Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 30 juni 2014

I grevens tid...

NUUUU måste det ske... att det skall vara så svårt att få till ett litet inlägg i dessa dagar!!! Tiden liksom rinner iväg och mina bilder och tankar hinner bli mossiga innan jag får till tiden att BÅDE skriva och lägga upp några bilder alls... Men nu så tar jag vad jag har... Tex denna vackra jordgubbsplanta har jag förundrats över hur den reser sig över de andra i landet med imponerade höjd... utan frukter - men hallå det är bara jag själv som råkat plantera en indisk fingerört i mitt i jordgubbslandet! Så kan det gå när man bara måste trycka ner frösådda små plantor där växtlappen vaporiserats... Jag gissar! Men som småplantor var de lika som bär....
Vi hittade dessa läckerheter i förra veckan! Lyckan var - TOTAL! 4 liter finfina kantareller som raskt (nåja) rensades och förvälldes och vidare räckte till både det ena och andra.
Bland annat till älgsouvas... (halleluja)
I växthuset huserar vi som vanligt frösådda tomater-, chili-, gurkplantor som lovar gott ännu så länge.
Ett av fikonträden syns till höger och vindruvorna dignar av klasar...
En begonia överraskade mig häromdagen med blommor nästan på stammen. Jag fick en knöl av en vän som fått den i sin tur av sin svärmor.... Alltid kul med fådda växter - man tänker på den där som gett och historien bakom.
Trumpetrankan (Campsis radicans) växer som vanligt ymning och i år funderar jag återigen allvarligt på att ta bort den.
Vacker - ja
Silar solen - ja
Skräpar ner mycket - ja
Kan ersättas med något ätbart som har alla dessa egenskaper utom nedskräpning - ja (ni hajjar...)
Så här ser metkroksaklejan (Aquilegia oxysepala var. kansuensis) ut som jag köpte från Konnäsörsklubben på Botaniska Trädgården i Göteborg. I ett tidigare förvirrat inlägg påstod jag att en brunnäva var denna  lilla sötnos... Ursäkta men jag visste var jag planterat aklejan och jag vet hur bladen ser ut i egentligen men någon (typ undrar vem?) hade smugit ner en brunnäva FRAMFÖR aklejan så min trötta hjärna drog en slutsats som inte var helt rätt...
Som flera andra även konstaterat så är det basilikans år i år - Helt underbart! Att gå ut i växthuset och kunna ta en del av toppskott och riktigt kunna slösa med denna underbara krydda är verkligen guld värt.
Avslutar med en bild från min vän Barbro som hon skickat på hennes härliga kombination av kål, alunrot, stäppsalvia, lavendel och rosor.... Hade tänkt tipsa om hennes trädgård inför Tusen trädgårdar men det blev liksom inte riktigt tid till det.


12 kommentarer:

 1. Hei! Så fint at du tok deg tid til å lage et innlegg. Dette nyter jeg å se og lese. Kantareller nå = halleluja. Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anne, ja det gäller att passa på när andan faller på...

   Radera
 2. Alltså... erat växthus... Det är helt otroligt! Helt makalöst fint.

  Vad hittar ni på med all basilika då? Det kan väl inte bara bli pesto?

  Ha en härlig dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är själva förtjusta i det där växthuset kan jag lova... Ger oss så mycket gott!
   Det blir en hel del örtsalt av basilikan och det blir faktiskt en hel del pesto...
   Trevlig helg!

   Radera
 3. Nåja, jag hittade i alla fall fem kantareller. Inte missunsam, bara avis. Och jag har fullständigt trillat dit på indisk fingerört. Tycker de är så fina! Kul att de finns i så många olika färger också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var flera sådana där hallelujamoments i skogen kan jag avslöja...
   Indisk fingerört är så fin i frökatalogerna på nätet att jag två år i rad beställt sått och planterat plantor... samma sort visade det sig. Men jag gör samma sak med läppstift - hittar ett ursnyggt som jag bara måste ha och kommer hem och hittar ett identiskt...
   Skall kolla efter fler färger på den indiska fingerörten. Nu när jag VET vad jag har (tror jag att jag kommer ihåg i alla fall).
   Sköt om dig Bettina

   Radera
 4. ..you have a good picture, it corresponds to the nature of live and my mood) I am very pleased, thank you.
  V.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank You!
   It really makes me happy to here from You again.
   M

   Radera
 5. Ja nu är det hektiskt :-) Förstår att du inte hinner blogga, tänker ta det lite lugnt jag med under semestern...bara en dag öppet kvar :-) Ser så vansinnigt mysigt ut i ert växthus ! Hur stora krukor har du till chilin ? den ser så välväxt ut. Trumpetrankan kanske tål att växa utomhus hos dig ? Tjusig är den ju, men kan förstå att det är trist när det skräpar ner.
  Metkroksaklejan var riktigt fin !
  Åh kantareller...bara lite avis ;-)
  Kram från Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa!
   Storleken på krukorna till chilin är mellan 10-20 liter. Rocoto behöver mycket plats har jag kommit fram till. Det är nästan overkligt mycket frukter på Espeletten redan men det är vi inte ledsna för precis...
   Trumpetrankan bör verkligen växa utomhus. Det är drivor med trumpeter överallt i växthuset och i poolen.
   Ha nu en riktigt fin semester Lisa!
   Välkommen till Skåne om du har vägarna förbi;-)
   Kram

   Radera
 6. Men åhhh, indisk fingerört skulle jag också kunna ha bland jordgubbarna! Klart du tog miste på de bladen!!! Jaa, sedan ser ju resten ut som rena paradiset! Vi har ju visserligen pool, men ute, och jag fryyyser om det inte är tillräckligt varmt! Jasså, trumpetrankan skräpar ner, hmmm, jag som ville ha en sån... Vad bra att man kan ändra sej! :) Ljuvlig skörd av basilika! Här har nyss tomater och chili börjat planteras i växthuset, har varit för mkt jobb i år! Lär väl få ha värmen på i höst i stället! Ha det gott! :) Mia

  SvaraRadera
 7. Mycket på gång det märks. Känner igen det där med att bilderna hinner bli inaktuella på bara ett par dar och att det är svårt att hinna med. Växthuset suckar jag avundsjukt över varje gång . Tack och lov har även jag hittat några kantareller som jag får trösta mig med.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera