Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 4 juni 2012

Jag är för blödig helt enkelt

Att leva med djur innebär så mycket gott. För mig betyder det mycket kärlek, omsorg, överraskningar, ägg och pyssel. Men när ett djur blir sjukt, dör eller skall säljas så kan inte jag bara se det för vad det är utan det blir en känslomässig storm inom mig. Förra helgen hämtades kattungarna i tre par av de allra raraste nya ägarna - och jag känner stor saknad. Kattmamman Snäckan steriliserades i tisdags efter moget övervägande. I den lilla livmodern fanns nya foster redan! Det känns som vi tog rätt beslut för med hennes fenomenala fortplantningsförmåga skulle hon slitas ut snabbt. Helt ärligt skulle jag inte heller orka med alla dessa separationer - suck... för jag är för blödig.
En av våra stora katter Skruttis som är kastrerad, pallade inte med alla kattungarna och drog till skogs i april. Vi har letat förstås. De säger på en granngård att han setts äta bland deras katter som bor ute. Under en skogspromenad, med familjen i helgen, såg vi plötsligt Skruttis.
Vi ropade och han sprang allt vad han kunde - ifrån oss! Mitt hjärta bultade av förtvivlan för jag insåg att han valt bort oss. Kanske kommer han hem igen - kanske inte. Gissa om det kändes hårt?
I förrgår när jag skulle stänga om hönsen satt en av de tyska dvärghönsen på marken och kurade. Jag lyfte upp henne och såg att hon var döende. Jag bar ut henne till nästa rum, kramade och klappade henne och gjorde ett rede av färsk halm, fick i henne lite vatten och tände en värmelampa. Jag tittade till henne hela kvällen och hon kurrade när jag klappade hennes vackra fjäderdräkt. I går morse låg hon död. Hon hade inga skador, har inte verkat sjuk och så plopp så är hon plötsligt dödssjuk! Sånt händer med höns även om man sköter dom efter alla konstens regler - men jag blir ändå så ledsen för jag är så blödig.
Pelargon (Pelargonium hortorum) Black Velvet Rose
När det känns jobbigt gör en tur i naturen gör mig alltid gott. I går blev det en stund i växtligheten inne i växthuset. Där har jag en nykomling bland mina pelargoner som jag fick från min kompis Lotta som frösått den. Bladen skall bli nästan svarta - och den är väldigt snygg redan. I växthustaket breder sig trumpetrankan (Campsis radicans) ut och - hoppla den blommar visst redan! Jag har flera fina rotskott om någon vill ha.

 
 I stora spannar blommar nu jordkastanjen (Bunium bulbocastanum L.) så finstämt. Skall bli väldigt spännande att få testa denna delikatess!
Jordkastanj
Squashen blommar redan, detta är en sort, Zucchini da Fiore San Pasquale, med bara hanblommor som jag skall fritera. Väldigt gott och snyggt!
När jag var i växthuset  passade jag på att pincera våra vinstockar. Jag tittar på varje årsskott och sparar bara en klase per skott. Jag beskär sedan skottet två blad ifrån blomklasen.

Precis som på tomater skall man tjuva vindruvorna. Jag bryter av alla nya skott som kommer där jag beskurit årsskottet. Har man vindruvorna mest som klätterväxt så är detta kanske överkurs men för att få fina druvor krävs en del pyssel. Belöningen hos oss består i stora lila söta druvor med kärnor och gulgröna små söta utan kärnor.


En del av förra årets skörd
Granatäppleträden (Punica granatum) skall till att blomma snart
Chilifrukter hänger mogna redan. Denna sort är den jag är mest nyfiken på i år. Det är den som används i Peru till en av mina älsklingsrätter - Ceviche. Limemarinerad fisk... För första gången skall vi äta Ceviche med rätt sorts chili!
Chili (Capsicum baccatum) Aji Amarillo

Avlutar med en bild på en del av förra veckans leveranser och några av resultatet av dessa. Som härlig avslutning på  förra veckan åt och drack vi middag på Rusthållargården. Det var en speciell känsla att få se och njuta av gourmetmat med våra egna grönsaker på ett så lyxigt sätt. Bilderna är tagna med stor iver, glädje och hunger med mobilen, därav bildkvaliteten... Tyvärr missade jag ta kort på kötträtten som var kalv från Sunnatorps Gård. Bildtexterna är från menyn med dryckesvalet och allt...

ÄggakagaNaccarii Caviar, kärnmjölk & äpple
Dryck till Laurent Perrier Champange Brut 

Lufttorkad grishals från Bjärhus i Klippan rostat surdegsbröd med tomat, gröna bönor med Masia el Altetolja rostade mandlar
2010 Monastrel, Valcorso, Yecla (EKO)

RödtungaKungskrabba med kryddor, morot, Vikentomat & små gröna blad från Ådala Gård i klassisk vinaigrette
2010 Vouvray, La Coulée d'Argent Sec, Loire
Vilhelmdals gårdsostkavring, rostad rödbeta, rökt vildandshjärta & humle
2011 Shepheards Neame Generation Ale
Jordgubbar luftig vaniljmousse & Jordgubbs-Sauternesglass
2007 Oremus Late Harvest Tokaji Cuvée
 Bon appetit önskar jag dig tills vi "ses" igen!

18 kommentarer:

  1. Jag blev tagen av ditt inlägg idag - visst är det så att man engagerar sig känslomässigt i djur och inte är det roligt när man ska skiljas av den ena eller andra anledningen. Men - jag är övertygad om att även den minsta lilla varelse, och även växter, känner när någon bryr sig om och vårdar och älskar. Den lilla trötta hönan visste allt detta när hennes låga höll på att slockna och uppskattade med all säkerhet din omvårdnad och omtanke. Inte är det fel att vara blödig = att bry sig om, älska och bekymra sig. Sedan får man ladda batterierna i grönskan så man kan fortsätta...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna för din förstående kommentar, rörande och värmande.
      Tack och kram

      Radera
  2. Så jag känner igen mig. Har så svårt för när djur lider eller man måste göra sig av med någon av dom. Jag tycker ju det är svårt att slänga frösådder där plantorna har blivit för många... Så fint du gjorde det för hönan och jag instämmer helt med Anna Vattenkanna.
    Ha det bäst!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ack dessa överblivna frösådder... de blir aldrig sopor här heller.
      Tack Hélena för dina värmande ord
      Kram

      Radera
  3. Å stackars va jobbigt. Jag är likadan, tårarna kommer lätt när djuren inte mår bra. Katter är ju bara så kaxiga och väljer själv vem som ska vara deras personal hihi. Hoppas att ni snart har glada dagar igen och slipper såna här hjärtslitningar... Måste varit helt underbart att få prova grönsakerna "på riktigt" från riktiga proffs! Hur spännande som helst och GOTT!
    Ha en skön kväll. Hälsningar Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo de är ju så härligt kaxiga de där katterna - och så ynkliga när det är på det viset. Idag har Snäckan förärat oss med flera möss och jagat humlor - så det verkar arta sig...
      Vi ses Maria
      kram

      Radera
  4. Ett sånt helt underbart och härligt inlägg du har idag. Och tack, tack för det du skrev hos mig.
    Att det måste ha känts förfärligt när din katt sprang bortåt förstår jag. Jag skulle ha blivit så ledsen, så ledsen. Även om jag är ganska "med fötterna på jorden" sörjer jag ändå mina djur. Från de små kycklingarna som inte kommer ur sina ägg eller blir trampade av mamma höna, när jag säljer 12-veckorskycklingar, hönor och tuppar som togs av räven eller höken, vår underbara Morris-katt som hoppade ner från kökssoffan och bröt ryggen(!), till barnens 30-åriga ponny som blev för skröpplig eller min 25-åriga trotjänare som började åldras i rasande fart. Alltid svårt att ta farväl av djur, även om en del farväl är till nya liv hos nya djurälskare.
    Och sedan...alla dina matbilder. Tur jag precis hade lämnat middagsbordet. Det hjälpte i alla fall lite.
    Hej från Törnrosa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Phuu ja med dina erfarenheter förstår jag att du vet vad jag skriver om. Men kära nån en sån overkligt konstig sak att Morrisen bröt ryggen! Jag visst inte att sånt kunde hända... Att sälja eller ge bort djur till andra djurälskare känns fantastiskt - att få dela med sig är ju en gåva.
      Vi ses!

      Radera
  5. oh, what a delicious meal! :) .. We will go

    SvaraRadera
  6. Jag hittade en överkörd padda precis utanför vår tomt imorse o då vart jag så sorgsen undrar så om det är den som brukar sitta nedanför trappan på kvällarna...förstår hur det känns.

    Vilka underbara matbilder!
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske hittar en ny padda till er trappa. De är förunderliga djur.
      Jag råkade skada en padda allvarligt med röjsågen och kände mig så fruktansvärt grym - dödade den för att den skulle slippa lida - GULP. Huvudsaken är att man har goda avsikter även om en olycka råkar ske.
      Kram

      Radera
  7. Inte är det roligt alltid :-/
    Vad tråkigt med katten som har sprungit bort. Kanske en tröst att en av våra hankatter i mitt föräldrahem gav sig av, ja det var det ju flera som gjorde men den här kom tillbaka efter flera år. Det sista som överger en är hoppet, eller?
    Vilka fina leveranser ni gör!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppet lever och frodas,,, Alltid när jag är ute ropar jag hans namn - kanske hör han mig. Kanske kommer han till hösten när det blir kallt. Huvudsaken är att Skruttis lever! och han har det bra där mitt i en idyll i lövskogen bland betande kor.
      Jag älskar att packa leveranserna - kontemplativt på något sätt.
      Kram

      Radera
  8. Wow vilken menyn och vad fint ni packar in era gröder.Jo det är härligt med djur utom när det är sjuka och när de försvinner.
    Har ringt dig för länge sedan men du har har väl fullt upp liksom.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojo man får ju anstränga sig lite...
      Jag har helt missat att du ringt , men som du skriver det är lite fullt upp liksom. Tänker på dig och påminns av alla dina fina bilder "överrallt".
      Vi hörs snart tycker jag!

      Radera
  9. nää fy bubblan vad jag blev huuungrig :-) Visst är det baksidor med att ha djur. Vi har ju precis blivit av med hönor och kaniner efter besök av mården. Kaninerna är dessutom saknade av alla barn som brukar komma på besök, det blir extra trist att förklara hela tiden. Samtidigt skulle man inte vilja vara utan dem.
    Ha en fin helg !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  10. Har du ritat din profil bild själv?Den är helfrän tycker jag :-)
    KRAM från mig!

    SvaraRadera