Natur, mat och kultivering

Den här bloggen handlar om livet på landet, råvaror, odling, förädling, matlagning och konsthantverk

måndag 2 juli 2012

hemma igen...

Thalamis planteringsbord
Vad är väl en vecka? Hur lång tid är det egentligen och hur mycket kan hända?
Vi tog flyget till Kreta på midsommardagen för att återse Stella med familj i Almyrida. Jag besökte Almyrida, en liten by på Kretas norra del, för första gången redan på 90-talet och har återvänt för att njuta av lugnet, de salta baden, naturen och Stellas utmärkta kokkonst ett stort antal gånger. Restaurang Thalami som familjen driver är den bästa i Grekland enligt mig (har en gedigen research bakom mig...). Giannis, en av sönerna sköter servicen, den andre brodern jobbar i köket med mamma Stella och har en gård där han föder upp bla lamm och kaniner som serveras på restaurangen. Matrester går till hönsen och pappan odlar grönsakerna bakom restaurangen... Kan ni ana att jag gillar helheten? De har två stora topputrustade lägenheter som de hyr ut. Om någon vill veta mer - kontakta mig eller kolla in deras hemsida Thalami
När vi skulle fara hemåt i lördags kom Stella med sticklingar och en sådd av rocca... gissa om jag blev rörd och tacksam? Tilläggas skall att jag pinsamt nog inte talar grekiska och Stella talar sparsamt med engelska så det gäller att smaka och dofta sig fram.
Hälften fick gå som handbagage och hälften lindades in ömt i bagaget för att sprida riskerna så att säga. Säkerhetspersonalen på flygplatsen log och såg förstående ut när jag förklarade att jag var tvungen att få med mig dyrbarheterna hem...

Kvistar av mynta (?),  jasmin (Jasminum), mynta (?) och en sagolikt god och mild basilika (basilicum ?)
Titta vad som klarade sig genom säkerhetskontrollen - Rocca!

Dessa rotade sticklingar av drog Stella upp ur jorden till mig! Nu står de och hämtar sig i ny jord i växthuset
Nyskördat i en matbutik
Vackert ogräs!
Blommande kapris (Capparis spinosa)
Hemma igen möttes vi av de goda människorna, som gjort det möjligt för oss att lämna djur och grödor för en veckas semester - och av en imponerande växtlighet... Jösses! Tänk när man är bort en vecka så blir det brutalt hur mycket det hinner växa på bara sju dagar mitt i sommaren!!! Tomaterna är över två meter höga! Basilikan skördeklar... mogna svarta vinbär och smultron... SÅ MYCKET OGRÄS!!! ...och i skogen plockade vi en liter finfina kantareller i går...
Pelargonium Australe i förgrunden och knoppande kapris
Borstnejlikor (Dianthus barbatus) och krolliljor (Lilium martagon)
Supersnygg blomma av sparrisärt (Tetragonolobus purpureus)
Frösådder från förra året... spontan plantering...
Borta bra men hemma bäst sa jag ändå lite tyst när vi kom hem... Det var första gången som vi var ifrån gården så länge som en vecka och jisses amalia vad jag saknade...djuren, växterna, fåglarna och allt det där som är hemma för mig.

5 kommentarer:

  1. Ser ut som om du har haft en finfin resa men som sagt... borta bra men hemma bäst!
    Ha det fint!
    Kram.

    SvaraRadera
  2. Jag har förresten lagt upp en grupp på FB om du är med där... HÖNSGÅRDEN. Kanske vill du gå med? Den ligger i startgroparna...

    SvaraRadera
  3. Ni verkar ju ha haft en riktigt fin vecka; gott! Ja, här hemma växer allt så det knakar...även ogräset! ;o)
    Kul med nya sticklingar, nästan ett måste när man åker söderut...de har ju så mycket spännande som bara måste provas.

    SvaraRadera
  4. Härlig semester, kanske skall be om mer info inför höstlovet?
    Titta gärna hit om du hinner, jag har en delskördeklart jag tänkte kolla med dig om ;)
    Kram.

    SvaraRadera
  5. Det låter som en underbar semester, helt i min smak, med helhetstänket där ;-) Men jag förstår att du njuter av att komma hem också, och oj vad det växer den här tiden, man lindar upp tomaterna dagligen nästan för att de inte ska välta. Ha det gott !
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera