Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 8 februari 2013

Sinnesstämningen går upp och ner...

Vädret bråkar med mig... För ett par dagar sedan var det så härligt med bortsmält snö och spirande vårvinter. Detta för att några dagar senare plötsligt toksnöa och lägga ett vadderat blött täcke över tillvaron. När vi var ute på expedition hjälpa-våren-på-traven upphittades denna spännande gren. Är det Bambi eller en hare som ber?

Jag filmade det ljuvliga forsande vattnet med min mobil. Tänkte tyvärr inte på att filmen då blir på tvären... men ljudet...ljudet... det finns där i alla fall...
 Så här ser höstanemonerna (Anemone hupehensis) ut just nu...
Miscantusen och mitt sinnestillstånd tyngs av snön...
Oreganon (Origanum vulgare) är faktiskt lite söt med sina små mössor på fröställningarna...
Det har varit en hel del motgångar i färdigställandet av mejeriet tyvärr. Detta har också tyngt mitt sinne och fått min kraft och mitt mod att svika både en och två gånger. Tex leveransen av rostfria mjölkkannor vi beställt från Danmark som skulle kommit i torsdags i förra veckan. Transportfirman, som fått extra betalt för en snabb leverans, tog en vecka på sig... De hävdar sedan att de varit hos oss och lämnat en avi för att vi inte varit hemma... Det är ren lögn och chauffören som slutligen kommer med paketet i tisdags säger att han inte ens försökt leverera paketet på fredagen eller måndagen för han hade bara vår adress på transportsedeln från Schenker och GPSen visade ingen väg till oss... Att ringa kontoret eller nummerupplysningen eller titta på paketet var inte hans melodi eller ansvar... De hade inte överfört ett enda av alla våra telefonnummer från den danska transportsedeln! Den danska transportsedeln satt klart och tydligt på paketet... och firman som vi köpt av hade även skrivit adress och nummer rakt på på själva paketen OM fraktsedlarna skulle försvinna. Tror ni att vi fått en ursäkt eller kompensation? Nej bara lögner och otrevligheter. Hjemmeproduktion som vi handlat av har varit helt fantastiska i sitt hanterande och slitit i sin ände för att lokalisera problemet och få paketet till oss. Det är tur att det finns människor med affärssinne och kundservice på vissa företag. Synd att det inte är en dygd hos alla...
Något som alltid piggar upp mig och får mig att andas lugnare är en titt på de små groddarna av chiliplantor som skiner i källaren... Det gäller att titta åt rätt håll när det blåser, eller hur?
pssst...ute sjunger nu talgoxarna för fullt i snåren - DET gör mig riktigt glad!

14 kommentarer:

 1. Stoooor kram till er! Jag hoppas allt reder ut sig.
  Ja det där med transportfirmor är en sak för sig, har precis samma problem som du, varför ringer de inte, eller tittar på Eniro, eller Googlar eller??? Finns många sätt att hitta rätt idag.
  De är helt enkelt ointresserade av att försöka verkar det som. Ett paket som tog ett par dar från Kina till Arlanda tog tre veckor vidare till mig....pust.
  Säg till när första osten för försäljning är klar, väntar med spänning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja hur svårt kan det vara i dagens läge att hitta till en offentlig adress... särskilt med tre bifogade telefonnummer till adressen...
   Men vi har verkligen haft toppenfirmor som levererat med föravisering på telefon och superservice så det här var förstås en avart.
   Fniss tre veckor från Arlanda - jo jag tackar jag...
   Det blir premiärystning i morgon...
   Kram Malin

   Radera
 2. Men, det är ju inte klokt det där med transporten! Tur att de kom fram i vart fall! Forsen var läcker, härligt vårljud! Och dina chileppepar ser ut att ha grott precis som de ska! Mycket jämnare än mina sorter, där är halva pluggboxarna mest fyllda med plantor färdiga för omplantering och resten har inte grott alls... Mutter - men jag sår en gång till i de som jag planterar om, så får de andra en chans till på badrumsgolvet! Trevlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss jag det där med ojämn groddning i plugglådorna känner jag igen. Brukar glömma till varje nytt år och så har jag plötsligt pluggbräden med typ sallad, lavendel och tomater och garanterad olika groddtid. Det blir ett pillande och halvtomma plugglådor vill jag lova...
   Skall också så om några chilisar bla Abchazskij Ostruyi som inte har stuckit upp et enda skott!
   Vi ses
   Malin

   Radera
 3. Verkligt trist när företag inte gör sitt bästa! Som tur är, så träffar man ibland på motsatsen också.
  Det var i varje fall verkligt läckra rostfria kannor ni fått hem!
  Hoppas att det börjar gå bättre igen nu då.
  Hoppfullt med de spirande små chiliplantorna. Det är verkligen skönt att det snart är vår.

  Trevlig helg och kram från
  Märit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt. Detta var bara ett undantag när det gäller proffsigheten - vi har i övrigt haft kanonleverantörer och ett fantastiskt hantverksteam.
   Kul att du gillar kannorna. de är från Italien och så himla fiffiga. Skruvlock bla!
   Trevlig helg önskar jag dig också!
   Kram Malin

   Radera
 4. Energikram från mig, sånt där suger så mycket energi...försök att släppa det. Det är det enda, den enda som lider av att du är arg är du själv, och du tappar bara mer energi. chauffören har förmodligen inte vett, så han lär inte tappa nån energi. Om du ser ut som Miscantusen nu får du skaka av dig så du blir mer som oreganon:-)Här har chauffören blivit så van så han bara åker hit utan att ringa först och slänger av grejerna, inte helt ok det heller....Våren den kommer, var så säker, i år oxå. Härligt med vårforsen i skogen ! Rådjurspinnen var ju superfin-jag tror han ber till högre makter om vår i er skog :-)
  Ha en bra helg ! Kram !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära du för energikramen! Du har verkligen helt rätt. Det är så viktigt att inte fastna i energisugande tillstånd men jag var "tvungen" att skriva om tokigheten. När väl kannorna slutligen kom efter några dagars sökande så var verkligen problemet som bortblåst.
   Vårforsen är så skön att höra. När det töar så "dånar" det från öster om gården där bäcken forsar ner i Rönne Å. Det är väldigt speciellt att gå ut på kvällen när det är stjärnklart, med bäckens "dån" och kattugglornas hoande - magiskt tror jag ordet är...
   Lycka till med stenläggningen och ha en fin helg du med.
   Kram Malin

   Radera
 5. Ibland är det som allt kör ihop sig. Hoppas det vänder snart, både med mejeriet och vädret. För jag håller med det... Snön ligger som en blöt tråkig filt över allt.
  Ha en härlig fredag och helg!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja å så trött man blir!
   Just att inte kunna påverka situationen utan bara vara utlämnad till andras "välvilja" och hoppas att de skall vilja göra ett bra jobb.
   Nog om detta trista...
   Ha en fin helg Hélena
   Kram Malin

   Radera
 6. Ja, det är en liten hare som ber. Så fin den är! Det låter hur skönt som helst att gå på upptäcktsfärd i skogen. Tack för underbart vattenljud.
  Är det sant att talgoxarna har börjat sjunga, för då kan ju jag komma hem igen ;-)? Det är inte helt givet att humöret är på topp för att man är på Mallis, men det kanske hjälper lite rent temperturmässigt??
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Malin, du råkar inte ha lite vinägermamma ett dela med dig av?
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Nä, häng inte upp er på de små förtretligheterna! Nu har ni ju kannorna, ös på med drömmar och företagande! Go, go, go!
  Ska verkligen bli kul att följa det här på din blogg. :-)

  SvaraRadera
 9. Ge inte upp Malin! Tänk när du/ni har kommit igång med ert ostmakeri och det rullar på lite mer. Då kommer allt att kännas fantastiskt bra. Förhoppningsvis extra bra efter alla motgångar. :-)
  Jag är så nyfiken på er och ert ostmakeri och det är A också. Jag hoppas verkligen att det ska kunna bli av att vi tar oss förbi hos er någon sommar.
  Haren är ju helt fantastisk!
  Kram!

  SvaraRadera