Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 8 juni 2012

Ett sommarnattsleende


Lilla kyckling som bott i tvättkällaren med P2 som enda sällskap, borträknat våra gästspel med matleveranser och allmän tillsyn, har nu flyttat ut i storgården. Att fatta hur hönor och tuppar resonerar och på något sätt försöka synka oss med deras aktiviteter har vi i princip gett upp nu. I början av veckan när Jesper en vacker morgon öppnade gårdsdörren i storgården stod, överraskande nog, Ettan och Nettan där mitt i spenaten (nässlor och hundkex lite snabbt översatt). Pjoooonng så var Snyggestig ute på gården jagandes en förvånad Ettan (fö Snyggestigs enda son). Den moderna familjen i ungdomsgården tuppen Ettan och hans två ..öööh... fruar Nettan och Bettan och deras gemensamma två kycklingar hade lirkat upp nätet mellan storgården och ungdomsgården och ja släppt lös helvetet. Vi människor på gården tänkte ja när kaoset är totalt så kan vi lika gärna kasta in ännu ett vilt kort - lilla kyckling. För att ytterligare skapa distraktion till tuppfajtandet rensade jag storgården på nässlor. Alla vet ju (eller hur?) hur mycket hönor gillar småkryp och nyöppnad jord så jag forsade runt med grepen bland stridigheterna, hönskommentarerna och det anmäla tumultet. Nu vet jag vad den som myntade uttrycket kackafoni måste ha upplevt. Det blev ett tydligt resultat i alla fall - mina underarmar var uppsvällda av nässelgift  och en del snygga utslag i ansiktet också eftersom jag lyckades vifta till några ståtliga rackare rakt i planeten så att skriva. På natten efter kunde jag inte sova för det kliade, pulserade och brände så förjorlat... trots tips om olivolja och allt annat jag kunde uppbåda. Nu några dygn senare ser det ut så här.
Nettan föll pladask för Snyggestigs enögda charm, släppte allt ansvar för barnen och har flyttat in i storgården. Bettan är mer lojal mot kycklingarna men frifräser då och då i storgården medans Ettan tar hand om de små. Snyggestig är helt i gasen (känns det som) och har fullt upp med att uppvakta alla damer med att mata dom med spagettistrån i näbbgipan (det är sant), dansuppvisningar, betäckningar och ett galande...
Dvärgtupparna är helt oberäknerliga, hönsen äggstrejkar och lilla kyckling tar för sig! När vi kommer ni i hönshuset rusar den fram och hoppar mellan fötterna. den gillar bäst att matas för hand... och är bara så grymt söt.

Idag var det skolavslutning på vår 8-årings skola (åk 0-4 totalt 38 elever). De rara klassföräldrarna som ordnade med insamling och gåvor till lärarna hade tänkt till. All personal fick en låda närproducerade produkter! Att alla produkter även var producerade av elevers föräldrar kändes särskilt kul. Vi kändes oss djupt hedrade när vi fick bidra med ramslökssalt i den vackra korgen. I varje korg hade en förälder SariMaria, en otroligt begåvad kvinna, gjort ett kort. Vi stod alla mållösa och beundrade hennes individuellt utformade konstverk.
Tillbaka hemma var det fullt upp i gen och i växthusets tidigare ljummenbädd tronar nu 12 tomatplantor.
Kan ni gissa vilken denna blommande skönhet är?
Senare idag överraskades jag med fredagsmys i växthuset. Gurka med rökt färskost och ramslök och rosévin...
 ... och några kex med hemgjord pesto...
 Lite senare på en av bänkarna låg hon plötsligt där - en död sommarfågel...
 ... då gick jag ut för en sväng i trädgården för att se på livet...

Passa på att njut av sommarnätterna, det gör jag...

10 kommentarer:

 1. Vilken härlig läsning om hönsen, haha, låter som full rulle! Önskar vi också kunde ha ett gäng men det känns som om hundarna skulle få det lite fööööör kul då! ;) Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
 2. Tack för härlig läsning och vackra bilder! Jag måste återigen ge dig beröm för bloggen och inläggen.

  Angående hönsen, ja vad ska man säga? De är väldigt speciella och härliga, hittar på både det ena och det andra. Här om dagen hade dottern gett mat till hönsen och några höns och tupp lyckades smita ut från inhängnaden... När jag kom hem hade mina påbörjade fjärilsrabatter haft besök av höna pöna och en massaker var ett faktum. Så vackra blommande rabatter med fjärilar och nyttoinsekter dröjer nog... :-/ Och ändå kan jag inte tänka mig ett liv utan hönor?!

  I köket står en mjölkback med kycklingar av silkeshöns och maraner och låter mest hela dagen. OCh ska faktiskt idag på hönsbytardag och se om jag kan hitta nåt spännande! Biten kan man nog säga... :-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Card so cute
  Thanks for maki

  SvaraRadera
 4. Riktigt, riktigt fin present till lärarna! Och tack för påminnelsen att ta vara på sommarnätterna! Jag har tidigare alltid varit ute och tassat i min trädgård sent om kvällen men nu sen vi flyttade har det blivit mindre och mindre av det. Men det finns så mycket att uppleva av dofter och ljud även om man inte har världens trädgård längre så det ska jag ta fasta på. Hoppas du får en riktigt skön helg! Kram

  SvaraRadera
 5. Gode billeder.
  Smukke blomster.
  Tak for kigget.
  Ha` en god lørdag aften.

  SvaraRadera
 6. Sommarkvällar och nätter är det bästa som finns. Vilken härlig present till lärarna. Kan lova att det uppskattas :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 7. Det verkar vara ett livat gäng, som befolkar (befåglar?) din hönsgård:)

  Ha en finfin söndag,
  Rebecca

  SvaraRadera
 8. Underbar läsning! :) Det går verklign vilt till hemma hos er och jag kan ju bara le igenkännande från då vi hade höns. Inte förstod vi hur de funkade alltid men väldigt tacksamma för äggen de skänkte oss. ;)

  Härliga bilder också, precis vad jag behövde denna söndagskväll. :)

  Sköt om dig!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 9. Men en sån härlig kaos, underbar läsning ;) Man är verkligen med i hönsgården, ha ha.
  Hoppas armarna repat sig. Tack än en gång för lån av vackra lådorna.

  SvaraRadera
 10. Jag sitter här och skrockar högt och ser hela kalabaliken framför mig :-)Vilka fina presenter och fantastiskt vackra kort ! Fredagsmys på hög nivå och vilka stämningsbilder du visar. Visst är det härligt att ta vara på de ljusa kvällarna och nätterna nu. Jag kom just in, tyvärr tar knotten och myggen också vara på kvällarna, så här är nog lite klåda inatt också ;-)Ha en fin vecka ! Kram !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera