Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 7 juli 2014

Högsommartid - vitlökstid

Nu har vi skördat en del av vitlöken och den ser fin ut. Glädjande nog så är vitlöken av eget utsäde lika stor som den av det köpta utsädet. Rådet att bara sätta de största klyftorna är bra kan jag konstatera. Hänger dom för torkning på armeringsnäten där bönor och ärtor klättrar. Compact drying så att skriva...
Min favorit Törnrosas kjortel (Lophospermum atrosanguineum) hänger och klänger lite överallt här.
 Krassen (Nasturtium) Moonlight och maroccansk mynta trivs ihop.
Auberginbordet står nära en av utgångarna för att jag snabbt skall kunna hiva ut och in för avlusning.... Fiffigt va? Vet inget som är så lusbenäget som aubergin... Tur att det är så gott...
I köksträdgården samsas mexikansk tagetes (Tagetes minuta) med kronärtskocka (Cynara Cardunculus) och olika kål och löksorter.
Bondbönorna har fått ordentlig fart de senaste dagarna. Ett litet misstag att plantera löken innanför men den ser ändå ut att växa ok.
 I mitten växer bladmyntan (Perilla fruescens) Britton. Kors vad starka bladen är - men goda!
Just mexikansk tagetes och kål verkar vara en bra kombo hittills...
Potatislandet är proppfyllt med finfin potatis och vi skrockar nöjda varje gång vi tar upp för ännu ett uppskattat kok... Har man potatis så klarar man sig har jag hört (om inte vildsvinen får för sig att bryta sig genom elstaketet - måste ut och kolla kom jag på).
I veckan hade en sparvhök lyckats trycka sig in via en glipa i hönsnätet till hönsgården. Jag hörde att tuppar och hönsen gapade om fara så jag rusade dit och gissa om jag blev paff när en stor rovfågel (kändes stor i sammanhanget) sitter någon meter framför mig i hönsgården. En höna rusade fram och attackerade den med näbb och klor!!! Sicken modig hönsinna - sparvhöken flög upp och satte sig i nättaket. Jag rusade runt och jagade fågeln och ropade för full hals på Jesper för att få assistans av fler än en tuff höna. Vi lyckades till slut få ut den via en nätdörr. Skärrade letade vi efter de tio små kycklingarna - inte en enda gick att hitta. Hönorna ojjade sig och kacklade vemodigt i kapp med oss. Suck!
Efter en timma gick jag ut till de upprörda hönorna igen. Jesper hade stannat kvar i gården och förstärkt nätet och tätade de få gliporna som fanns (märkligt - sparvhöken måste klättrat på nätet och klämt sig in!). Plötsligt såg jag att nere vid marken vid staketet under en bräda stack det ut en liten kycklingstjärt som jag nuddade. Ut hoppar en pipande kyckling från sitt gömställe och hönsmamman hoppade jämfota av glädje och kacklade. Som i ett trollslag så ploppade alla övriga 9 kycklingar ut från sina gömställen!!! Hönor och tuppars signalsystem är fantastiskt. Men det gör att jag inte kan låta bli att tänka på alla de stackars hönor som sitter instängda i burar i hela sina liv - utan möjlighet att få utföra sina naturliga beteenden...

7 kommentarer:

  1. Jaha, är det redan dags att ta upp vitlöken? Klämde på en häromdagen, men jag tyckte inte den hade klyftat sig så värst. Hm, Jag får nog vänta lite till.

    Vilken action ni har i hönshuset! Men vilken ofantlig tur att kyckligarna mår bra. :-)

    Ha det riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej på dig
      Såg att du tagit upp och flätat vitlöken fint nu. Med denna värme som varit så har det gått fort med mognaden.
      Sköt om dig!

      Radera
  2. Hei! Det ser så eksotisk ut hos dere. Vakre bilder av hvitløk til tørk.
    Jeg har aldri sett en høne i angrepsstilling, men jeg har sett en and. Det er utrolig med mot de har. Det var godt at du var i nærheten og hørte ropene om hjelp. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar!
      När hönor angriper så kan man utan tvekan säga att de har användning av sina klor och vassa näbb. De utstöter ljud och burrar upp sig så de ser ut som drakar!
      Man lär sig med tiden att höra på deras ljud vad som pågår. I början rusade jag bort så fort som det kacklades lite högt - nu vet jag att det betyder - jag eller någon annan har lagt ett makalöst ägg...
      Ha det!

      Radera
  3. Vilken fin vitlök, nästan för snygg för att äta upp. Jag har inte dragit upp mina än, ska bli spännande att se om de blir lika fina. Så aubergine är lusbenäget, bra att veta, det är första året jag odlar aubergine så då ska jag hålla ett extra öga på plantorna så inte lopporna mumsar i sig allihop. Ha en skön fortsättning på söndagen.

    SvaraRadera
  4. Så vackert det ser ut med vitlöken!

    Åh vilken pärs i hönsgården.
    Det var sannerligen en modig höna! Tur att hon fick behålla sina kycklingar -eller var det kanske någon annans?!
    Vi har inte haft lika stor tur med våra höns och rovfåglar. Några har strukit med - speciellt vid fågelflyttningarna under höst och vår. Våra höns har för det mesta gått fritt på gården.

    Redan förra året bestämde vi oss för att inte skaffa några fler höns. Vi vill kunna åka bort litet lättare utan att behöva be vänner om hjälp med annat än katterna.
    För en månad sedan hade vi två kvar och funderade på hur vi skulle agera när det blev bara en kvar. En ensam höna trivs inte.
    Bekymret löste sig på ett tråkigt sätt. En kväll när jag skulle stänga stalldörren låg massor av fjädrar över golvet och ut på gården. Något djur hade tagit båda hönorna. En av dem hade visst legat på ägg och tänkte troligen ruva. Hon hade inte kläm på att det var obefruktade ägg hon lagt.
    Äggen var ännu litet varma när jag kom dit och det gjorde det ännu sorgligare. Fick dåligt samvete för att jag dröjt för länge med att stänga om dem!
    Vi misstänker faktiskt att djuret också tagit den gamla vildkatten, som kommit troget morgon och kväll í ett par år, för att få mat. Han har inte varit här sedan dess.
    Eftersom han var nästan döv, så kan han ha blivit överraskad i sömnen. Det känns väldigt orolig och sorgligt när ett djur försvinner plötsligt och man inte vet vad som hänt.

    Såg att du har grönt kort i trädbeskärning. Har du tips på någon duktig arborist som kan hjälpa oss med kronstabilisering av vår gårdslönn?
    Svara mig gärna på min blogg så jag inte missar det. Hinner inte med bloggarna alla dagar.
    Kram M

    SvaraRadera
  5. Så snyggt med vitlöken på tork sådär ! Ser att du var en hel månad före mig med upptagningen. Men jag satte min sent i november, så den var inte klar förrän nu. Modig höna, ja de är ettriga när de försvarar sina små...det vet Fredrik som fick rejäla märken i benen i förra veckan ;-)
    Lus är väl nästan standard på aubergin...och paprika. Smart att kunna hysta dem ut och in sådär. Jag fick aldrig ner några frö till Perillan...undrar om man hinner så nu...är den snabb ? Kram min vän
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera