Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 6 april 2012

Växternas liv

Min man och jag är svaga för gamla skolplanscher och denna har vi lustigt nog köpt i Danmark. Försäljaren på loppisen hävdade bestämt att den kom från Mellangården i Bullerbyn. Jag vet inte ens om den finns i verkligheten (Bullerbyn alltså) men vi slog till oavsett proveniensens riktighet eller inte.
Efter ett lyckat och trevligt försäljningstillfälle på Bjärhus Gårdsbutik igår har denna dagen mest handlat om omskolning av bla Balsamblad (Tanacetum balsamita). I växthuset har vinstockarna (Vitis vinifera) börjat veckla ut sina blad liksom den enorma Kiwin (Actinidia deliciosa).

Imorgon skall jag fortsätta omskolning av en del andra sådder. Tack och lov fick jag tag på Hasslefors E-jordBjärhus Växtbutik igår - den är enligt mig den bästa plantjorden. Vilka är era favoriter?
Metkroksakeleja (Aquilegia oxysepala var. konsuensis) 
Pyttefunkia (Hosta minor)
Blodfingerört (Potentilla atrosanguinea)
  
Japansk miscantus (Miscanthus oligostachyus
Avslutar med en liten blommande pelargon som jag tappat namnet på tillfälligt och lite kryddbilder.

Salvia (salvia)
Fransk dragon (Artemisia dracunculus Compositae)
Vattenpeppar (Persicaria hydropiper)

13 kommentarer:

 1. Du odlar så mycket spännande, kul med alla bilder.

  SvaraRadera
 2. Åh det ser underbart ut i ditt växthus ! så mycket på gång, härligt. Jag använder Hasselfors Kravmärkta naturgödslade U-jord och Såjord. De började med U-jorden naturgödslad i fjol. Jag tycker den är bra för näringen räcker hela säsongen, så behöver jag inte gödsla perennplantorna i krukan. Glad Påsk !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växthuset är verkligen en enorm tillgång och jag njuter av att kunna bre ut mig,
   Jag visste inte att de börjar med naturgödslad U-jord! DÅ skall jag snoka rätt på den. Använde U-jorden i krukor när vi bodde i Gbg efter tips från Botaniska Trädgården,
   Glad Påsk!

   Radera
 3. Det här med plantjord är knepigt tycker jag. Emmaljungas jordar lär vara bra men det är svårt att få tag på dem här i stockhollmstrakten, bara mycket små och dyra påsar såjord har jag hittat på enstaka ställe. Så det får bli Hasselfors, velar mellan olika sorter.
  Önskar dig en riktig glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men visst är det knepigt. Jag har använt några av Emmaljungas jord när jag anlagt kunders trädgårdar och varit nöjd (exclusiv Rhodojord bla). Bra textur och inte bara torv... Eftersom jag bara köper ekojord testade jag deras ekojord förra året. Den var ok i planteringar (pallkragar) men jag behövde blanda in sand och kogödsel för att den skulle kännas rätt till de stora tomatkrukor.
   I vintras köpte jag 10 säckar naturgödlad plantjord från Hasselfors för det var det enda som jag hittade. Om den inte blandas upp är det nästan bara torv! Jag har fått blanda till allt som jag omskolat fram tills nu och det är ett extrajobb som känns trist. Jag lägger i blod- och benmjöl, sand, perlit och ibland minileca.

   Radera
 4. Hallå vännen!
  Det är så roligt att följa vad ni har för er och vad mycket skoj du odlar. Jag vill också ha ett stort härligt växthus att leka i! Hållr med Laila angående jorden, oftast blir det granngården eget märke eller hasselfors... men jag är allt som oftast inte supernöjd utan gödslar extra.

  Jag borde så lite kryddor jag med, har endast sått grekisk oregano som står i källaren och frodas. Den luktar så gott, kan inte låta bli att röra den :-) Salvia är också en favoritkrydda men jag brukar faktiskt köpa några plantor, få liksom inte plats med allt här hemma i källaren.

  KRAM och god fortsättning på långhelgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan verkligen rekommendera E-jorden, den köpte jag många påsar av för alla tomater, gurkor osv,. Den är DYR men härlig textur och känns "som på riktigt". I pallkragarna har jag blandat plantjord och gödsel eftersom det är mest bladgrönt och kryddor som kräver lite mindre. Fördela sina resurser helt enkelt..
   Jag köpte några väldigt trötta plantor med dragon på rean sent i höstas och överlevde dom nedgrävda i växthusets sand. Salvian är min mors som jag tagit massor med sticklingar på. Smörstekt salvia till kalv...
   Kram!

   Radera
 5. Vilken fin Plansch, även om den nu inte kommer från Bullebyn så var den vacker. Jag brukar använda Hasselfors P-jord, sen så mikrovattnar jag alla då jag omskolat dem med växtnäring.
  Ha en underbar påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, den är så pedagogisk och fin tycker jag.
   P-jorden är så härligt svart och mustig!
   Njut av påsken!

   Radera
 6. Mm, håller med.....Hasselfors över lag har bra jord. Ibland blir det U jord o ibland P jord, minns inte vad jag köpte sist. Härliga sådder!//Helen

  SvaraRadera
 7. Visst är det härligt att få jord under naglarna och titta på alla nykomlingar i sådderna. Härlig blogg!!! Lägger till dig bland mina trädgårdsbloggar. Försökte bli följare men det gick inte får försöka igen en annan gång. Önskar dig en fin vecka/Gela

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Roligt att se alla dina gröna alster. Tack för ditt inlägg om gödning för grödorna. Jag ska ta mig tid att läsa lite bättre och försöka få till det på något vis. Tiden är verkligen en bristvara här hemma, den går åt till att vara med två småttingar och sedan se efter kycklingar därtill. Men jag försöker att hinna med att förodla ändå så gott det går.
  Fin fransk dragon du har. Jag fick sticklingar av pappa i höstas men vet inte om de har klarat sig ute, tveksamt. Jag petade ner dem i jorden på vinst och förlust.
  I dag har jag köpt Hasselfors jord och det stod att den var ekologisk men den var inte märkt E-jord. Vanlig planteringsjord antar jag...resultatet blir väl därefter?
  Ha det gott!
  Kram!

  SvaraRadera