Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 27 april 2012

Irritation i full blom...

...återigen har vi varit utan internet och fast telefon några dagar. Förmodligen var det en skogsavverkningsmaskin i närliggande skogsområden som råkat ha ner någon ledning. Det är lätt hänt att anta att det spelar liten eller ingen roll, kanske kan det vara bra med lite "avkoppling". Men om vi lägger till att vår mobilmottagning är begränsad till några punkter utomhus eller inne tryckt med huvudet mot en ruta i sovrummet, så kanske det blir tydligare hur avskärmade från omvärlden vi blir. Att bedriva affärsverksamhet på landet med dessa förutsättningar frestar på... vi har i alla fall fått gjort massor dessa dagarna...
En talande bild för vår kommunikationsituation...
I den nya delen av åkern har vi premiärkört med vår Ferrari...
Vi hittade efter massor med sökande en begagnad tvåhjulstraktor med jordfräs. Det finns även en liten vagn som kan kopplas på. En revolution i vårt jordbruk känner jag att jag får ta i med.
Då åkern tidigare varit en äng med diverse växtlighet är det inte lätt att göra rader för potatisen till exempel. Att bara vända ner svålen ger jordyta om man säger så.
Detta var vi medvetna om och högg i för allt vad tygen höll. Med många turer med jordfräsen, grep, spadar, ett handplog, envishet och hopp om god potatis gick det bra.

Ferrarin...
Rötter, rötter och rötter
En kopparödla (Anguis fragilis) undrade vad vi höll på med. Jag själv undrade idag vad jag har gett mig in på... Vi köpte sparrisplantor förra året. Vi skulle bara ta bort de där vresrosorna (Rosa rugosa eller
Piggus hatus) som var i vägen för det nya sparrislandet. Plantorna kom men vresrosorna var visst inte borta. Förvaring av sparrisplantor...Tack vare en mastodontinsats av Jesper och vännen Thomas, så grävde de bort kubikmeter efter kubikmeter med förhatliga vresrosor. De sticks, de sprider sig som en löpeld, de sticks och har rötter som.... sa jag att de sticks förfärligt?
Minst sagt medioker sparrisodling

Till slut fick vi planterat alla 110 plantorna och förra hösten var det ett "hav" av sparrisplymer som vajade så fint. Vi skrockade och gladde oss åt framtida rika skördar.
Men under vintern hände något. Sanden sjönk ihop (egentligen inte så överraskande)! Jag upptäckte tidigt i våras att en del av plantorna nästan ligger vid markytan! Idag har jag rensat landet och lyckades givetvis bryta av några små rackare som stack upp. Jag insåg snabbt att för att få ordning på det och för att ge bättre förutsättningar för plantorna får jag helt enkelt gräva upp alla plantor och göra om allt från början igen... Då skall jag också ha större radavstånd... Men jag orkar inte göra det i år, så det får bli ett projekt för våren 2013. Ja, ja... alla är vi nybörjare i början.
I det gamla sparrislandet växer det dock på så det knakar.

Måste även dela med mig av några saker som glädjer oss alldeles särskilt;

Årets första rädisknippe (Raphanus sativus var. sativus)

Snäckan och hennes sex ultramegasuperdupergulliga och busiga kattungar

Gonatt... vem och var du än är...

10 kommentarer:

 1. Jag ler när jag läser ditt inlägg! Sparris står högt på min odlingslista och misstag, ja de görs hela tiden. Jag planterade en 30 meters granhäck på tok för nära muren, i ösregn och gravid i 8:e månaden. Året efter var det bara att plantera om hela härligheten :-)
  Älskar era kattungar och längtar hett efter en liten kisse.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss ja visst är det tokigt vilka idéer som verkar så bra just då... Ett så utomordentligt lämpligt tillfälle du planterade granhäcken...
   Bredden på sparrisodlingen bestämdes också av det högst tvivelaktiga faktumet; En massa avverkad pil låg bredvid i en monsterhög...
   Kul att du gillar våra små tussar. De är till salu!
   Kram Malin

   Radera
 2. Åh så mkt kul läsning och inspirerande bilder, väldigt vacker sten mur och vad gott med rädisor, jag hoppas att mina kommer upp idag!
  Ha en fin helg.
  Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att kunna roa dig!
   Du är ju en stensamlare och stenälskare av rang så jag tar det som en fin komplimang. Hela gården är omgärdad av bred gammal stenmur.
   Ha det bra

   Radera
 3. Tack för trevlig kommentar inne hos mig. Synd på dina 110 sparrisplantor!! Hjälp vilket jobb!
  Jag är superglad för mina 6 och hoppas på en liten liten smak nästa år. Vågar man eller förstör man för framtida skörd då kanske?
  Ferrarin var läcker.
  Kram från Eva Linnea (Villa Linnea)

  SvaraRadera
 4. Jättefin blogg, och guuuuu vilka söta kattungar!! Inte för att jag behöver fler djur men några såna skulle man ju vilja gosa med : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja visst vill man gosa med dom.. just vid 21tiden är de som allra spalligast, så nyhetstitten blir ganska okoncentrerad för tillfället...

   Radera
 5. Det är så roligt att läsa dina inlägg! Jag tycker det är rätt komiskt att jag älskar vresrosor (har tom köpt plantor till häck!) medan jag inte alls kan tänka mig odla sparris. Härligt med olika smaker! Smaken är ju som baken ju!;-)
  Jag har precis i dag hämtat en 9 pinnars harv. Såi morgon ska jag göra samma mödosamma jobb som du har gjort. Pust! Kvickroten lär ju ta kål på mig men inte harven hoppas jag! Den ska för övrigt dras av fyrhjuling inte av mig. Tackolov!!
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jenny, för ordningens skull vill jag bara berätta att jag tycker att vresrosor är jättevackra, de doftar ljuvligt och ger härliga bulliga nypon... men på denna gården har de planterats "överallt" och låtit sprida sig så till den milda grad att det på vissa ställen var ogenomträngligt. Därför kämpar jag så mot dessa "förhatliga" buskarna... Men visst är smaken olika som tur är.
   Hoppas att harvningen har avklarats med gott resultat

   Radera
 6. Vem är det som är effektiv här? Jag bara undrar ;-) Ååååh herregud vilka supersöta kattungar !!!
  Jag tycker du har en väldigt vacker stenmur där också !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera