finns både de ena (rävar och katter) och andra (mård) så utgången är oviss,
RaderaDammen är ett kul kapitel - när vi köpte gården hade vi inte sett den! Det var så mycket sly att den inte syntes. Den 1 november när vi flyttade in hade löven fallit och då kunde vi skönja den. Efter ett digert röjningsarbete på land och i dammen (det låg flera stora träd i den) och ett litet dräneringsdike i ena änden (det var sumpmark) var den synlig igen.
Runt dammen poppade det upp liljor och annat vackert. I dammen blommade vita näckrosor och andra vattenväxter (osäker på vad) och var en fröjd för ögat.
Dammen är en gammal branddamm och i kanten ligger ruinen efter ett bränneri som hörde till gården på 1800talet.
Vi ses!
Tack för den klorofyllpåfyllningen, ser så härligt ut. Andungar, inte illa det inte...här vågar de inte lägga ägg längre...inte sedan vi skaffade vår Sheltland Sheepdog Peps...han vill så gärna leka med dem! ;o)
SvaraRaderaAv någon konstig anledning vill änder inte leka lika mycket som eller med Shetland Sheepdig Peps.
RaderaJa vi får se hur det går...
Vi ses!
Så trevligt med en andfamilj i dammen. Hoppas att de lyckas med sina familjebestyr - att varken ägg eller ungar blir mat.
SvaraRaderaKram
Ja, du håller väl tummarna med mig?
RaderaDet behövs!
Har du sett lignostestet?
Vilken lycka att ni bor som ni gör, mycket vackert. Och tänk att ni hittar skatt på skatt (krukor och dammar) :-)
SvaraRaderaKul att du tycker det är vackert. Vi föll pladask...
RaderaSakletaren
Oj vad spännande med andäggen! Hoppas att det blir kläckning och små dunbollar i dammen.
SvaraRaderaLyckliga du som har lyckats med krolliljan! Jag har fösökt men det har inte kommit upp någonting. Jag får försöka igen.
Ha det fint!
Kram
Jag var så orolig för att hon inte skulle komma tillbaka efter att jag klampat på, men hon är tillbaka. Hon är kamoflagedrottningen vi dammen.
RaderaJag hade fröna i fuktig perlit i en påse i kylskåpet i ca en månad... Annars inga knep som jag själv är medveten om.
Kram
Så vacker dammen är, och tänk så fint när andungarna simmar runt där sen :-) lycka !
SvaraRaderaSäljer du Harsyran till restauranger ? Hoppas du har något annat bra plockarställe nu då.
Ja nu är det trångt i de uppvärma utrymmena. Mina luktärtor låter jag alltid ligga i blöt tills de svullnar upp, det kan ta minst en vecka ibland. Nu är det drygt två veckor sedan jag sådde dem i kallväxthuset, och idag såg jag första lilla grodden kika fram. Läste att i England sår de dem jättetidigt på friland, de ligger och väntar på tjänlig temperatur. Sen dess brukar jag alltid så dem i kallhuset. Fniss, min granne var precis här idag och talade om att det vill till att du håller temperaturen för tomaterna, annars får de lila stjälkar ;-) Jag bar ut alla till tunneln igår, hoppas vädret inte slår om till kallt igen. Ha d gott !
Lisa/Lisas trädgård
Jepp vi säljer bla harsyra till restauranger. Det har varit så kallt att det var svår att hitta årets nya skott. Bokbladen ligger osm en matta i skogen så det är svårt att se dom.
RaderaJag fick ett tokryck idag och planterade ut de ganska stora kålrabbiplantorna i en pallkrage. Behövde plats och kunde inte hålla mig längre...
Morot, spenat, rädisa och sallad som jag sått ute spirar och behöver gallras snart, Härliga tider.
Du verkar ha ett riktigt paradis! Så underbart med dammen och änderna!
SvaraRaderaNär jag stod ute och grillade i kväll var fågelsången nästan overkligt "högljud". Dofterna starka, färgerna klara och luften frisk. Då är det lätt att få känslan av att bo på en paradisisk plats!
Radera