Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

tisdag 23 september 2014

Vankelmod

Plötsligt stod de där, lite trötta och tunga, Indiankrassen med frost, tunt men precis så där lagom för att göra dom lite tunga i gumpen. Kunde känna igen mig i det på ett kusligt sätt, att utan förvarning så blir det bara lite tungrott, lite mindre rörliga molekyler, lite för mycket motstånd....
Samtidigt i växthuset så fick en korg med luftigt gräsklipp fnatt och på en natt var temperaturen uppe i 62 grader... Kan inte låta bli att häpna över förmultningen som sätts igång så dramatiskt fort. Funderade på om jag skulle lägga i ett ägg i och låta det koka långsamt. Men gräsklippet skulle användas i chilikrukorna för att ge dom en sista gödselboost medans frukterna mognar så jag släppte äggtanken. Kanske helt fel att lägga det hos plantorna nu men det känns bra för de ser lite trötta ut många av plantorna nu när sommaren sjunger på absolut sista versen. Ville ge dom den där känslan som man får att man tar på en riktigt skön och bra ögonkräm när tröttheten är svår att tvätta bort på morgonen....
Årets morötter är en fröjd att ta upp. En favoriträtt är slantar med scharlottenlök, vitlök, timjan, olivolja och salt i ugnen... MMMMmmmm

Att odla citrongräs var ett försök i år som kommer bli en tradition. Jösses - det är en sådan smak och energi i dessa att jag inte kommer kunna tänka mig att köpa torra trötta i en butik framöver. De smakar så som man vill att en god citron smakar. Kan VARMT rekommenderas.
Jesper knäckte äggläggningsgåtan häromdagen. Vi har ju letat oss tokiga efter hönornas nya kluriga ställe att lägga sina ägg på gården. Såklart - där vi inte kunde drömma om att en höna skulle gå. Mitt bland brädhögar, murbruk utanför byggarbetsplatsen vid gårdsbutiken. Mellan en robinia och en platan i gräset där vi inte normalt kommer åt på ett naturligt sätt... 14 stycken. MOAHAHAHHAAAAAhaaa....
När det var fruset i ett av fågelbaden i morse fick jag ändå inse att förmodligen så kanske vi går mot en höst ändå. Det är ju höstdagjämning idag så tja, det är väl bara att acceptera. Inte mycket att göra åt, men om tre månader så vänder det! Då går vi mot ljusare tider. Tills dess HÖSTMYS! 
Vi ses!

5 kommentarer:

 1. Hei! Frost hos dere i Skåne? Trodde det var vi her langt mot nord som slet med det i slutten av september. Hagen klarte seg i natt med 2-3 grader+. Fryktet det verste i går kveld.
  En gang kjørte vi gressklipperen inn i kjelleren etter at plenen var klippet uten tømme beholderen. Det kunne ha blitt brann. Gresset var blitt svart og det kom røyk.
  Selv om det tar lang tid, må det være morsomt å lete etter egg. Egg skal jo, bli kyllinger, ikke mat til oss. Kanskje det er overlevelsesinstinktet som slår til?
  Vi ses! Anne

  SvaraRadera
 2. Ja du Anne, frost i Skåne!
  Men vi bor i Mittskåne så det är inne i landet vilket ger lite annat klimat än Sydskåne.
  Läskigt med gräset i er uppsamlaren. Tänk - jag tror det är många som inte tänker på att det kan börja brinna så.
  Vi har det väldigt mysigt när vi smyger runt och kollar efter hönornas gömställen, det kan jag lova, men även frustrerande. Visst har du rätt i att det är överlevnadsinstinkten deras ruvdrift som driver dom. Våra fina hönor är en blandning av Hedemora, Åsabo och dvärghöns - alla sorter kända för sin fina ruvlust (vi köpte en besättning blandade raser). De lägger sig gärna på ägg så fort det bara går. Flera av dom ruvar fram två kullar per år. Men vi har dom för egoistiska skäl - för äggen och sekundärt köttet så vi kan inte låta dom ruva hur mycket som helst - då skulle det svämma över av höns här!
  Vi ses!

  SvaraRadera
 3. Ja, hösten är här. Men dagarna har varit ritkigt fina! I alla fall på vår kant av världen. Någon morgon var jag tvungen att skrapa bilrutorna, men så där mycket frost som hos er har vi nog inte haft.
  Hoppas du har det bra!
  /E

  SvaraRadera
 4. Ja nu känns det verkligen att det är höst, de sista veckorna gick det fort. Och vilka färger det blev efter den där första frostknäppen :-) Och lite trött är man allt efter en lång säsong...som inte är slut än...
  Toksnygga morötter och får nog testa ditt tillagningssätt ikväll. Mina citrongräs har också blivit sådär galet stora i år, de är nog tre gånger större än de brukar, beror nog på värmen i sommar.
  Ha en fortsatt go höst...håller koll på dig på Facebook ;-) Kram Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 5. Vilka sköna grejer, förutom frosten dådå. Jag gör som du och myser till det nu när kylan börjar komma på riktigt, även om det inte kan ha varit någon frost här än vad det ser ut på växterna.
  På keramikkursen var det en som pratade om Ådala gård och drakblod :-) och jag kunde inte låta bli att le stort!
  Kram på dig.
  Maria

  SvaraRadera