Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

tisdag 13 augusti 2013

Ve och glädje - ett litet mirakel!

Jag har även tidigare berättat här om min ganska opassande blödighet när det gäller svaga individer och djur i synnerhet... så detta är i samma anda kan man skriva.
Det har ju ruvats en hel del i hönshuset den senaste tiden... Den sista hönan på bollen eller närmare bestämt ägget var Bettan. Hon ruvade fram en liten rackare, den trettonde i ordningen denna omgång. Till vår förskräckelse tultade en kyckling fram med ett ben som pekade rakt ut från kroppen... Den skuttade fram på magen!
Ackackackack... det händer inte helt sällan i hönsens värld att det blir lite skeva inslag. Ägg kan bli ojämnt ruvade och gud vet vad allt jag läst mig till. Eftersom detta var hennes enda kyckling ville vi inte ta bort den direkt för tja hon kanske skulle gå bärsärk på de andras kycklingar och tja det var liksom inte så kul att göra en snabb bortmanöver helt enkelt. Trots att vi tittat varann allvarligt i ögonen och sagt .- naturen måste ha sin gång osv osv kom vi oss inte för att ta tag i det direkt. När vi de två senaste dagarna lyft upp den pipande lilla krabaten i hönshuset har vi övertygat varann att det känns för grymt att låta den ligga ensam och frysa ihjäl...  Sååååå...
...Efter studier på det berömda nätet hittade jag en fin tråd på Alternativ.nu som gav mig kraft och mod att igår kväll pilla fram kycklingen under den lätt upprörda modern för att pröva den nyfunna kunskapen.
Har du försökt knyta snören runt benen, med ett uppskattat korrekt avstånd, försiktigt på en 5 dagars kyckling någon gång? Lagom löst och givetvis dubbelknut? Öhh det krävdes fyra händer, pincett och kirurghandlag med mina dasslock... Men till slut var det fixat.
In med den under Bettan och i morse stolpade den runt! Men ve och fasa snöret hade gått upp runt ena benet så på't-igen. Nytt snöre osv. Så hur gick det då?
Jo den går!!! runt med lite haltning men på BÅDA benen!!! Ikväll hade den tagit sig in i hönshuset (tröskel på ca 30 cm med trappsteg) helt på egen hand!!!
Än skall vi inte ropa hej förrän vi hoppat över Rönne Å men  ändå!
För er som har höns eller vet något kycklingar så vet ni att risken för att det är en tupp, som vi tafatt försöker hjälpa, är typ 60-40 chans och då blir det ändå adjö senare men men men... det får bli en annan historia...


12 kommentarer:

 1. Det är så kluvet det där, jag förstår precis hur du känner det. Å ena sidan så, men å andra sidan... Att spjäla det lilla benet lät ju som en bra lösning, om än pillig! Hoppas den lilla får sprutt på benet och gången och dessutom blir en värpglad höna vad det lider.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. beslut beslut beslut...
   Pilligt är verkligen ordet när det gäller små kycklingben! Den sprallar ju hela tiden också så det är liksom varsamt och bestämt handlag som gäller.
   Den springer runt lite bredbent...
   Kram

   Radera
 2. Finurlig lösning,hoppas det fortsätter fungera och håller tummarna för att det blir en höna.
  Vet hur det är när man är blödig, en gång gick jag en hel dag med en kyckling i bh:n ;-) (en senkomling och hönan brydde sig bara om de som kom först) Ja, han klarade sig och fick heta Nyfiken för han ville alltid hoppa upp på skorna när man gick in till dem. Kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att veta utgången... både på kön och benets duglighet.
   Nyfiken - så gulligt namn! Bhruvning låter onekligen avancerat - men förstås helt naturligt i de blödigas värld.
   Kram

   Radera
 3. Rena höns-sjukstugan hos er! Hoppas ni lyckas och att det är en höna. Om ödet vill väl kommer den i så fall att bli er allra bästa värphöna ;)
  /EL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas som du på värphöna... Vågar inte bli för bunden (!) vid den då det är fullt möjligt att den inte klarar sig eller blir helt hjälpt tyvärr. Det är inte lätt att sticka ut i en hönsflock (heller).
   Vi ses!

   Radera
 4. Fantastiskt! Så bra att du kollade upp det hela! Känner på mig att detär en höna och att hon kommer att bli storfavorit i er hönsgård!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollar tyyyyp allt på nätet - även sånt som jag bevisligen kan. Gillar att leta fakta.
   I detta fallen kunde jag typ inget. Nu skuttar/springer/går den som vilken kyckling som helst.
   Tack och kram

   Radera
 5. Va gulligt att ni hjälper den lilla kycklingen, jag hade nog gjort likadant och inte kunnat se den lida. Så fint om den blir bra och ni får ha den riktigt länge! Det blir en sån riktig dunderhöna ska du se.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djur om lider är liksom inte vår melodi helt enkelt.
   Dunderhöna är vad vi hoppas på!
   Kram M

   Radera
 6. Vilken härlig historia! Hoppas att det går vägen. Vet precis hur förtjust man kan bli i höns och kycklingar, min syster har haft sommarhöns som hyrs på semestern i många år och de är verkligen fina och sällskapliga djur. Sorg och tandagnisslan varje gång höken eller en lösspringande hund slagit till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huu höken hua!
   Ja vi är väldans tacksamma för att det är ett nättak över hela hönsgården, annars hade det tyvärr varit 0 hönor kvar. Rovfågel och rovdjur finns det VÄLDIGT gott om här i skogen.
   Hejhej

   Radera