Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

söndag 2 februari 2014

Små och stora aktioner.

För mig känns det total främmande att inte odla mat och föda upp djur på ett naturligt och ekologiskt sätt. Att försöka leva i bättre balans med naturen och vara rädd om den känns angeläget och självklart - även om det kan vara svårt ibland i dagens moderna samhälle.
Allt vi stoppar in i livsmedelskedjan kan påverka på sätt vi inte kan förutspå. Att rubba den naturliga balansen kan få ödestigra konsekvenser. När jag var barn på 70talet var tex rovfåglar något extremt sällsynt. Det kvicksilverbetade utsädet på åkrarna som småfåglarna åt och som sedan koncentrerades i rovfåglarna, som står högre i näringskedjan, gjorde att rovfåglarna fick svårt att föröka sig. Läs gärna mer i Naturvårdsverkets skrift genom att klicka här
Nu är frågan om GMO mycket aktuell i Sverige och hos Lisa finns ett upprop och mer information.

En monumentalt mycket mindre räddningsaktion genomfördes här igår. Framför våra ögon dundrade en blåmes in i  ett köksfönster och blev liggande i snön. Då våra katter naturligtvis har ett omättligt intresse av just småvilt insåg jag att den skulle snabbt skulle bli ett skrovmål på ett lite ojust sätt. Att katter jagar är en sak men de behöver ju inte gödas med olycksfåglar... Jag fiskade upp den lille förvirrade rackaren som blinkade snabbt med sina pepparkornsögon. Snäckan en av katterna kom direkt för att se vilken spännande tallrik med mat jag stod och höll i handen... Efter en stund kvicknade krabaten till och flög iväg.
Andra fåglar som glädjer oss är våra hönor som trots att det är vinter producerar ägg för fullt (utan tilläggsljus). De verkar ha förskjuten årsrytm - de la inga ägg på våren... och ruggade i höstas och... ja vi tackar bara och tar emot.
Vi har ju ett pottpurri med hönssorter så det är stort och smått och beige och blått...
 Vi ses!

3 kommentarer:

 1. Så utomordentligt skrivet ! Och goe lille mesen fick behålla livet, en solskenshistoria :-) Jag är så avundsjuk..tralala...avundsjuk...på dina ägg :-)) Så fantastiskt fina !
  Jag har frö-error när jag sitter här med tre kataloger och jämför :-z Har några sorter till som jag funderade på om du ville ha, jag hör av mig när jag tagit mig igenom beställningsförvirringen, hehe !
  Kram från Lisa

  SvaraRadera
 2. Ja nu behövs här många som höjer sin röst mot GMO för att det inte ska gå helt åt pepparn. Man undrar hur människan är funtad egentligen, men makt och pengar är allt för ofta det som styr och jag tycker att man kan se hur makthavare och storföretagare just nu ljuger rakt ut utan att skämmas och LYCKAS få med sig ganska många flugor i sitt nät när de roffar åt sig. Kanske måste man tro på en framtid för att man ska kunna lita på att vi faktiskt klarar oss med vad naturen själv har att ge. Finns många tankar runt detta.
  Så vackra ägg! Förstår att ni gläder er åt hönsens äggrytm just nu :-)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera