När man hittar trattisar infinner sig en särskild känsla tycker jag. Först ser man inget och så plötsligt ett hav som framträder ur den maskerande omgivningen. Lyckokänsla skulle jag vilja påstå att det är.
En annan lyckokänsla som infann sig i förra veckan var när vi kokade Drakblod (chilisås) för första gången. Den första satsen var med bara espelettechili, denna delikata och aromatiska gourméchili som vi har nöjet att odla. Vi sålde den och Drakblod II på Smaker från Söderåsens Matmarknad som vi var inbjudna till i helgen. Besökarna fick ta smakprov med tandpetare från en droppe. Alla 30 flaskor tog slut snabbt. Så snart resten av chilifrukterna mognat blir det att koka mer - beställningar finns redan...
Denna matmarknaden var den mest lyckade vi matmarknad vi hittills varit på eller deltagit i. Det kom så mycket positiva, nyfikna och matintresserade besökare (några tusen) och platsen vid Skäralids Vandrarhem vid Söderåsens Nationalpark är vacker och inspirerande. Att få stå bland de övriga mathantverkarna och visa upp det lokala utbudet var verkligen ett sant nöje.
I natt kom årets första frost här. Det är fortfarande 0 C i skuggan nu när klockan är 10.30. Eftersom träden knappt skiftat till gult så ger frosten växtligheten ett särskilt uttryck. Den stora robinian (Robinia pseudoacacia) kanske kommer tappa bladen av ren skräck? Bakom miscanthusen på bilden sticker mullbärsträdet (Morus Nigra) upp och jag gissar att även det fått en riktig chock.
I växthuset i morse var är det bara 5 C men alla tomat- och chiliiplantor ser ändå fina ut. Vi var liksom inte beredda på denna kyla så plötsligt. Fikonen håller på att mogna för fullt, och det blir något kilo om dagen. Poolen håller fortfarande 18 grader utan värmning. Det är ganska fiffigt med pool i ett växthus. På vintern är poolvattnet (ca 5 C) en värmebuffert som gör att det inte blir tjäle i växthuset och fungerar som en temperaturutjämnare. På våren värmer luften i växthuset upp vattnet tillsammans med ett svart slagsystem längs taket i växthuset där poolvattnet pumpas runt och värms. Ja vi är väldans nöjda i alla fall.Ute på matbordet ligger några frostnupna tomater och squash som vi missade att ta in i går. Tja man kan ju inte lyckas med allt, eller hur? Hoppas bara att resten av spetskålen som står kvar i kökslandet inte är förstörd. Vi får se.
Avslutar med ett klipp ur en intressant artikel av Jan Lumhuldt om Ryuichi Sakamoto. Sakamoto är en banbrytande kompositör och musiker och har även gjort Oscarsbelönad filmmusik. Han verkar ha ett lustfyllt sätt att skapa och arbeta på. Precis så där skall jag ha det när vår mejeri är klart - fast utan piano då...
Rolig fakta om fruktkropparna på lavan! Och vackra bilder, tänker förresten anamma Sakamoto-sans kreativa process och överföra den till mitt jobb. Det borde väl funka?
SvaraRaderaSå klart att du skall anamma denna härliga process. Jag tänker planka rätt av - fast efter dansstegen så går jag till mejeriet och ystar ost!
RaderaHär var det mycket intressant idag att läsa. Den där lavan har jag aldrig sett - inte med fruktkropparna i a f. Så vacker...
SvaraRaderaGrattis till att matmarknadsförsäljningen var så lyckad på alla sätt. Kul namn på chilisåsen :-)
Vatten är så bra för mikroklimatet, vår damm hjälper verkligen till nu på hösten så att frosten inte hittar in i vår lilla trädgård - extra kul med en pool i ett växthus som en vär5meutjämnare. Det måste vara härligt att ta sig ett dopp där inne!
Kram
Jag har en härlig bok Signalarter från skogsstyrelsen, Det är en bok om indikatorer (rödlistade arter) på skyddsvärd skog - flora över kryptogramer, Alltså bla mossor och lavar - den är väldigt intressant och har vackra foton på de där naturliga konstverken. Dock är inte just denna kochenillav med, men den är fin i alla fall - både boken och laven...
RaderaPoolen är en skön livskvalitetshöjare när man som vi bor på vischan - vi badar från april till september - Den ligger mellan 24-28C under sommaren och är 10x3 m och 150 cm djup... Den fanns här förstås innan vi köpte gården...
Kram
Ps Drakblodet innehåller inget riktigt drakblod...
RaderaSå underbar läsning (som vanligt :-) Snart måste jag bara ut i skog o mark igen, det var längesen nu. Jag har känt ett tag nu att jag måste det.
SvaraRaderaDu måste ta och testa att färga lite garn, så spännande det skulle vara att se vilken röd färg det kan bli av den laven.
Fikon ja, så gott det är! Lite honung på, brukar jag ta. Vad tar ni för ett kilo?
Kram Maria
Ojdå nu fick jag fel avsändarkonto. Fröpåsen är det än så länge. /Maria
RaderaTack Maria!
RaderaSkall försöka testa färga lite ull - har för att tova. Återkommer.
Lätt stekt fikon är gott till allt... Till pilgrimsmusslor tex.
Kram
Vilket helt fantastiskt inlägg du har. Läste varenda ord, njöt av alla bilder, önskade att jag hade kunnat köpa en flaska chillisås av dig.
SvaraRaderaHej från mig.
Tja snart kommer det vara möjligt för dig att köpa den - när vi startar vår webbutik...
RaderaHej till dig från mig
Tusen tack för din utförliga kommentar hos mig om skötsel av rosorna. Inte visste jag att ni hade en pool i växthuset. Måste leta lite i bloggen din och se om jag hittar några fler bilder. Låter som en strålande idé :-)
SvaraRaderaHa det bäst!
Kram Hélena
Hej på dig Hélena
RaderaMen nu vet du! - förmodligen kommer ni ha byggt en till nästa år - du brukar genomföra dina idéer. Detta är en bra en.
Kram
Lavar och mossor är halva nöjet med att gå i skogen tycker jag. Så vacker lav och vad du kan ! Åååh så inspirerad jag blir av matmarknaden och Drakblodet, nu vet jag vad jag ska göra med Espeletten. Tack ! Och jag säger då det, en pool behöver man nog absolut i sitt växthus ;-)
SvaraRaderaVi ses ! Lisa/Lisas trädgård
Fantastiskt trevlig läsning! Vi delar uppenbarligen många intressen! :) Drakblodsrecept skulle man ju vilja ha... ;) Mia
SvaraRadera