Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 19 oktober 2012

Upp och ner...

...ja så hänger dom i några av vardagsrummets fönster. För att eftermogna resten av våra chilifrukter så har vi klippt av grenar och  hängt dom upp och ner i söderfönster. Från vänster är det Serrano, Espelette, Serrano igen, Jamaican Bell och Cayenne. Vissa chilifrukter ramlade av i hanteringen och de mognar mycket långsammare än de som hänger upp och ner!
 
Fem plantor med väldans många omogna/sena chilifrukter har hamnat i källaren med extrabelysning.

En sort som förbryllat oss är Fuglebjerggaards Mandarin chili. Av påsens fem frön blev det fem stora plantor men två olika sorter. Första bilden här nedan är den som liknar bilderna från webbutiken.
Nedan visar den andra sortens planta med chilifrukter med en helt annan karaktär. Smakmässigt har vi inte hunnit provsmaka de två samtidigt för de på bilden ovan har precis börjat mogna.
  
Nu kan man ju tycka att vi kanske har nock med chili för att "slippa" köpa någon. Men då måste man ta i beaktning, att smakerna på olika chilisorter har en sånt spektra att det är icke är så enkelt, om man vill laga en varierad kost på endast några få sorter.... Alla sorter har sin egen karaktär och passar bäst i sitt respektive sammanhang. För att göra, en hos oss favorit, Kimchi behövs torkad chilipeppar (gochu) från Korea. Den går att köpa på asiatiska butiker och jag har aldrig hittat mindre förpackningar än stora. Men det är helt enkelt för att det behövs mycket...

 Recept på Kimchi á là Ådala
1 kg finstrimlad ekologisk spetskål
1 msk havssalt

Lägg den strimlade kålen och saltet i en bunke. Banka med knytnäven så att kålen börjar vätska sig.

Rör ihop i en annan bunke:
1 dl riven ingefära
1 hel stor vitlök, alla klyftor skalade och rivna
2,5 dl koreansk chilipeppar (guchu)
1 dl rörsocker
1 dl fisksås
1 dl vassle*

* häll filmjölk i kaffefilter och ta hand om vätskan, vasslen som rinner ut. 
(En sidospår från Kimchi - Blanda den tjocka avrunna filmjölken med pressad vitlök och örtsalt - voilá smarrig färskost).

Rör ner den goda smeten i kålen och stoppa ner hela härligheten i ett konservglas med gummiring eller glasburk. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Ställ sedan in burken i kylskåp - går att ätas omgående men syrningen utvecklar smaken dag för dag.... Passar att serveras som kall "sallad" till allt...
Avslutar med bild på skörden av (till vänster) jordmandel (Cyperus esculentus) och chorogi (Stachys affinis).
Jordmandel, som är rotknölarna av ett halvgräs har vi odlat i krukor i växthuset, är riktigt god att äta både rå och rostad...
Chorogin överraskade stort med sin fina krispighet och milda smak som svagt påminner om rädisa. Suverän i kall eller varm sallad. Tillagad (wokad eller kokt) behåller den sin krispighet. Skörden blev ok trots att 20 liters krukorna kändes trånga. Nästa år blir det att sätta en (1) knöl i varje hink... Det är fullt förståligt varför chorogi är så eftertraktat i Japan och Kina. Bladen på de två meter höga plantorna var delikata, med sin tydliga smak av champinjoner(!) och fina konsistens.
Chorogi tillhör famljen de kransblommiga växterna (Lamiaceae) som du kan läsa om genom att klicka här.


Vi ses...

Fler bidrag till veckans tema "Upp och ner" av Blommig Fredag, hittar du, hos bloggen Bland rosor och bladlöss, genom att klicka på bilden nedan

17 kommentarer:

  1. Men så fiffigt och läckert! Klockrent för dagens tema. Jag är värdelös på att använda mig av chili...vet inte riktigt vad jag göra med dom :-)
    Ha en härlig fredag!
    Kram Hélena

    SvaraRadera
  2. Ja där lyckades du fånga temat fint :-)Tycker chilin är rätt bra på att korsa sig och göra nya sorter, såg det i år när jag sådde eget chilifrö från ifjol. Men jag har även fått felsådder när jag köpt frö, då har man väl fuskat med att hålla dem åtskilda. Tack för Kimchirecept, men det låter väääldigt starkt ;-)Visste inte att man kunde äta bladen på Chorogin, vad spännande tips :-)
    Ha en härlig helg
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  3. Roligt läsa om växter och recept!
    /Anette

    SvaraRadera
  4. Vad spännande med chili, det är något jag inte provat så mycket för att jag inte har så stor erfarenhet av att använda det i mat. Kul att du delar med dig av dina tips :-)
    Ha en bra helg!
    /Liv

    SvaraRadera
  5. Hjälp vad roligt sätt att använda kål på. Måste göra egen kimchi. Och vad kul att du odlar så många olika sorter chili, mumsfillibabba. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  6. Härligt med egen odlat.
    Fina bilder.

    Trevlig helg

    SvaraRadera
  7. Kimchi låter spännande. Fina foten och en annorlunda vinkling på temat. Ha det skönt i helgen.

    SvaraRadera
  8. Härlig tolkning !!!

    Trevlig helg...=)

    Kram Ninni

    SvaraRadera
  9. Härligt!
    Här fick man sig lite chili-tips också.
    En skön hösthelg önskar Eva Linnea

    SvaraRadera
  10. Härligt, tack för tipset med att hänga upp och ner, javisst är chorogi kul och goda.
    Ha en go helg.
    Vivian

    SvaraRadera
  11. Snygga gardiner ;-))
    Du odlar sånt jag aldrig ens hört om kul att läsa om.
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  12. Underbart att få ett recept på nått jag inte visst fanns:)
    Ha en underbar helg!!

    SvaraRadera
  13. Visst är det härligt att kunna använda det man själv odlat! Jordmandel är något jag tänkte testa nästa år.Ha det gott!/Titti

    SvaraRadera
  14. Oh, vilket härligt inlägg! Underbar tolkning! Måste testa ditt kimchirecept! Ha en fortsatt trevlig helg! :) Mia

    SvaraRadera
  15. Gott ha ha så mycket chili. Och det passade ju bra till temat också.

    Kram

    SvaraRadera
  16. Tack du underbara för gottepåsen :-)) Jag har mailat dig. Kram !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  17. Malin, du har verkligen hittat hem va? Så spännande grejer, den där Kimchin måste jag göra och Chorogi är verkligen läckert! Har provsmakat den förut och skulle vilja testodla den. Å vet du? Va konstigt, jag har nästan tagit en exakt likadan bild på mina chili som hänger på tork :-) Kram Maria

    SvaraRadera