Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

fredag 7 mars 2014

Blommig fredag - Ödmjukhet

Denna veckan har jag känt stor ödmjukhet inför flera händelser. Som när jag åter träffade Nisse, 89 år som har en makalös trädgård med en otrolig växtrikedom och urläckra rum... Rosor, blåregn, tulpanträd, katalpa... Han berättade bla att för nära 80 år sedan så plockade han potatis på potatislovet på vår gård! När jag åkte hem hade Nisse vigt grävt upp en hel påse med snöklockor som jag fick. Det är lätt att känna ödmjukhet inför en man som skapat en makalös trädgård under så många år och som fortfarande har storslagna planer på nästa projekt. Att han även bakar spettkakor (bla knäcker några hundra ägg) tillsammans med sin son på Fricks Spettkaksbageri och Trädgårdscafé gör ju inte saken mindre imponerande.
Nästa tillfälle var när posten överaskade med att leverade ett helt grymt paket från Holland. Med OST! och inte vilka ostar som helst... Att ha vänner som tänkte på oss fyller mig med ömjukhet och tacksamhet.


I växthuset gror det för fullt. Nu när rädisorna blivit riktigt stora gläds jag särskillt och känner tacksam ödmjukhet för att våren kommit så tidigt. Det är verkligen en gåva. Men jag tar inget för givet - när som helst kan det bli frost och snö...
Att jag lyckats få 6 små frön av Trillum att gro gör mig stoltare än alla våra tre tuppar ihop. Men jag vet att det givetvis beror på tur och timing inte skicklighet från min sida. Jag tackar ödmjukt turen för detta...
Hos Bland rosor och bladlöss finner du fler inlägg om temat ödmjukhet 

8 kommentarer:

 1. Så härligt att träffa människor som han, då känner jag ödmjukhet! Deras erfarenheter, strävan att fortsätta - hoppingivande. Trillium som gror - något finger måste du allt ha med i bilden. Som i att ge någorlunda förutsättningar för grodd. Annars händer inget alls...

  Ha en härlig helg! Carina

  SvaraRadera
 2. Vi borde vara duktigare på att prata med äldre. De har enorm kunskap och kan ge liv i historien på magiskt sätt när de berättar om "hur det var förr". För dem har jag största respekt.
  Så fint du har i växthuset! Nu fick jag lite ångest... :-)
  Trevlig helg
  /E

  SvaraRadera
 3. Mye å være ydmyk og takknemlig for!
  Inspirerende 80-åring :-)

  SvaraRadera
 4. Här finner jag en äkta ödmjuk attityd. Att uppskatta det man ser och har och därtill lyckas med trilliumsådd och kalla det för tur ;-) Ja, då är man sannerligen blygsam av sig ;-))! /Anja

  SvaraRadera
 5. Snöklockorna är underbara, har skaffat fler som jag hoppas kommer fram snart. Du har ju massor på gång i växthuset, visst är det härligt när man lyckas. Men jag tror det krävs lite mer än tur för det.

  SvaraRadera
 6. Nog är du ödmjuk allt och så härligt med ditt växthus snödroppen är en härlig vårfirare tycker jag
  ha en fin dag
  Meta

  SvaraRadera
 7. Det är verkligen händelser att minnas och som gör livet underbart. Man borde ha en bok där man skriver ner alla saker som händer som man är tacksam för, som man kan titta i när man inte känner sig så tacksam.
  Så underbart att våren kommit tidigt, man tackar och bockar!
  Ha en fortsatt skön (solig har jag förstått) helg!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Livet blir extra rikt när man får dela det en stund med en människa som levt länge och som dessutom har samma intressen. Jag har en trädgårdsvän på drygt 90 år och det är en stor glädje varje gång jag möter honom på stan :-) Vilka fina presenter, både snöklockor och ost. Fint med vänner :-) Kram !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera