Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

onsdag 5 februari 2014

Glädjegroddar som skräms

Upptäckte till min enorma glädje att några av frösådderna tittade upp rekordsnabbt. Högljutt tjoade jag i tvättkällaren vid upptäckten av att wasabi och annat spännande visade sig. Så högljutt att Jesper som passerade på utsidan rusade ner och slet upp dörren i tron att något allvarligt hade hänt - och det hade det ju mumlade jag skamset, när jag insåg att jag skrämt honom...
Här kommer några bevis på glädjefnattet. Mexikansk tagetes (Tagetes Minuta). På Impectas sida hittar jag följande text: Mycket uppmärksammad biologisk bekämpningsväxt. Motverkar angrepp av nematoder (trådmask) i jorden samt de flesta skadeinsekter. Nedgrävd bladmassa motverkar svåra ogrässorter. Modern forskning visar att växtens egenskaper kan användas mot virussjukdomar. Bladen används traditionellt som krydda i soppor, kötträtter m.m. Lättodlad. Tätt, yvigt växtsätt.
En söt rackare är den röda kardon som jag hittat Rouge d'Alger där knopparna även skall gå att äta (inte bara stjälkarna som annars). Om inte annat så blir det vackra plantor!
Här nedan är det yttepytteskott av röksalvia (Salvia Apiana) som sticker upp. Det är en sort som används som rökelse i olika ceremonier har jag läst.
Här kommer det jag fått för mig skulle vara sååååå svårt att få att gro - Wasabi (Wasabia Japonica). Men när jag sansat mig efter ha sett att fem av sex frön grott läste jag på igen - trixet är att överleva plantan över vintern... Tja vi får se. Tanken på att odla äkta wasabi är alltför attraktiv för mig för att inte försöka så, vi får se vad det blir av det hela.
Slutligen tittar jordmandeln (Cyperus esculentus) upp så fint. Har lärt mig av erfarenhet nu att först blötlägga dom i några dagar och sedan fylla ett tråg med plantjord och sedan ett tunt lager magerjord där de får gro och sedan kunna stanna ett tag, innan de kan planteras om. Behöver komma igång tidigt för att det skall hinna bli en bra skörd.
Nu väntar jag ivrigt på att chilifröna skall få fart... Skall tänka på det där med hojtandet har jag lovat...

13 kommentarer:

 1. Det går et sukk gjennom kroppen når de første spirene kommer. Sukket er lykke. Tagetes 'Minuta' høres ut som en vidunderplante. Har ikke impectas frøliste foran meg, men gjett om jeg skal bestille. God kveld! anne

  SvaraRadera
 2. En suck - så poetiskt - stämmer precis!
  Lycka till med beställningen!
  Malin

  SvaraRadera
 3. Förstår glädjebubblet nu när det börjar gro. Det är inte så att jag precis längtar jättemycket hem just nu, men det finns en liten bit längtan i mig som gärna sått lite frön...
  Jag har en känsla av att våren kommer tidigt till Skåne i år, kan det vara det som gör att hönsen värper så bra?
  Då ska du snart iväg på kurs, visst va det mitten av februari?
  Blir så glad av att läsa om växter som fungerar som till exempel Tagetes minuta! Fantastiskt!
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håhåhå - det vore just snyggt om du längtade väldigt mycket hem just nu... Än är det inte dags att komma hem och frysa hur kul det än är med frösådder... Du brukar ju hinna ikapp dig snabbt så det ordnar sig säkert.
   Just för att jag skrev att de värpte bra så har de börjat strejka - just som vårens tecken duggar tätt. Suck - jag har knashönor - och det är hur ok som helst. Bara de mår bra och ger oss ägg då och då i alla fall!
   Kursen börjar nästa vecka...
   Kram Malin

   Radera
 4. Jamen det är ju kul när det gror! Längtar efter att så de första fröerna, men måste skaffa såjord först, och är lite beroende av min man på den fronten... så förhoppningsvis i helgen eller nästa vecka.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul! Jag har lärt mig att köpa såjord på vintern för det brukar tyvärr dröja innan affärerna är riktigt med på noterna. Hittade ekosåjord på Granngården till halva priset i januari!
   Lycka till!

   Radera
 5. Visst jag det var jordmandel som jag hade tänkt så.
  Det får bli ett annat år. Tack för tips på såjord.
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än är det inte för sent! Finns hos Impecta.
   Sköt om dig
   Malin

   Radera
 6. Kan man så wasabi? Superspännande!!! Jag köpte en planta i somras som får övervintra under en växtlampa i kallförrådet. Ser rätt lovande ut, även om den bara suuuger åt sig bladlöss som får tvättas bort med såpa vid jämna mellanrum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du hittat hit! Jomen visst går det att så wasabi. Men som du skriver så är det övervintringen som är lite knivig. Alla som övervintrat en "växthusväxt" vet att just de där bladlössen är ett av de största problemen. Var kommer de från? Uppstår de ur tomma intet? Det krävs en rejäl portion tålamod att hantera de små asen... och massor med såpvatten.
   Keep up the good work!'
   M

   Radera
 7. Mmmm härligt när det tittar upp. Du har hunnit mycket längre än mig. Men idag fyllde jag pluggbrätt på löpande band, så snart fröar jag för fullt :-) Hihi, jag förstår precis hur du lät och det brukar låta om mig här också när något speciellt kikar upp...stackars våra män ;-)
  Wasabi har jag inte sett fröer till, var har du hittat dem ? Å andra sidan gillar jag inte pepparrot...eller Wasabi, men kunderna kanske gör det :-) Tack för påminnelsen om jordmandeln, tar fram dem i morrn.
  Kram ! Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de får stå ut de där männen... Det är så kul med den där igenkänningsfaktorn!
   Jag köpte frön från Sneckenströms. De plantor jag hittat har legat på 70-120 kr/styck...
   Upptäckte idag att två till frön grott i krukan - 7 frön av 6 - måste vara en groddbarhet på 116% Måste vara ett världsrekord eller så var det fler frön i påsen... fniss...
   Kram M

   Radera
 8. Hej! Trevlig, informativ sida (många sidor) Jag har en koloni sedan nu 4 år, och still nybörjare, massor att lära och testar nytt- vrje år. Tar reda på & glömmer.... Har en bok sida då jag läser varje dag och badar i böcker, finns intresse, kom in och följ gärna, en hel del botips, både nytt och gamla böcker, läsas! pärlansmagi.se skulle bli odlar sida med smycken jag gör och och mot det magiska främst odlandet, men får vara en hobby, finns inte tid, att skriva ner. men som sagt välkomna in

  SvaraRadera