Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 3 oktober 2012

Livets glädjeämnen

Utan förvarning kom det ett fint vadderat brev med posten. I brevet låg en riktig överraskning som gjorde mig glad som ett barnkalas.
Lisa på Lisas trädgårdsblogg hade tagit sig den trevliga friheten att skicka mig utsäde!
I det fina paketet låg en vacker fläta med röd scharlottenlök (Allium cepa) och groddknoppar till två sorters vitlök (Allium sativum ssp ophioscordum) Hamar och Leningradskij.
För ett tag sedan kommenterade jag hennes fina skörd av lökar i ett inlägg och nu fick alltså jag ta del av denna. Lisa driver, förutom en av mina favoritbloggar, en utmärkt plantskola med egenodlade obesprutade plantor utanför Mariestad: Lisas Trädgård. Nu håller jag på att göra en gottepåse till henne som tack för den fina gåvan...
Här har det kokats tomatsylt med mandel och vanilj enligt Jan Heds recept ur boken Sylt och Marmelad
...och all kardon (Cynara cardunculus) har skördats efter blekningen med vaxat papper. Knopparna fick sitta kvar som dekoration när de levererades, så de smakade jag aldrig på (läste att de inte gick att äta, vilket gjorde mig dubbelt nyfiken att pröva men estetiken segrade över nyfikenheten).
Jag provkokade, två veckor innan leveransen, kardonstjälkar tillsammans med vår lilla skörd av kronärtskockor i saltat vatten med ekologiska citroner. Kardonen påminde i smaken av kronärtskocka men där de inte blekts tillräckligt var de rejält beska. På restaurang Rusthållargården dit de levererades fick de ligga i mjölk över natten och serveras i en varm sallad tillsammans med rådjur.
Avslutar med en bild på årets chilisorter. I mitten Espelette och med början på de gula och medsols Aji Limo, Cayenne, Jamaican Bell, Chocolate Scotch Bonnet, Serrano, Aji Amarillo, Hot thai och Fuglebjerg Mandarin.

9 kommentarer:

  1. Men oj, vilka härliga odlings- och matexperiment. Jag MÅSTE försöka odla kardon nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är väl värd att odlas - om man missar blekningsmomentet så är det ändå en väldigt vacker växt att skåda!

      Radera
  2. Den gottepåsen blir nog super fin och hon kommer att bli jätteglad.
    Allt gott
    annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika
      Jag vet ju lite vad hon gillar så det skall bli kul att få ihop det. Bland annat skott av havtorn,
      Vi ses

      Radera
  3. Ååå så mye godt ,høstens skattekammer.

    Ha en fin dag , Marit.

    SvaraRadera
  4. Hei igjen ,,
    Nå har jeg fått lagt deg på blogg rullen min.

    Ha en fin kveld , Marit.

    SvaraRadera
  5. Åh du rara <3 En gottepåse, då får jag vara med på barnkalaset jag också, skoj skoj :-)Så fin reklam, jag tror jag rodnar, men bugar och bockar.
    Jag är nyfiken på om du tänker försöka övervintra Kardonen ? Jag har sått den i år också och funderar på att ta in den med pelargonerna. (hmm, kanske jag har frågat förut å glömt svaret?, fniss) Ha det fint !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  6. Oii vad många chilisorter :-) jag blir mer o mer nyfiken på olika varianter.Ska nog utöka med nån mer sort nästa år.Visst är Lisas blogg bra det tycker jag med!
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  7. Visst är det härligt med bra bloggvänner?!
    Härligt med gottepåsen, klart hon blir glad.

    Det var ett tag sen jag var här och hälsade på, har saknat dig men det är svårt att få till det ibland. Nu har jag läst i kapp och sitter med ett leende på läpparna. Gillart!

    Kommer snart att göra mera salva, har inte glömt dig. Jag ska bara få till en helg med salvapyssel... så kommer det med posten! Men först ska jag göra ringblomsolja...

    KRAM

    SvaraRadera