Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

tisdag 4 december 2012

Ibland blir jag lite trött...

Ja men här går det ju undan vill jag lova...
Är det inte isolering av fd höskulle, så är det att gipsa kanter eller så är det målning av tak - att bygga om en över hundra år gammal byggnad, ett före detta kök/lägenhet, före före detta stall till ett mejeri med mognadslager är en utmaning typ modell större kan jag berätta i all förtrolighet... Men fint blir det! Vi har turen att ha kommit i lag med hantverkare av den goda sorten - som förstår problematiken i att inte ha alla beslut klara innan de skall tas tex. Jaha det är ett gammalt foderbord den där knepiga upphöjningen i golvet - jaha skall den bilas bort eller skall den bevaras och fixas till? Öööhh vänta jag har inte tänkt klart här riktigt - och öööhhh - vad är alternativen...?
Mellan varven har jag har jag tagit alla tillfällen i akt för att testa min nya kamera. Nedan följer några enkla snabba studier...
Lärken lyser i bakgrunden bakom granarna
Skogsvägen från oss på väg ut i vida världen

Snygga nypon...
På besök i Ljungbyhed - Suck - en så vacker dubbeldörr...
Färingtofta - the one and only
Vår förklädnads- och mästerkatt Charlie har gäckat oss med sina överraskande gömställen som vanligt. Efter en elak skada med därtill varböld på bröstkorgen blev han, så att skriva, strandsatt inomhus med förnedringstratt... Ett ömkligare, mer lidande kattskrälle i nästan en vecka, som klättrade på väggarna (inklusive övriga familjemedlemmars medlidande) har jag aldrig skådat. När han finalemente slapp sin krage efter fem lååååånga dagar - vad gjorde han då först? Sprang ut till alla härliga pigga småfåglar?... Nej då... han Tvättade sig  med stort T - omsorgsfullt, innerligt och högljutt njutbart i nästan en timme!
 

I lördags kom vintern ordentligt till vår del av Skåne med cirka 20 cm snö och minusgrader. Detta fick mig att plötsligt minnas alltför väl vår första vinter på gården. 
Inflyttning 101101 och efter 14 dagar slog kylan till och snön vräkte ner i massor och vi insåg huttrande att vi köpt ett hus utan fungerande värmesystem. Efter iskalla konstaterande om befintliga värmepumpars oduglighet fick en snabbt utkallad sotare besiktiga en vedpanna från 1972 som stod i pannrummet. Vi eldade alla vedliknande föremål på gården, vi köpte dyra, värdelösa, flisvedträn som Jesper fick förslitningsskador av att bära. Denna vinter var ved en bristvara i nordvästra Skåne och det var den kallaste (-26C) sedan det börjats uppmätas... Vi frös. Inne var det mellan 12-14 C under december och januari och vi hade inget varmvatten i köket förrän våren kom. Värmesystemet var utformat så listigt att när vi eldade som galningar i vedpannan så värmdes en värmeväxlare ute till poolen i växthuset FÖRST... (som effektivt kylde ner vattnet...) När vi ett år senare hittade ventilen, under köksbänksgolvet, som reglerar flödet till värmeväxlaren till poolen, skrattade vi bittert och vred åt - hårt.
Nåväl - när kylan och snön slog till i lördags natt blev jag uppriktigt nervös och bestämde mig för att se över systemet så att skriva.... Vår alldeles prima värmepump har tickat och gått som en klocka sedan installationen förra vintern, men jag kände ändå en stark lust att stämma av några värden...
Dagen gick med arbete av den kroppsarbetande sorten (isolera ventilationsrör) och på eftermiddagen deltog vi på en julmarknad i Stockamöllan. Vid 18.30 då vi steg in i huset slogs vi av en skrämmande kyla.... 15C - inomhus. Med hjärtat häftigt bultande i bröstet och historien skrikande i minnet kastade jag mig ner till tvättkällaren där innerdelen av värmepumpen, med display, står. Efter en skärrad genomgång inser jag att jag på morgonen i min iver att "kontrollera" alla värden har råkat stänga av värmepumpen.... Ibland blir jag bara så otroligt trött på mig själv...
Mindre trött och riktigt glad blir jag dock av trevliga initiativ. Som detta på Röstånga Marknad där Svalövs Kommun hade ett tävlingsmoment där ett antal äpplesorter skulle identifieras. Bara nöjet att få dofta och känna på dessa läckerbitar gjorde mig glad. Att jag sedan fick med mig alla provexemplen hem för att provsmaka, gjorde mig tacksam och ännu gladare.

Vi ses!

18 kommentarer:

 1. Vågar inte läsa det där om att renovera gamla hus, iiihhh. Men vilken underbar bild på din skogsväg, där granarna står som en ridå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej detta inlägg är inget för känsliga ögon;-J). OM man ger sig på att att renovera gamla hus skall man helst inte veta riktigt hur knepigt det kan vara. Våga vara naiv är nog det rätta ordspråket.
   Vi ses!

   Radera
 2. Phu. Att läsa om er kalla vinter får mig att tänka på mitt barndomshem... Vatten från brunn på gården genom en igenfryst stump av en trädgårdsslang, i två 10 l hinkar uppför rätt många stentrappor. I love kran med HETT vatten. ;-)
  kram fr mig och kustjägaren (aka Charlie som lärt sig krypa)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ni roade er allt kungligt där i Bohuslän på vintrarna!
   Jag håller med det skall vara HETT vatten i kranen... inte iskallt. Men man löser ju allt ändå. Det gäller bara att bita ihop och skratta åt eländet när det går!
   Krama kustjägaren
   Idag fyller Jesper år... men det har du säkert brottarkoll på....
   Kram

   Radera
  2. Du glömmer alltid att tipsa dig om en blog jag älskar (rååååkar känna bloggerskan). Men är det ok att jag skriver länken här?
   Fick faktiskt för mig att J fyller imorgon men som tur är var mamma Monica där och påminde mig. kram

   Radera
  3. Shoot woman shoot skriv gärna länken här.
   Jesper går runt och skäms för han inte kom ihåg att gratta dig i söndags... Men jag gissar att du har förlåtit honom redan... Är du i Sverige nu?
   Kram

   Radera
  4. Lille Jesper (eller inte)! Jag har dunderförlåtit honom!!! Fanns inget att förlåta eftersom jag vet vart jag har honom, så att säga.
   Är i Sverige 21-25 dec. Sen Skottland 26-30 dec. Sen Sverige 31 dec-6 jan. Phu. Vi ska ev ha namngivning för C den 3 jan i Uddevalla, ni är EXTREMT välkomna!!
   kram

   Bloggen: http://frkfridafortissima.blogspot.com/

   Radera
  5. ...och så har jag också, på osäkra ben, börjat blogga. Glömde nämna det :-)

   http://attgeochfa.blogspot.pt/

   Radera
 3. Men guuud sån tur att den inte var trasig, värmepumpen. Hade kunnat tänka mig paniken.
  Hälsa Jesper så jättegott! Och tack för en kul äppellektion och gott ramslökssalt. En burk gick vidare till Södra Rörum där den blev mycket uppskattad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller hur? Du kan ju tänka dig hur hysterisk jag blev när vi kom hem och upptäckte att det var så svalt inne! När jag väl insåg mitt misstag stod jag och fnissade lite för mig själv innan jag med skammens rodnad på mina kinder lunka upp till Jesper och erkänna mitt misstag.
   Visst var äppletestet toppen! Du hade det bästa resultatet på hela dagen - föga förvånande!
   Hej så länge, kram

   Radera
 4. Åååh fina bilder !!! Rätt jobbsamt med beslut, beslut, ibland önskar man att nån annan sa....gör så här ;-) Ja hjälp, vilken vinter ni fick där, den första....förstår att du är lite nojig och vill kolla extra nu. Här förbereder jag alltid när det börjar snöa för strömavbrott: tappar upp vatten och kollar spritkök och eldar varsammare i pannan.
  Fniss,instinkten att tvätta sig sitter alltså främst hos katten :-)
  Äppelprovning vill jag oxå !!! Kram !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar - naturen är en grymt fin modell här kan jag inflika.
   Ja den första vintern var en rysare... men vi älskar ändå vår fina gård trots sina brister och allt arbete.
   Visst är det lustigt med katters instinkter - jag måste erkänna att jag blev lite förvånad när han bara fortsatte med tvättandet trots sin nyvunna frihet!
   Kram Malin

   Radera
 5. Vilket ställe du verkar bo på!Suveränt :-)
  Synd att alla vägar till Skåne är så långa :D
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja idag hade jag kunnat gett bort stället gratis tror jag... Men jag hoppas att du kan hitta den kortaste vägen hit någon gång!
   Kram Malin

   Radera
 6. Jag blir alltid lika glad av att läsa dina sprudlande inlägg Malin. :) Raka rör och fyllda med så oerhört mycket energi och inspiration. Du är en sann bloggpärla Malin! :)

  Ja, nog kan våra skånska vintrar här på landet vara lite opålitliga. Ibland hur milda som helst för att sedan nästa år slå till som värsta vintern i mannaminne.

  Förra vintern hade vi problem med vatten och avloppsrör som frös och det hoppas vi att slippa i år för det är inget roligt när avloppsvatten rinner in istället för ut. ;) Vårt gamla hus är i skriande behov av renovering av hela rörsystemet och vi försöker slå dövörat till och hålla tummarna för att det ska klara sig ännu ett tag.

  Lycka till med renoveringen nu och sköt om dig du härliga kvinna.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta!
   Hör sitter jag och rodnar, tack!
   Fy bubblan för avlopp som rinner åt fel håll... Tvi vale.
   Även denna vinter har redan gett prov på att vara ganska...intressant,... ur ett renoveringsperspektiv menar jag.
   MEN framåt friska tag...
   Kram Malin

   Radera
 7. Å tuuur att det inte var fel på pumpen! Stackars er i så fall som jobbar o sliter. Grattis, så roligt med ny kamera! Kan känna äppeldoft ända hit, jag skulle tagit vara på många fler Ingrid Marie än jag gjorde för nu börjar de sina... Jag älskar svenska äpplen och visst är det kul att titta och lära sig de olika sorterna! Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Du är en energiinjektion! Blir så glad av att läsa om hur ni jobbar och styr med er fantastiska gård! Skönt att katten mår bra igen!
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera