Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

tisdag 24 april 2012

Ostadigt om man bara får använda det ordet...

Igår var det väder här. Det var sol, regn, åska, nästan hagel.... Jag kunde inte låta bli att ta några foton då jag tycket det där ljuset mellan regn och sol är så vackert.















Så här såg det ut åt ena hållet inne på gården
Så här såg det ut åt det motsatta hållet
Och för skoj skull lägger jag in en bild, tagen från samma vinkel, på hur det det såg ut när vi köpte gården.
Kan du se vad detta är för träd/buske?

Det är en av mina favoriter Kopparhäggmispel (Amalanchier laevis). Den är vacker som häck och särskilt vacker är den, tycker jag. som solitär när den är något uppstammad, så det fontänliknande växtsättet framhävs.
När jag bodde i Göteborg arbetade jag med trädgårdsformgivning och anläggning. Vid flera renoveringar av gamla trädgårdar fanns det gamla förväxta, rufsiga häggmisplar med inväxta grenar. Det var bland det mest tacksamma lyften att få beskära dessa och ta fram deras sirliga skönhet. 
 
    
En svartvit flugsnappare (Ficedula hypoleuca) som satt i kopparhäggmispeln förra våren

Igår upptäckte jag till min stora glädje att några av de sådder som jag statifierat i omgångar ute hade grott! Bland annat en kruka med "massor" av jätteverbena som visserligen kanske inte hinner blomma eftersom den kommit igång så sent. Men ändå! De första plantorna som kom upp är ca 10 cm nu. Vad är era erfarenheter?
Jätteverbena (Verbena bonariensis)
Fjädergräs (Stipa pennata)
Mina senaste bokköp
Avslutar med en skylt som sitter utanför en Vietnamesisk restaurang i Köpenhamn. Ganska tydlig, eller hur? 

8 kommentarer:

  1. Hello! What a beautiful house and garden ... I think it sent a very interesting book (bottom right of what?) smile. Valentina

    SvaraRadera
  2. Vackert! Och kan du tänka dig..? Häggmispeln är min favvobuske/träd också :-) Ritar nästan alltid in den där den får plats.
    Vad är det för träd och buskar ni har sparat framför den röda längan? Lite Ulla Molin-känsla när det grönskar sen.

    SvaraRadera
  3. Vad fint ni har det!
    Lyckost dig som har lyckats med jätteverbenan. Här har den inte alls velat visa sig men jag får försöka igen nästa år...
    Ha det fint!
    Kram
    Anna

    SvaraRadera
  4. Så fint när häggmispeln blommar, här är det bara början på bladknopparna så än får jag vänta.

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  5. Är det så det ser ut när vädret är lokalt?! Fint iallafall med den mörka himmeln. Om du tar in Verbenan nu o skolar om dem så hinner de snart växa till sig o då blommar de i år. nackdelen är ju den att du får avhärda dem sen igen.//helen

    SvaraRadera
  6. Ser att du har Camillas Kökkenhave. Är den bra? Av bokframsidan ser den ut att vara en bok helt i min smak!

    När jag såg bilderna från din gård tyckte jag att den påminner jättemycket om den gården som är i Trädgårdsonsdag! Så fint!!

    SvaraRadera
  7. Häftiga väderbilder. Och WOW, vad läckert med det vildvuxna där när ni precis köpt gården, jag gillar såna där secret gardens :-)Verbenan hinner du säkert få blommor på om du håller den varmt nu. Den är lite seg i början men sen går det fort. Läste ditt förra inlägg och såg att jag glömt så en del, tack för påminnelsen. I dessa bråda tider vill det till att få med allt.
    Gokväller !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  8. ÅÅÅh vilket hus ni har! Så vackert, så vackert! En sån däringa häggmispel har vi som häck runt vårt hus, fick reda på bara för någon dag sen vad det var! Är fortfarande en novis vad gäller allt i trädgården, men det är så frukatnsvärt roligt att lära sig och pilla och peta och plantera....

    //Ditte

    SvaraRadera